Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Elvira Mlivić Budeš

Kako odlučiti koga i zašto sponzorirati?

Stiže vam upit u inbox sa sljedećom dilemom: Primamo puno upita za sponzorstvo. Kako odlučiti koga i zašto sponzorirati?” Odlično pitanje na koje mnogi ne znaju pravi odgovor pa odlučuju prema osjećaju ili prema prezentacijskim i promotivnim sposobnostima ponuđača.

Prije izbora mogućeg sponzorstva događaja, poduzeća si moraju postaviti šest bitnih pitanja:

  1. Je li događaj u skladu s imidžem poduzeća? Ako poduzeće proizvodi npr. športsku opremu, sponzoriranje sportskih natjecanja dobar je izbor. Pri izboru događaja, poduzeće bi trebalo brinuti o imidžu objekta sponzoriranja i predvidjeti eventualne probleme u budućnosti.
  2. Doseže li događaj ciljnu publiku? Vrlo često poduzeća povezuju npr. pivo s različitim sportskim događajima, a osvježavajuća pića s koncertima.
  3. Odgovara li događaj zemljopisnim ciljevima poduzeća? Ukoliko poduzeće želi intenzivirati svoju prisutnost ili proširiti distribuciju na nova područja, preporučuje se sponzoriranje odgovarajućih događaja na tim mjestima.
  4. Je li u prošlosti isti ili sličan događaj sponzorirao direktni konkurent? Ukoliko je konkurencija već sponzorirala isti ili sličan događaj, treba biti vrlo pažljiv, jer to publiku može asocirati na konkurentske proizvode koje u misaonom sklopu već povezuju s Eventom.
  5. Ima li događaj previše sponzora? U tom slučaju može se izgubiti identifikacija događaja sa sponzorom i markom proizvoda. Pri velikom broju sponzora gubi se prepoznatljivost i efikasnost sponzorstva događaja. Može doći i do medijske zagušenosti radi preobilne pokrivenosti istog događaja medijima pri čemu sponzor gubi na značenju.
  6. Uklapa li se događaj u ostale oblike marketinške komunikacije? Sponzorstvo događaja mora odražavati ciljeve integrirane marketinške komunikacije. Također je bitno izbjegavati elemente pretjerane komercijalizacije kad potrošačima postaje potpuno jasno da je sponzorstvo izravno povezano s očekivanim učincima na njihovo ponašanje, tj. kupnju.

[email protected]

Pročitajte još:

Lifestyle

Kroz ovu sportsku avanturu, djecu od 10 do 15 godina vodit će Ratko Štritof i tim educiranih voditelja i trenera, u potpuno sigurnim i...

Novosti

Konferencija Razvoj sporta kroz društvenu odgovornost ima za cilj približiti i povezati poslovni sektor i sportske organizacije.

Lifestyle

Philips Sound proširuje svoju seriju audio proizvoda s novim bežičnim ANC slušalicama i s dva modela Bluetooth zvučnika.

Edukacija

PoslovniTurizam (www.PoslovniTurizam.com), specijalizirani internetski portal za hrvatsku kongresnu i event industriju, proveo je istraživanje o utjecaju aktualne svjetske zdravstvene krize izazvane širenjem koronavirusa (COVID-19)...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.