Kako organizirati informatičku podršku zaposlenicima za rad od kuće

U skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i Stožera civilne zaštite u vezi proglašene epidemije korona virusa, sve više poslodavaca preporučuje svojim zaposlenicima rad od kuće. INA i HT već su organizirali rad svojih zaposlenika od kuće, dok neke kompanije u većinskom državnom vlasništvu ili privatne kompanije, još uvijek se nisu odlučile na taj potez. Najčešće je riječ o službama koje ne mogu raditi od kuće – poput osoblja na šalterima i slično.

Svjetski tehnološki giganti Facebook i Google također su poslali svoje zaposlenike kući, jer su IT kompanije obično  puno spremnije za ovakve scenarije budući da posjeduju znanja, IT rješenja, mehanizme, procedure i protokole za prilagodbu rada svojih zaposlenika od kuće. One i inače velik dio poslovanja mogu obavljati neovisno o sjedištu kompanije, komunicirajući mailom i aplikacijama za razmjenu poruka, dok sastanke vode koristeći se aplikacijama za kolaboraciju i video konferencijama. Mnoge domaće IT kompanije koriste se alatima poput Microsoft Teamsa, TeamViewera, Cisco WebExa i dr.

Za rad od kuće, izuzetno je važna dobra organizacija kako ne bi došlo do dodatnih padova poslovanja pa evo nekoliko savjeta kako posložiti rad od kuće.

Kao prvo, zaposlenici najčešće rade s datotekama iz Word, Excel, PowerPoint aplikacija. Njih je moguće premjestiti u Office 365 oblak gdje su datoteke dostupne s bilo kojeg uređaja i s bilo koje vrste Internet veze, a pritom su osigurane najvišim stupnjem zaštite. Uz to, postoje i sigurnosni mehanizmi koji štite od Ransomwarea i od slučajnih i/ili namjernih brisanja datoteka, tako da je zaštita, doista, zajamčena.

Drugi način rada, rad je u aplikaciji koja se nalazi na serveru kompanije. Pritom je važno odabrati tehnologiju za rad, ovisno o tome rade li zaposlenici s prijenosnih računala pa uz pomoć VPN konekcije ostvaruju sigurnu vezu prema kompaniji i prema serveru. Oni zaposlenici koji ne rade preko prijenosnih računala, ostvaruju sigurnu RDP konekciju direktno na server, bez spajanja u korporativnu mrežu. I na kraju, kao podrška zaposlenicima dok rade od kuće, tu su programi za udaljena spajanja putem Interneta. Primjerice, uz pomoć TeamViewer aplikacije, moguće je pružati podršku na službenim i privatnim računalima koja koriste zaposlenici za rad od kuće s bilo koje lokacije spojene na Internet. To obično radi IT podrška koja je također neovisna o svojoj lokaciji i ne mora biti u uredu već od kuće rješava najrazličitije IT probleme bilo kojem zaposleniku.

Dio hrvatskih kompanija od izbijanja korona virusa rizičnim skupinama poput starijih od 60 godina, kroničnim bolesnicima i trudnicama također je dozvolio rad od kuće. Zdravlje djelatnika i korisnika apsolutno treba biti na prvom mjestu i odgovorne kompanije krajnje ozbiljno shvaćaju situaciju te prate sve upute Kriznog stožera za obranu od korona virusa u Hrvatskoj istovremeno radeći na kontinuitetu poslovanja s klijentima.

Dario Žugčić, mileIT Services

Podijeli

Odgovori

Top