Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ljudski resursi

Kako sa zaposlenima razgovarati o povišici?

Biti svjestan svoje vrijednosti i znati je unovčiti trebalo bi biti osnažujuće iskustvo.

plaća

Biti svjestan svoje vrijednosti i znati je unovčiti trebalo bi biti osnažujuće iskustvo. No, zahtjev za povišicom može stvoriti anksioznost, a ako ste još pri tome žena koja se bori protiv razlika u plaćama, tenzije oko povišice mogle bi biti još intenzivnije, piše Poslovni puls.

Menadžeri iz različitih industrija podijelili su savjete kako poslodavci mogu podržati sve u svojoj kancelariji, a sa svrhom da razgovori o povišici budu produktivni i pozitivni – bez obzira na ishod.

Vježbajte empatiju

„Razgovor o novcu lako može postati emocionalno nabijen. Menadžeri bi trebalo da uspostave atmosferu dijaloga i da jasno komuniciraju očekivanja od zaposlenih i jasne ciljeve“, objašnjava Annie Dean, suosnivačica tehnološkog startupa Werk. Nastavlja kako se ne smije zaboraviti da se ti razgovori odnose na potrebe ljudi koji rade za vas. Suosjećanje i spremnost za slušanje puno će pomoći, čak i ako se zahtjev za povišicu ne može odmah odobriti.

„Mogli biste otkriti da zaposleni ne ispunjava svoje ciljeve jer se osjeća potrošenim ili nema pristup fleksibilnosti koja mu je potrebna da radi najbolje što može“, dodaje Dean. Istraživanje u Werku dokazalo je da je vjerojatnije da će zaposleni, kada imaju pristup fleksibilnosti, ispuniti i premašiti svoje ciljeve – što ih u konačnom dovodi u bolji položaj kada traže povišicu.

Dajte zasluženu pohvalu

„Najvažnija stvar koju bi menadžer trebalo da učini jeste da osnaži svoje zaposlene“, objašnjava Alexandra Schrecengost iz Wilson Danielsa, porodične firme za marketing i prodaju. Razgovor o postignutim ciljevima uvijek je dobra stvar, dok se istovremeno pruža konstruktivna kritika. Mora se uzeti u obzir ono što je zasluženo. Ako je član tima izašao izvan okvira svog posla, trebalo bi da bude nagrađen za to jer ga to osnažuje.

Želite da se zaposleni osjećaju kao da su dio nečega dok zajedno radite na postizanju većih ciljeva.

Dobar menadžer treba poticati potencijal zaposlenih, jer je to jedini način na koji mogu evoluirati u višu ulogu. Osmotrite njihove interese i pomozite im da napreduju. Mnogi menadžeri ne shvaćaju koliko je to važno ohrabriti zaposlene.

Potaknite otvorenu komunikaciju

Najbolji pristup je da osigurate da razgovor ne bude iznenađenje. Ako menadžer i zaposleni redovno prate kontrolne tačke za napredak, menadžeru neće biti šok kada ga zaposleni upita za povišicu. Važno je postaviti projekt profesionalnog razvoja u kojem se razvijaju vještine zaposlenih u skladu s potrebama firme. Ako u svoj tim ulažete tijekom cijele godine, njihov set vještina će biti povećan i poboljšan pa će i povišice biti lako podijeliti.

Važnost komunikacije

Otvorena, iskrena komunikacija s nadređenima je presudna. Ako se uspostavi okruženje povjerenja, pristupi raspravama oko tema koje bi mogle izazvati anksioznost, poput plate, biće puno lakši. Potaknite suradnike da sa svojim nadređenima podijele svoju motivaciju. To može biti povišica, više slobodnog vremena, fleksibilnost rasporeda – štagod da je u pitanju, važno je da su menadžeri upoznati s time.

Izvor: manager.ba/investitor.me


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.