Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Kako zarađivati novac putem Interneta kroz Kickstarter

PC igra
pixabay.com

Internet ponekad može biti magično mjesto, posebno kada vam želi dati novac i pomoći da ostvarite vaše ideje i zamisli. Savršen primjer toga je nevjerojatna web stranica koja pruža tzv. crowdfunding usluge zvana Kickstarter.
Kickstarter je projekt nastao u Americi 2009. godine s ciljem da malim poduzetnicima, bez financijskih sredstava, pruži mogućnost predstaviti svoje ideje i zamisli široj publici. Ako im se takva ideja sviđa, članovi se mogu odlučiti uložiti određeni iznos u taj projekt. Kickstarter vam, pojednostavljeno rečeno, omogućava da financirate projekte kroz stotine i tisuće potencijalnih fanova diljem svijeta.

Ako ste uopće čuli za Kickstarter, najvjerojatnije ga vežete uz crowdfunding platformu za financiranje igara; čak su neki od najvećih developera pokrenuli i uspješno dovršili svoje projekte. Među njima je i hrvatski tim Dreamatrix sa svojom igrom Legends of Dawn koja je nastala kao Kickstarter projekt, a dovršena je nakon što je prikupljeno dovoljno sredstava za nju. Dok pišem ove retke, Dreamatrix je objavio i svoj sljedeći projekt, RPG igru Wave of Darkness koja bi se također trebala financirati kroz Kickstarter. Ako ste gejmer i dopao vam se prvi RPG iz ove naše developerske kuće, pogledajte isplati li se ulagati i u ovaj projekt.

Ono što je većini nas najzanimljivije, kod Kickstartera i ostalih crowdfunding webova, je činjenica da nije nužno da vaš projekt bude igra za PC. Osim ove vrlo popularne kategorije postoje još i niz drugih u kojima bi vrlo lako mogli pronaći financijska sredstva za vlastiti projekt koji čeka svjetliju budućnost (vas da namaknete sredstva za njegovu realizaciju). Kickstarter primjerice ima nekih 15tak glavnih kategorija, od umjetnosti, kazališta, glazbe, fotografije do dizajna, mode, igara i tehnologije. Velike su šanse da ćete na ovom ili nekom drugom crowdfunding portalu uspjeti pronaći publiku voljnu da vas financira. Želite napisati knjigu? Skladati simfoniju? Napraviti zanimljiv novi gadget kojeg nema na tržištu? Na pravom ste mjestu!

Kako Kickstarter funkcionira? Što je potrebno za uspješno pokretanje projekta?

Prije svega – dobra i atraktivna ideja. Nešto što je privlačno određenom segmentu publike, nešto što “ima noge” i može proći po pitanju popularnosti i iskoristivosti. Kada započnete kampanju na Kickstarteru, u datom roku morate postići vaš financijski cilj, ili se projekt smatra neuspjelim. Otprilike 40% predstavljenih projekata se uspije isfinancirati, tako da su i vaše šanse relativno dobre! Važno je imati i dobru bazu fanova; ako ste popularni na društvenim medijima ili medijima općenito, ako možete računati na pomoć izvjesnih organizacija, njihova podrška će značiti „izbijanje“ projekta na površinu i veću primijećenost. Shareajte na Facebooku, tweetajte s pravim hashtagovima, kontaktirajte kolege novinare, bloggere, bilo koga tko je u stanju proširiti riječ o vašem projektu, naravno, prije nego sam projekt krene! Tajming je sve.

Ponudite posebne nagrade za one koji vas financiraju u višim iznosima. Netko će uplatiti 1 dolar, netko 100$. Ponudite prave pakete za različite visine donacija. Vrlo često se najveći investitori vole pohvaliti nekom posebnom stavkom što ih čini drukčijim od ostalih, pa iako to bila samo kapa ili T-shirt ili ekskluzivna verzija gotovog proizvoda kojeg podržavaju. Zabavite vašu zajednicu, držite projekt živim kroz vlastite komentare, video intervjue, budite ona pokretačka snaga iza vašeg projekta, zarazite ljude strašću!

Iznenađuje koliko ljudi vole vidjeti male igrače iz Hrvatske s dobrim idejama i koliko su spremni podržati ih. Stvorite priču oko vašeg projekta koja će biti zanimljiva i drugima dati razloga da je podijele s prijateljima i poznanicima. No, prije svega budite vrlo transparentni s vašim budžetom, kamo ide novac kojeg će drugi investirati te koji su razvojni/proizvodni rokovi za vaš projekt. Budite iskreni i otvoreni s vašim fanovima/investitorima i to će vam se višestruko isplatiti. Često se ekipa, koja uspješno dovrši jedan Kickstarter projekt, vraća na ovu platformu i motivira svoje fanove da podupru i njihov idući projekt.

U slučaju da imate neku zanimljivu i dobru ideju, a nemate sredstava za realizaciju, ne očajavajte, možda je upravo Kickstarter rješenje vaših problema!

Vladimir Leutar

Preporučujemo

Poduzeća

U Vodotehnici sada možete odabrati artikle snižene od 25% pa sve do 70% bez obzira na način plaćanja.

Računovodstvo i financije

Završni račun je neizostavna stavka koju svaki poslodavac mora imati. Iz njega se vidi koliko je uspješno ili neuspješno poslovala određena tvrtka u navedenoj...

Financije

Od ulaska Hrvatske u EU, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza, tako da se pri kupnji ne plaća PDV, ali ni pri...

Komentari

Slavonija je jedinstvena destinacija, svima nama u regionalnim turističkim zajednicama jasno je da pojedinačno ne možemo postići puno, stoga je zajednički nastup jedini logičan...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.