Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Kamate za stanove koje subvencionira Vlada 4,95 posto

Premijerka Jadranka Kosor najavila je nakon današnjeg sastanka s bankarima kamatnu stopu od 4,95 posto za stanove čiju će kupnju subvencionirati Vlada. Na sutrašnjoj sjednici Vlade predložit ćemo dorađeni model koji će omogućiti prodaju znatno većeg broja stanova, a predviđa kamatnu stopu od 4,95 posto, izjavila je Kosor nakon razgovora sa čelnicima sedam banaka u Banskim dvorima.

Premijerka Jadranka Kosor najavila je nakon današnjeg sastanka s bankarima kamatnu stopu od 4,95 posto za stanove čiju će kupnju subvencionirati Vlada. Na sutrašnjoj sjednici Vlade predložit ćemo dorađeni model koji će omogućiti prodaju znatno većeg broja stanova, a predviđa kamatnu stopu od 4,95 posto, izjavila je Kosor nakon razgovora sa čelnicima sedam banaka u Banskim dvorima.

Vlada je od bankara dobila snažnu potporu oko završetka pregovora o ulasku u EU, jer će jedna od pozitivnih posljedica završetka tih pregovora biti smanjivanje kamata, dodala je Kosor.

Fiksna kamata na određeno razdoblje

Premijerka nije željela govoriti o detaljima novog modela, no predsjednik Uprave Raiffeisen banke Zdenko Adrović rekao je novinarima kako Vlada računa da će kroz taj projekt subvencionirati kupnju tisuću stanova u ovoj godini. To će biti fiksna kamata na određeno razdoblje, a nakon toga nadamo se da će u Hrvatskoj biti sigurnija klima za uzimanje stambenih kredita, pojasnio je.

Adrović kaže kako statistički podaci HNB-a pokazuju vidljiv pad kamatnih stopa na stambene kredite u 2010. godini. Te stope trenutno iznose prosječno 6,02 posto s daljnjom tendencijom pada koji će se sigurno dogoditi tijekom ove godine.

Neka istraživanja kazuju nam da sama kamatna stopa ne prodaje stan, već su bitni cijena stana i sigurnost da u idućih tri do pet godina kupac ne izgubi stan ni mogućnost otplate kredita, napominje Adrović.

Premijerku nije poučavao Viktor Orban

Po riječima premijerke Kosor, na današnjem sastanku nije bilo govora o uvođenju poreza na banke, a također je demantirala spekulacije nekih medija kako ju je “o tome poučio” mađarski premijer Viktor Orban tijekom njegova nedavna posjeta Hrvatskoj.

O mogućnosti da se bankama uvede dodatni porez razgovarali smo prošle godine s predstavnicima svih vodećih banaka u Hrvatskoj koji su nam rekli da bi to imalo posljedice na građane i sve nas. Na tome dalje nismo inzistirali nego smo se dogovorili da svi zajedno radimo na novim modelima kako bi što prije izašli iz krize, rekla je Kosor.

Razmatrao se model A plus

Sa čelnicima banaka danas se razmatrao i dorađeni model A plus kreditiranja poduzetnika za koji prva aukcija kreće idućeg tjedna, a Vlada od nje puno očekuje. Izmjenama modela uključili smo veći broj korisnika, a potencijal koji se gospodarstvu nudi bit će gotovo tri milijarde kuna, najavila je Kosor.

Također će se intenzivno raditi na doradi modela B za pomoć malim poduzetnicima.

Premijerka je s bankarima razgovarala i o 30 velikih investicijskih projekata koje pokreće Vlada te najavila da će ih banke pratiti. Adrović je dodao da će svi racionalni projekti sigurno biti financirani, jer bankama je u interesu plasirati što više novca u gospodarstvo.

Na današnjem sastanku u Banskim dvorima bili su predsjednici i članovi Uprava Raiffeisen banke, Erste&Stiermarkische banke, Hypo Alpe-Adria banke, Hrvatske poštanske banke, Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb i Societe generale – Splitske banke.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.