Karamarko: Umjesto metlicom oni čiste buldožerom! [VIDEO]

Karamarko: Umjesto metlicom oni čiste buldožerom! [VIDEO]

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je danas kako apsolutno podupire SDP-ovu inicijativu da se promjenama Ustava propiše nezastarjevanje političkih zločina, o kojoj danas raspravlja saborski Odbor za Ustav, a predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je komentirao tu SDP-ovu inicijativu.

“To je saborska, a ne Vladina inicijativa i ne smijemo nikome tko je ubijao u ime nekog režima dati blagodat zastare”, rekao je ministar na svečanosti završetka IPA 2008 Programa Europske unije – Potpora reformi kaznenog postupka.

“Svi ljudi koji će odlučivati o tome trebaju razmisliti da li svojim pristupom ili nepristupom daju nekome mogućnost da za takvo djelo ubojstva ne bude kažnjen”, dodao je.

Miljanić je istaknuo kako ta inicijativa nema nikakve veze s EU, istaknuvši da se ne radi o zastarijevanju svih političkih ubojstava.

Novinare je zanimalo i ima li to veze sa “slučajem Perković”, na što je ministar odgovorio da se u tom slučaju radi o jednom čovjeku kojega sumnjiči njemačko pravosuđe za zločin u Njemačkoj, a da se promjenama Ustava želi ukinuti zastara za sve moguće počinitelje.

“Žalosno je da se mi sada, 2013. godine trebamo time baviti, jer su pravo vrijeme za takav postupak procesuiranja bile 90-te godine. Tada su svjedoci i eventualni počinitelji bili u boljem stanju, a neki još i živi”, kazao je Miljenić. Dodao je da, s obzirom na to kakve tenzije takve teme izazivaju u javnosti, i dalje misli da je trenutak da “ovo napravimo jednom zauvijek i pošaljemo poruku da smo mi ta generacija koja s tim nema nikakve veze”. “Tko je to počinio za njega nema zastare, a ako ima dovoljno dokaza neka se procesuira”, zaključio je ministar pravosuđa.

[infopunkt 6940 1]

“Mi jesmo za progon i procesuiranje komunističkih politički motiviranih ubojstava, ali moramo se dogovoriti oko načina”, rekao je Karamarko napominjući kako je SDP odabrao krivi alat te da treba mijenjati zakon, a ne Ustav.

“To vam je kao da za nešto, što možete počistiti metlicom, dovezete buldožer”, naglasio je Karamarko.

Dodao je da, ako se radi o promjeni Ustava, ako ne postoji drugi način onda će trebati sjesti i dogovoriti se o promjeni, kako će se formulirati i izgledati taj članak u Ustavu.

Istaknuo je: ”Posebno je tragikomičan i smiješan način kojim su to pokušali napraviti. Zadnji dan zasjedanja Sabora u osam sati ujutro saznajemo da se treba razgovarati o tome”. Izjavio je kako su pokušali prikazati smiješnima, ne samo članove Hrvatskog sabora već i čitavu hrvatsku javnost te sve one koji su stradali od komunističke torture i zločina.

”Ovo je apsurdni bezobrazluk”, kazao je.

[infopunkt 6941 1]

Podijeli

Odgovori

Top