Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

KBC Zagreb dobio sofisticirani uređaj za dijagnosticiranje metaboličkih bolesti [VIDEO]

U Kliničkom bolničkom centru Zagreb danas je predstavljena donacija kojom je osigurana kupnja prvog tandemskog spektrometra masa u Hrvatskoj – uređaja kojim je moguće pravovremeno otkrivanje cijelog niza bolesti te praćenje učinka terapije u djece i odraslih, vrijednog 1,8 milijuna kuna.

U Kliničkom bolničkom centru Zagreb danas je predstavljena donacija kojom je osigurana kupnja prvog tandemskog spektrometra masa u Hrvatskoj - uređaja kojim je moguće pravovremeno otkrivanje cijelog niza bolesti te praćenje učinka terapije u djece i odraslih, vrijednog 1,8 milijuna kuna.

Tandemski spektometar masa je sofisticirani analitički uređaj koji se može koristiti za mjerenje vrlo širokog spektra dijagnostički važnih spojeva čime se mogu otkriti različite bolesti u vrlo ranoj fazi. Korist ovog uređaja je ogromna za brojne medicinske djelatnosti i struke, ne samo u području metaboličkih, nego drugih stanja i bolesti, i to ne samo u pedijatriji, već u svim dobnim skupinama.

Koristan je u pedijatriji za pravovremeno otkrivanje prirođenih i nasljednih metaboličkih stanja i bolesti kao što su fenilketonurija i ostali poremećaji metabolizma osnovnih građevnih jedinica organizma – tzv. aminokiselina.

Iako su metaboličke bolesti sve zasebno rijetke, zajedno zahvaćaju oko jedan posto svih beba. Prema procjenama, u Hrvatskoj se rađa oko 500 djece s nasljednim metaboličkim bolestima, a zbog nedostatne dijagnostike, na vrijeme se otkrije samo četiri do pet posto. Ovim uređajem u kapi krvi se istovremeno mogu identificirati molekule specifične za više od 50 nasljednih metaboličkih bolesti, od kojih se velik broj uspješno liječi ako se na vrijeme otkrije.

“Ovim aparatom moguće je otkriti vrstu molekule i njihovu koncentraciju i postaviti dijagnozu na puno točniji način nego što je to bilo moguće prije”, istaknuo je predstojnik Klinike za pedijatriju KBC Zagreb Boris Filipović-Grčić.

“Za pacijente to znači brže postavljanje dijagnoze iz malog uzorka krvi na vrlo pouzdan i točan način, čime se omogućava brzo postavljanje ispravne dijagnoze, što znači započinjanje optimalne terapije i praćenje učinka liječenja. Na taj način je pacijente moguće puno uspješnije liječiti. Namjena mu je šarolika i upravo je u tome njegova ogromna prednost”, naglasio je Filipović-Grčić.

[infopunkt 7551 6]

Predstojnica Kliničkog zavoda za laboratorijsku dijagnostiku KBC Zagreb Dunja Rogić izrazila je zadovoljstvo time što je prepoznata važnost dijagnostike te je naglasila kako je sam uređaj “laboratorij u malom”.

“Laboratorij se često percipira kao nešto usputno no 60 do 80 posto medicinskih odluka na neki način je povezano sa laboratorijskim nalazima”, naglasila je.

[infopunkt 7551 2]

Zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik istaknuo je kako ova donacija puno znači građanima Hrvatske, ali i Ministarstvu zdravlja te Vladi.

“To je vrlo važna stvar za naše građane i dobro je da se takve humanitarne akcije događaju”, poručio je Cesarik.

Humanitarna akcija koju je inicirala tvrtka “dm” trajala je tri godine.

[infopunkt 7551 5]

Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Ovo su tretmani koji će vas prema izboru vrhunskih wellness stručnjaka iz Terma Olimia najbolje regenerirati.

Lifestyle

Danas govorimo o snazi koju nema svatko, o snazi duha. Govorimo o mentalno jakim ljudima.

Lifestyle

Meetup je okupio više od 120 sudionika, a druženje startupaša u okviru networkinga produljilo se do iza ponoći.

Ekonomija

Atos Hrvatska, strateški partner projekta i svjetski lider u području digitalne transformacije te Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), najavili su početak projekta eHZZO...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.