Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

Kina – težak put od svjetskog zagađivača br 1. do ekološki osviještene zemlje

Kina je svojim industrijskim razvojem zadivila svijet. Desetljeće dvocifrenog rasta smjestilo je kinesko gospodarstvo uz bok najjačim ekonomskim silama svijeta. Mnogi analitičari predviđaju kako će joj zemlje zapada uskoro gledati u leđa. Centralizirana ekonomija, brzorastuće tržište i visoka industrijalizacija nose i svoje tamnije strane…

Kina je svojim industrijskim razvojem zadivila svijet. Desetljeće dvocifrenog rasta smjestilo je kinesko gospodarstvo uz bok najjačim ekonomskim silama svijeta. Mnogi analitičari predviđaju kako će joj zemlje zapada uskoro gledati u leđa. Centralizirana ekonomija, brzorastuće tržište i visoka industrijalizacija nose i svoje tamnije strane...

70 posto zemlje truju kisele kiše, teška industrija uništila je rijeke i jezera, a kvaliteta života u takvim regijama nezamisliva je građanima zapadnog svijeta. Kina čini značajne napore kako bi njihova ekonomija nastavila dosadašnji rast prilagođen filozofiji ekološki održivog razvoja.

Staklenčki plinovi i teška industrija

Pod motom „manje nafte, više obnovljive energije; manje ugljena više struje“ Kinezi pokušavaju premostiti najveću zapreku transformacije Kine iz „tvornice svijeta“ u modernu državu – zagađenje.

Veliki udio ugljena u energetskom miksu jedan je od razloga rapidnog rasta stakleničkih plinova.

Promjene su na vidiku, iako su brojke iz perspektive najmnogoljudnije zemlje svijeta čine kao kap u moru. Tako će 40 milijuna kućanstava u 2010. početi koristiti biološko gorivo. Ipak jasno je da su obnovljivi izvori energije i ubrzana gradnja nuklearnih elektrana jedini realni odgovor na sve veću potražnju za energentima.

Automobila će biti sve više i više

Kinezi imaju dodatne razloge za brigu. Teška industrija Kine emitira 70 posto CO2 dok su transportna vozila relativno slabo zastupljena s otprilike 10 posto emisije ugljičnog dioksida. Ipak, kineska autoindustrija a s njom i prodaja vozila raste na dnevnoj bazi, te se za ovaj sektor procjene porasta emisija stakleničkih plinova osobito negativne.

Kineske vlasti pojačale su normative ispušnih plinova i potrošnje vozila. Nove mjere strože su od onih u SAD-u, ali još nisu na razini EU. Kineski stručnjaci smatraju kako je potrebna dodatna promocija električnih automobila i hibrida, kako bi ekologija doprla do svijesti sve bogatijih Kineza.

Napisao

Pročitajte još:

Energetika

Tvrtki Supernova projekti d.o.o. kao nositelju projekta dodijeljena su bespovratna sredstva za projekt povećanja korištenja obnovljivih izvora energije u vlastitim trgovačkim centrima u Hrvatskoj,...

Energetika

Nekoliko je mogućnosti koje su dostupne hrvatskoj vladi za korištenje nove nuklearne tehnologije za proizvodnju domaće energije.

Komentari

Nikola Benvenuti, predsjednik udruge otkrio nam je kako teku pripreme, koji su novi trendovi u proizvodnji malvazije i što se promijenilo u pandemiji.

DOP

INA vam ponovno pomaže zazeleniti okolinu u kojoj živite i očuvati klimu.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.