Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

KLM izveo prvi komercijalni putnički let Amsterdam – Madrid na sintetičko gorivo

Nizozemska je jedna od vodećih zemalja u Europi kojoj je cilj potaknuti razvoj i primjenu održivih zrakoplovnih goriva kako bi time europske zrakoplovne tvrtke do 2050.g. zrakoplovstvo učinile održivijim.

Zajednička suradnja KLMa, Shella i nizozemskog Ministarstva za infrastrukturu i upravljanje vodama rezultirala je prvim komercijalnim letom na održivi sintetički kerozin u povijesti. Let od amsterdamske zračne luke Schiphol do Madrida prošlog mjeseca izveden je na primjesi od 500 litara održivog sintetičkog kerozina. Shell je sintetički kerozin proizveo u svom istraživačkom centru u Amsterdamu na bazi CO2, vode i obnovljive energije sunca i vjetra iz nizozemskog tla. Ovo zrakoplovno gorivo  jamči smanjenje  emisije CO2 za više od 85 %.

„Ponosan sam što je KLM obavio prvi let u industriji koristeći sintetički kerozin izrađen iz obnovljivih izvora. Prijelaz s fosilnog goriva na održive alternative jedan je od najvećih izazova u zrakoplovstvu. Obnova flote značajno je pridonijela smanjenju emisije CO2, ali povećanje proizvodnje i uporaba održivog zrakoplovnog goriva učinit će najveću razliku za trenutnu generaciju zrakoplova. Zbog toga smo se prije nekog vremena udružili s raznim partnerima kako bismo potaknuli razvoj održivog sintetskog kerozina. Ovaj prvi let sintetičkim kerozinom pokazuje da je to u praksi moguće i da možemo ići naprijed”, izjavio je  Pieter Elbers, izvršni direktor KLM

Nizozemska je jedna od vodećih zemalja u Europi kojoj je cilj potaknuti razvoj i primjenu održivih zrakoplovnih goriva kako bi time europske zrakoplovne tvrtke do 2050.g. zrakoplovstvo učinile održivijim. Primjer je gradnja prve europske tvornice za održivi biokerozin u nizozemskom Delfzijlu, za koju SkyNRG surađuje s KLM-om, zračnom lukom Schiphol i SHV Energy.

Nekoliko država članica Europske unije je izrazilo namjeru raditi na ovoj inicijativi. U zajedničkoj izjavi Nizozemska, Francuska, Švedska, Njemačka, Finska, Luksemburg i Španjolska naglašavaju da oporavak od trenutne krize uslijed pandemije mora ići paralelno s ubrzanjem održivosti zrakoplovnog sektora kako bi se postigli klimatski ciljevi. Države članice smatraju razvoj održivog sintetskog kerozina uz održivi biokerozin jednim od najperspektivnijih i najučinkovitijih načina smanjenja zrakoplovnih emisija u sljedećim desetljećima.

Nove inicijative i startupi

Tijekom konferencije o održivosti koja se danas održala u Amsterdamu predstavljeni su start upovi koji rade na održivosti. Jedan od njih je start-up Synkero  koji surađuje s zračnom lukom Amsterdam, Schiphol, KLM i SkyNRG na realizaciji komercijalne tvornice sintetičkog održivog kerozina u amsterdamskoj luci. Žele se povezati s održivim inicijativama na području kanala Sjevernog mora, poput uspostave hidroelektrane od 100 megavata, u kojoj se održivom električnom energijom može proizvesti do 15 000 tona zelenog vodika.

Druga inicijativa je izgradnja demonstracijske tvornice za održivi kerozin koristeći zarobljeni CO2 iz zraka kao sirovinu u Rotterdamu.

Inicijativa Zenid, u kojoj sudjeluju Uniper, Rotterdam Haaška zračna luka, Climeworks, SkyNRG i Rotterdam Haaška zračna luka, koristi kombinaciju inovativnih tehnologija za fokusiranje na CO2 neutralan zrakoplov s održivim sintetičkim kerozinom.

Pogledajte kratki video o proizvodnji sintetičkog goriva na linku.

Pročitajte još:

Novosti

Prema mišljenju putnika i stručnog žirija usluga koju pruža nizozemska zrakoplovna kompanija KLM ocijenjena je najvišim ocjenama.

Poduzeća

Tradicionalno se za KLM rođendan predstavlja i nova Delftware minijatura kućice.

Ekonomija

Ovo je drugo odredište KLM-a u Hrvatskoj prema kojem će zrakoplovna kompanija KLM prometovati i u zimskom redu letenja.

Poduzeća

Ove jeseni, je nizozemska zrakoplovna kompanija KLM Royal Dutch Airlines  odlučila obradovati putnike iz Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.