Koje osnovne škole imaju najvišu razinu financijske pismenost u Hrvatskoj?

Ekonomska klinika, neprofitna udruga studenata Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, početkom veljače osmislila je i uspješno lansirala edukativnu aplikaciju „Ekonomska klinika“ koja ima za cilj podignuti financijsku pismenost najmlađih članova naše zajednice. Kroz igru i priču prilagođenu učenicima od prvog do četvrtog razreda, učenicima se približavaju osnovni financijski pojmovi s kojima se svakodnevno susreću, a često ih ne razumiju. Putem aplikacije, učenici su imali priliku steći nova znanja te ista usporediti sa svojim vršnjacima. Doznajemo da su najvišu razinu financijske pismenosti pokazali učenici Osnove škole Otona Ivekovića i Osnovna škola Mladost iz Zagreba. Učenici koji su pokazali zavidnu razinu znanja i našli se među prvih deset najboljih osvojili su vrijedne nagrade pod pokroviteljstvom Privredne banke Zagreb (PBZ).

Djeca predstavljaju bitan potrošački segment, odnosno raspolažu određenim iznosom novca kojeg dobivaju od najbližih članova svoje obitelji, a koji potom koriste za kupnju raznih proizvoda i usluga. Uzimajući navedeno u obzir i činjenicu da su ujedno i budući potrošači, uočili smo kako u obrazovnom sustavu još ne postoji predmet kojim se djeci omogućuje stjecanje navedenog znanja. Iz tog razloga odlučili smo dodatno podignuti ljestvicu postojećeg projekta „Financijska pismenost osnovnoškolaca“, kroz koji već drugu godinu zaredom predano  posjećujemo škole na području Zagreba, razvijanjem ove mobilne aplikacije. Aplikacija predstavlja idealno rješenje za sve škole diljem Hrvatske koje nismo u mogućnosti osobno posjetiti, a trenutno je dostupna na Android uređajima“, ističe Ivana Divić, voditeljica projekta „Financijska pismenost osnovnoškolaca“.

Članovi Ekonomske klinike napravili su tako veliki iskorak u podizanju standarda formalnog obrazovnog sustava u osnovnim školama diljem Hrvatske pružajući mogućnost usvajanja osnovnog znanja o financijskim pojmovima za vrijeme školske nastave.

Aplikacija se sastoji od dva dijela, dio za odrasle pod nazivom „Ekonomska klinika“ i dio za djecu, kviz. Kviz se sastoji od 14 razina, a svaka razina nadovezuje se jedna na drugu, od lakših prema težim pojmovima iz područja ekonomije te je u potpunosti prilagođena navedenoj dobi. Sami kviz se sastoji od dva dijela, prvi dio čini vježbu u kojem djeca uče nove pojmove i savladavaju gradivo, dok drugi predstavlja natjecateljski dio. Tako će deset najbolje rangiranih učenika osvojiti poklon bon od 500,00 kn pod pokroviteljstvom Privredne banke Zagreb (PBZ).

Podijeli

Odgovori

Top