Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

Koje vas teškoće čekaju prije proizvodnje i prodaje “obnovljive energije”?

Nastavak kolumne od četvrtka donosi objašnjenja hrvatskog zakonodavnog okvira i sustava poticaja, ali i skreće pozornost na teškoće i bitne detalje o kojima treba voditi računa prije ostvarivanja konačnog cilja – proizvodnje i prodaje energije dobivene iz obnovljivih izvora…

Nastavak kolumne od četvrtka donosi objašnjenja hrvatskog zakonodavnog okvira i sustava poticaja, ali i skreće pozornost na teškoće i bitne detalje o kojima treba voditi računa prije ostvarivanja konačnog cilja - proizvodnje i prodaje energije dobivene iz obnovljivih izvora...

Prethodna kolumna

Obnovljivi izvori energije jesu izvori energije koji su sačuvani u prirodi i mogu se potpuno ili djelomično obnoviti. U obnovljive izvore energije spadaju: energija vode (hidroenergija), energija vjetra, neakumulirana energija sunca, energija biogoriva, energija biomase, energija bioplina, geotermalna energija, energija valova te energija iz deponijskih plinova.

Poboljšanje stanja okoliša povećanjem energetske učinkovitosti i većom uporabom obnovljivih izvora energije jedan je od specifičnih ciljeva koje su zemlje jugoistočne Europe, uključujući Hrvatsku, postavile u sklopu Ugovora o energetskoj zajednici.

Što je Republika Hrvatska napravila za postizanje navedenog cilja?

Republika Hrvatska kreirala je povoljan zakonodavni okvir i sustav poticaja kako bi stvorila povoljnu investicijsku klimu i potaknula ulaganja u obnovljive izvore energije. Sustav poticaja ogleda se u sljedećem:

– obvezi otkupa cijelog iznosa električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora po povlaštenoj otkupnoj cijeni koja je znatno viša od otkupne cijene električne energije dobivene iz tradicionalnih izvora

– naknada kojom se potiče proizvodnja iz obnovljivih izvora prikuplja se od svih tarifnih potrošača u RH.

Kako bi primio tu naknadu, proizvođač mora biti registriran kao povlašteni proizvođač. Povlašteni proizvođač jest energetski subjekt koji u pojedinačnom proizvodnom objektu istodobno proizvodi električnu i toplinsku energiju, koristi otpad ili obnovljive izvore energije na gospodarski primjeren način koji je usklađen sa zaštitom okoliša.

HEP – Operator prijenosnog sustava i HEP – Operator distribucijskog sustava dužni su od povlaštenog proizvođača preuzeti njegovu ukupno proizvedenu električnu energiju, a svaki opskrbljivač dužan je, prema propisanim uvjetima (Uredba o minimalnom udjelu električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije čija se proizvodnja potiče), preuzeti minimalni udjel električne energije koju su proizveli povlašteni proizvođači u sustavu poticanja.

Obveza otkupa električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora regulirana je dugoročnim ugovorima s HROTE-om (Hrvatski operator trežišta energije d.o.o.) – poduzećem u državnom vlasništvu koje obavlja djelatnost organiziranja tržišta električne energije kao javnu uslugu, pod nadzorom Hrvatske energetske regulatorne agencije.

Teškoće unutar idealnog okvira

Međutim, iako formalno sve izgleda iznimno perspektivno, povoljno i sigurno, brojne su teškoće s kojima se nositelji projekata suočavaju i brojni su detalji o kojima moraju voditi računa prije ostvarivanja svoga konačnog cilja – proizvodnje i prodaje energije dobivene iz obnovljivih izvora.

O čemu sve nositelji projekata izgradnje i poslovanja postrojenja na obnovljive izvore energije i kogeneracije moraju voditi računa i koje sve korake moraju proći kako bi dobili status povlaštenog proizvođača energije, detaljnije će se opisati u sljedećem nastavku.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.