Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Koliko često je stvarno nužan tehnički pregled?

Planovi Europske komisije da skrati intervale u kojima se moraju obavljati obavezni tehnički pregledi europskih vozila, nailaze na ozbiljne kritike. I to od, inače kontrolama opsjednute, Njemačke.

Planovi Europske komisije da skrati intervale u kojima se moraju obavljati obavezni tehnički pregledi europskih vozila, nailaze na ozbiljne kritike. I to od, inače kontrolama opsjednute, Njemačke.

Sukob bi se mogao opisati riječima: “Treba li kontrole provoditi češće i ´ofrlje´ili rjeđe i temeljito?”. Naime, u EU-u smatraju da bi zbog toga što stariji automobili češće imaju tehničih nedostataka pa i češće uzrokuju nesreće, oni u budućnosti morali češće na tehničku kontrolu. Europski povjerenik za promet Siim Kallas vjeruje da bi tako godišnje moglo biti spašeno i po 1.200 života, javlja DW. U mnogim zemljama EU-a su ovi relativno kratki intervali od godinu dana u kojima se tehnički pregledi moraju obavljati, već odavno uobičajeni. U Hrvatskoj također.

No od svih baš Nijemci imaju primjedbi na ove planove. Upravo iz zemlje u kojoj bi se moglo reći da vlada skoro pa opsjednutost tehničkim pregledima i kontrolama sigurnosti svih vrsta a ne samo u prometu, stižu kritike. Njemački ministar prometa Peter Raumsauer (CSU) smatra kako u Njemačkoj nema potrebe za uvođenjem promjena u dosadašnju praksu. A ona je u Njemačkoj: obavezan pregled vozila svake dvije godine. Ovakvo je pravilo u skladu s trenutačnim važećim smjernicama EU-a. Prema ovim smjernicama, europski automobili moraju po prvi put na pregled najkasnije četiri godine nakon što su izašli s tvorničke trake, a potom svake dvije godine.

Njemački ministar prometa sad traži da Europska komisija svoje sporne planove o uvođenju učestalijih tehničkih pregleda za starije automobile, odnosno za sve koji su prešli više od 160.000 kilometara, u svakom slučaju obustavi.

“Mi pri našim pregledima poštujemo visoke standarde. Po našem se modelu mogu orijentirati druge zemlje”, kazao je ministar Ramsauer. A kad bi se posvuda u Europi pridržavali takve kvalitete kao u Njemačkoj, “otišli bismo veliki korak naprijed”, dodao je njemački ministar. Koliko god ova tvrdnja nekima zvučala arogantno, mora se reći i da tehnički pregledi vozila u Njemačkoj uistinu nisu mačji kašalj, i da ovlašteni njemački servisi ove preglede provode vrlo rigorozno.

Ministar Ramsauer je kazao kako Bruxelles praksu tehničkih pregleda “svakako može harmonizirati – ali na njemačkoj razini”. Pri tomu, za razliku od odluka o poreznoj politici u EU-u, Njemačka u ovom pitanju tehničkih pregleda ne može uložiti veto. Stoga se njemački ministar za većinu glasova oko ove odluke mora pokušati izboriti.

Stručnjaci podržavaju kritiku

Ministru je za njegove argumente potpora stigla iz ugledne stručne organizacije – Njemačkog automobilskog kluba ADAC-a. U ovom klubu tvrde da bi, ukoliko se ovi planovi EU-a i obistine, to bilo čisto pelješenje njemačkih vozača. “Nesreće prouzrokovane tehničkim nedostacima ni kod novih ni kod starih automobila statistički uopće ne igraju veliku ulogu”, priopćio je ADAC. Takve nesreće čine tek oko 0,5 posto ukupnog broja teških prometnih nesreća.

Osim toga, Europska komisija nema namjeru u cijelom EU-u harmonizirati samu kvalitetu tehničkih pregleda, koja je u Njemačkoj na izrazito visokoj razini. Jedini koji bi na kraju od ove odluke imali koristi bile bi razne organizacije koje provede tehničke preglede i kojima bi se uvođenjem češćih obaveznih pregleda osigurala dodatna dobra zarada, smatraju u Njemačkom automobilskom klubu.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.