Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Koliko su sigurni podaci u našim mobitelima?

Za razliku od BlackBerryja, ostali proizvođači smartphonea poput Applea i HTC-a, osiguravanje podataka prepuštaju pružateljima telekomunikacijskih usluga. To često znači da se podaci skladište „u oblaku“ – mreži centara koji osiguravaju i procesuiraju informacije iz cijelog svijeta. To naravno ne znači da informacije nisu osigurane.

Za razliku od BlackBerryja, ostali proizvođači smartphonea poput Applea i HTC-a, osiguravanje podataka prepuštaju pružateljima telekomunikacijskih usluga. To često znači da se podaci skladište „u oblaku“ - mreži centara koji osiguravaju i procesuiraju informacije iz cijelog svijeta. To naravno ne znači da informacije nisu osigurane.

Na svojoj stranici Apple promovira zaštitno kodiranje podataka na svojim mobitelima, te listu drugih zaštitnih usluga – od mogućnosti da se izbrišu podaci s mobitela koji dospije u krive ruke pa do rada unutar internih privatnih mreža.

Googleov OS Android, za mobitele poput HTC Evo i Droid Incredible, ostavlja prostora za manipulaciju. No aplikacije poput DroidSecurity, s preko 2,5 milijuna korisnika, specijalizirane su za zaštitu „u oblaku.“

Mogu li vladine službe doći do osobnih podataka?

U većini slučajeva, vlada će tražiti podatke od pružatelja telekomunikacijskih usluga, a ne od kompanije koja je proizvela mobitel. Stoga bez obzira imate li iPhone 4 ili starinski mobitel veličine cigle, vladine službe bi teoretski mogle dobiti pristup. U SAD-u takav postupak zahtjeva sudsko odobrenje, no zakoni u drugim državama variraju.

Kad su u pitanju zaštitne baze podataka, stručnjaci tvrde kako postoje male šanse da dođe do krađe informacija.

– Ako niste u član vladine tajne službe, i nemate pristup infrastrukturi telekomunikacijske kompanije, teško da možete pristupiti podacima kojima se služe korisnici, – objašnjava Dror Shalev, tehnički direktor za DroidSecurity.

Veći rizik smartphonea

Navodi kako korisnici smartphonea imaju veći rizik od fizičkih napada, tj. fizičke krađe mobitela i podataka u njima, pa i od neopreznog korištenja web tražilica i klikanja nesigurnih stranica preko kojih se mogu dobiti virusi.

Cijeli članak pročitajte na Metro portalu

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Svatko od nas bi trebao na vrijeme razmišljati o mirovini, iako se ponekad čini da je mirovina daleko ili da po tom pitanju ne...

Edukacija

Forum je održan uz podršku NATO programa „Znanost za mir i sigurnost“.

Novosti

Jeste li ikada pomislili da refleksijom na naočalama, ažuriranjem podataka na LinkedInu ili objavljivanjem fotografija na društvenim mrežama možete otkriti osjetljive poslovne informacije?

Lifestyle

Od selfieja do vlogginga, Huawei nova 10 prednjači u inovacijama tehnologije mobilnih prednjih kamera.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.