Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Marketing i prodaja

Komisija kaznila Google novčanom kaznom od 2,42 milijardi EUR

Europska komisija kaznila je Google novčanom kaznom od 2,42 milijardi eura zbog kršenja protumonopolskih pravila EU-a.

pitanja na razgovoru za posao
pixabay

Europska komisija kaznila je Google novčanom kaznom od 2,42 milijardi eura zbog kršenja protumonopolskih pravila EU-a. Google je zloupotrijebio svoj vladajući položaj na tržištu tražilica dajući nezakonitu prednost drugom Googleovom proizvodu, tj. usluzi za uspoređivanje cijena proizvoda.

Google sada mora u roku od 90 dana prekinuti takvo ponašanje ili se izlaže plaćanju novčane kazne u iznosu od 5 % prosječnog dnevnog prihoda Googleova matičnog društva Alphabet na svjetskoj razini.

Povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager izjavila je: „Google je osmislio brojne inovativne proizvode koji su nam promijenili život.To je dobro. No Googleova strategija za uslugu uspoređivanja cijena nije se temeljila samo na privlačenju potrošača proizvodom koji je bolji od konkurentskih proizvoda. Umjesto toga, Google je zloupotrijebio svoj vladajući položaj na tržištu tražilica davanjem prioriteta vlastitoj usluzi za uspoređivanje cijena u svojim rezultatima pretraživanja te snižavanjem poretka rezultata konkurentskih proizvoda.

Googleovo je postupanje nezakonito u okviru pravila EU-a o zaštiti tržišnog natjecanja. Na taj je način drugim poduzećima uskratio mogućnost tržišnog natjecanja na temelju kvalitete i inovacija, a najvažnije je da je europskim potrošačima uskratio mogućnost stvarnog izbora usluga i ostvarivanje potpune koristi od inovacija.”

Googleova strategija u pogledu usluge za uspoređivanje cijena

Vodeći je Googleov proizvod tražilica Google, koja potrošačima daje rezultate pretraživanja, a oni tu uslugu plaćaju svojim podacima. Gotovo 90 % prihoda Googlea potječe od oglašavanja, npr. oglasa koje prikazuje potrošačima kao odgovor na upit za pretraživanje.

Google je 2004. ušao na odvojeno tržište usluga uspoređivanja cijena u Europi s proizvodom koji je prvotno nazvan „Froogle”, 2008. preimenovan je u „Google Product Search” i 2013. u „Google Shopping”. On omogućuje potrošačima da na internetu usporede proizvode i cijene te pronađu cijene različitih internetskih trgovaca na malo, uključujući internetske trgovine proizvođača, platforme (kao što su Amazon i eBay) i druge preprodavače.

Kada je Google ušao na tržište uspoređivanja cijena sa svojim proizvodom Froogle, tamo je već poslovao niz afirmiranih sudionika. Nedavni dokazi iz Googlea pokazuju da je poduzeće bilo svjesno relativno slabih tržišnih rezultata poslovanja Frooglea (u jednom internom dokumentu iz 2006. navodi se “Froogle simply doesn’t work” / „Froogle jednostavno ne funkcionira”).

Konkurentnost usluga za uspoređivanje cijena u velikoj se mjeri temelji na prometu. Veći promet rezultira većim brojem klikova i stvara prihode. Nadalje, veći promet također privlači više trgovaca na malo koji svoje proizvode žele uvrstiti u uslugu uspoređivanja cijena. S obzirom na Googleovu dominantnost u području općeg internetskog pretraživanja, njegova je tražilica važan izvor prometa uslugama uspoređivanja cijena.

Google je od 2008. počeo na europskim tržištima temeljito mijenjati strategiju radi promicanja svoje usluge za uspoređivanje cijena. Ta se strategija temeljila na Googleovom dominantnom položaju u području općeg internetskog pretraživanja, umjesto na natjecanju temeljenom na kvaliteti usluge za uspoređivanje cijena:

  • Google je svoju uslugu za uspoređivanje cijena sustavno stavljao na istaknutiji položaj: kada potrošač pokrene pretraživanje u Googleovoj tražilici za koje Googleova usluga za uspoređivanja cijena želi prikazati rezultate, oni se prikazuju na vrhu ili pri vrhu rezultata pretraživanja.
  • Google je rezultate konkurentskih usluga za uspoređivanje cijena snižavao na ljestvici svojih rezultata pretraživanja: poredak konkurentskih usluga za uspoređivanje cijena u Googleovim rezultatima pretraživanja temelji se na Googleovim generičkim algoritmima pretraživanja. Google je u te algoritme uključio niz kriterija, zbog čega su konkurentske usluga uspoređivanja cijena pale u poretku rezultata. Dokazi pokazuju da se i najviše rangirana konkurentska usluga nalazi u prosjeku tek na četvrtoj stranici Googleovih rezultata pretraživanja, a ostale još i dalje. Na Googleovu uslugu za uspoređivanje cijena ne primjenjuju se Googleovi generički algoritmi pretraživanja, uključujući i snižavanje poretka.

Zbog toga je Googleova usluga za uspoređivanje cijena korisnicima puno vidljivija u Googleovim rezultatima pretraživanja, a konkurentske usluge za uspoređivanje cijena puno su manje vidljive.

Dokazi pokazuju da potrošači mnogo češće kliknu na rezultate koji su vidljiviji, tj. na rezultate koji se nalaze na višem položaju Googleovih rezultata pretraživanja. Čak i na stolnom računalu deset najviše plasiranih rezultata pretraživanja na prvoj stranici zajedno obično dobiva oko 95 % svih posjeta putem poveznice na generičkim rezultatima pretraživanja (prvi rezultat dobiva oko 35 % svih posjeta putem poveznice). Prvi rezultat na 2. stranici Googleovih generičkih rezultata pretraživanja dobiva samo oko 1 % od ukupnog broja svih posjeta putem poveznice. To se ne može objasniti samo činjenicom da je prvi rezultat relevantniji jer dokazi također pokazuju da se pomicanjem prvog rezultata na treće mjesto broju posjeta putem poveznice smanjuje za oko 50 %. Na mobilnim je uređajima taj učinak još izraženiji s obzirom na mnogo manju veličinu zaslona.

To znači da je Google osiguravanjem prioritetnog mjesta samo svojoj usluzi za uspoređivanje cijena i snižavanjem poretka konkurentima svojoj usluzi osigurao znatnu prednost u odnosu na rivale.

Kršenje protumonopolskih pravila EU-a

Googleove prakse zlouporaba su vladajućeg položaja u pružanju usluga općeg pretraživanja interneta gušenjem konkurencije na tržištu usluga za uspoređivanje cijena.

Prema protumonopolskim pravilima EU-a, vladajući položaj na tržištu sam po sebi nije nezakonit. Međutim, poduzetnici u vladajućem položaju posebno su odgovorni da ne zloupotrijebe svoj snažan položaj na tržištu ograničavanjem natjecanja na tržištu na kojem su u vladajućem položaju ili na odvojenim tržištima.

  • Zaključak je današnje Odluke da Google ima vladajući položaj na tržištima općih pretraživanja interneta u cijelom Europskom gospodarskom prostoru (EGP), tj. u svim zemljama EGP-a (njih 31). Njome je utvrđeno da Google od 2008. ima vladajući položaj na svim tržištima općeg pretraživanja interneta u svim zemljama EGP-a, osim Češke, u kojoj ima vladajući položaj od 2011. Ta procjena temelji se na činjenici da Googleova tražilica ima vrlo visoki tržišni udio u svim zemljama EGP-a, koji je u većini zemalja veći od 90 %. Njezin je udio neprestano vrlo visok barem od 2008., tj. u razdoblju koje Komisija istražuje. Također postoje velike prepreke ulasku na ta tržišta, djelomično zbog učinaka mreže: što više potrošača upotrebljava određenu tražilicu, ona postaje privlačnija oglašivačima. Dobit se zatim može upotrebljavati za privlačenje još većeg broja potrošača. Jednako tako, podaci koje tražilica prikupi o potrošačima mogu se upotrebljavati za poboljšanje rezultata.
  • Google je zloupotrijebio svoj vladajući položaj na tržištu tražilica dajući nezakonitu prednost svojoj usluzi za uspoređivanje cijena. Istaknuto mjesto u rezultatima pretraživanja davao je samo svojoj usluzi za uspoređivanje cijena, dok je konkurentskim uslugama snižavao poredak. Gušio je tržišno natjecanje na temelju kvalitete na tržištima uspoređivanja cijena.

Google je tu praksu uveo u svih 13 zemalja EGP-a u kojima je predstavio svoju uslugu za uspoređivanje cijena, počevši od Njemačke i Ujedinjene Kraljevine u siječnju 2008. Zatim je tu praksu proširio na Francusku u listopadu 2010., Italiju, Nizozemsku i Španjolsku u svibnju 2011., Češku u veljači 2013. i Austriju, Belgiju, Dansku, Norvešku, Poljsku i Švedsku u studenome 2013.


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.