Komplimentima se potiče produktivnost zaposlenika

Komplimentima se potiče produktivnost zaposlenika

Kada nekome govorite lijepe stvari, stimulirate mozak te osobe na isti inačin kao da ste ju novčano nagradili. Do tog otkrića došao je tim japanskih znanstvenika predvođen Norihirom Dadtom, profesorom na Nacionalnom institutu za psihologijsku znanost.

Istraživanjem se htjelo dokazati da komplimenti mogu pomoći boljoj izvedbi u školi. Profesor Sadato ističe: Za mozak, primanje komplimenata podjednako je društveno priznanje kao i novčano. Pronašli smo znanstvene dokaze da osoba pokazuje bolje rezultate kada primi društveno priznanje nakon što je odradila vježbu.

Davanje komplimenata mogla bi biti jednostavna i učinkovita strategija, kako u učionicama tako i tijekom rehabilitacije.

Naime, tim znanstvenika otkrio je da se dio mozga, poznat kao striatum, aktivira kada osoba primi nagradu u obliku komplimenta ili novca,prenosi poslovni-savjetnik.

No posljednje istraživanje objavljeno u online znanstvenom časopisu PLOS ONE sugerira da već i sama aktivnost striatusa potiče na bolju izvedbu tijekom vježbi.

U istraživanju je 48 odraslih osoba bilo zamoljeno da nauče i izvode određene pokrete po tipkovnici, što brže mogu u 30 sekundi.

Jednom kada su ispitanici svladali vježbu, sudionici su podijeljeni u tri grupe. U prvoj grupi rada komentirala je osoba koja je nakon odrađene vježbe svakom ispitaniku pojedinačno udijelila kompliment.

U drugoj grupi pojedini ispitanici su promatrali kako drugi sudionici vježbe dobivaju komplimente, dok je treća grupa uključivala individue čija su izvedba i rezultat popraćeni grafom.

Sljedećeg dana sudionici su zamoljeni da ponove svoje vježbe. Prva grupa u kojoj su svi primili komplimente, zabilježila je bolje rezultate od ostalih grupa, što dokazuje da primanje komplimenata nakon vježbe stimulira pojedince na bolju izvedbu i budućnosti.

Podijeli

Odgovori

Top