Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Kompromis oko Ljubljanske banke mora biti brz i stručan uz blagoslov politike ili…

Ako do tog konsenzusa ne dođe ubrzo, doista može doći do situacije da zbog mogućnosti slovenskih prijevremenih izbora “Slovenija ne bi imala mogućnost ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom”, jer to može učiniti samo parlament, rekao je ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec.

Ako do tog konsenzusa ne dođe ubrzo, doista može doći do situacije da zbog mogućnosti slovenskih prijevremenih izbora "Slovenija ne bi imala mogućnost ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom", jer to može učiniti samo parlament, rekao je ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ocijenio je da politička situacija u Sloveniji i mogućnost sazivanja prijevremenih izbora ubrzavaju potrebu kompromisa oko Ljubljanske banke, te najavio da će to prenijeti i hrvatskoj ministrici vanjskih i europskih poslova Vesni Pusić s kojom se namjerava bilateralno sastati krajem mjeseca u Bruxellesu, prigodom sastanka europskih ministara vanjskih poslova.

“Predstavit ću joj političku situaciju u Sloveniji, te joj preporučiti da naši eksperti za Ljubljansku banku što prije nađu rješenje”, rekao je Erjavec kasno u ponedjeljak u emisiji “Odmevi” Slovenske televizije.

Odgovarajući na pitanje o odnosima s Hrvatskom u svjetlu slovenske političke krize, Erjavec je rekao da će hrvatskoj ministrici u Bruxellesu predložiti da eksperti za Ljubljansku banku Zdravko Rogić i France Arhar što prije nađu rješenje za to otvoreno pitanje koje će biti “stručno”, ali koje će podržati i obje strane, to jest hrvatska i slovenska vlada.

“Rješenje treba biti stručno, ali ga mora podržati i politika. To znači da bi slovenska i hrvatska politika trebale naći konsenzus oko rješenja koje će eksperti predložiti”, rekao je Erjavec.

Ako do tog konsenzusa ne dođe ubrzo, doista može doći do situacije da zbog mogućnosti prijevremenih izbora u Sloveniji, čemu bi prethodilo raspuštanje sadašnjeg saziva parlamenta, “Slovenija ne bi imala mogućnost ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom”, jer to može učiniti samo parlament, rekao je Erjavec.

Na pitanje je li realno da se za Ljubljansku banku u tako kratkom vremenu od mjesec dana nađe rješenje, kad je riječ o problemu koje se vuče 20 godina, Erjavec je rekao da je to “dobro pitanje”, ali da je sve ovisno o tome kako će se politička kriza razvijati idućih tjedana, te da vjeruje kako parlament neće biti tako brzo raspušten, pa bi u slučaju da se dođe do obostrano prihvatljivog rješenja mogao ratificirati hrvatski pristupni ugovor.

“Nešto je vremena za ratifikaciju ipak još ostalo. Mislim da je moguće postići kompromis s Hrvatskom u roku jednog mjeseca, to je u hrvatskom interesu”, rekao je Erjavec, dodavši da zato od Hrvatske sada očekuje “konstruktivniji odnos”.

“Ako se nađe rješenje za pitanje Ljubljanske banke, ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora mogla bi se vrlo brzo provesti”, dodao je.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Lifestyle

Što su o inspiraciji rekli pisci, pjesnici, skadatelji...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.