Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Konobari i programeri javite se, poslodavci vas traže!

Uz ova dva zanimanja najtraženiji u prvoj polovici 2012. godine su prodavač, kuhar, prodajni predstavnik, komercijalist, vozač, agent u pozivnom centru, terenski komercijalist, frizer.

Uz ova dva zanimanja najtraženiji u prvoj polovici 2012. godine su prodavač, kuhar, prodajni predstavnik, komercijalist, vozač, agent u pozivnom centru, terenski komercijalist, frizer.

Na portalu MojPosao u prvom polugodištu ove godine objavljeno je više od 7.000 natječaja za različita radna mjesta, što je povećanje od 7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najtraženija zanimanja u prvoj polovici 2012. bila su: konobar, prodavač, kuhar, programer, prodajni predstavnik, komercijalist, vozač, agent u pozivnom centru, terenski komercijalist, frizer.

Najveća ponuda i potražnja zabilježena je u sljedećim kategorijama zanimanja:

Prodaja (Trgovina) – 28% oglasa i 30% životopisa

Turizam i ugostiteljstvo – 21% oglasa i 18% životopisa

Administrativna zanimanja – 9% oglasa i 22% životopisa

Najdeficitarnije kategorije zanimanja (u kojima je zabilježena velika ponuda poslova) u prvoj polovici 2012. bile su ‘Zdravstvo i socijalni rad’, ‘Turizam i ugostiteljstvo’ te ‘Strojarstvo i brodogradnja’.

Najsuficitarnije kategorije zanimanja (u kojima je zabilježena velika potražnja za poslovima) u prvoj polovici 2011. bile su ‘Ljudski resursi’, ‘Bankarstvo’ te ‘Skladištenje i logistika’.

Poslodavci su u prvoj polovici 2012.godine najviše tražili zaposlenike za stalni radni odnos – više od polovice oglasa (55%) oglasa odnosilo se na takvu vrstu zaposlenja, iako je to 12% manje nego u prvoj polovici 2011. godine.

U 53% oglasa tražilo se zaposlenike za rad na određeno, dok se 18% odnosilo na honorarni rad. Poslodavci i dalje najmanje traže studente (7% oglasa).

S druge strane, 94% posloprimaca bilo je zainteresirano za stalni posao, no više od polovice je bilo zainteresirano i za honorarni posao (56%).

Iz raspoloživih podataka nije moguće zaključiti je li riječ o posloprimcima koji traže dodatni posao ili posloprimcima koji u nedostatku zaposlenja traže bilo kakav posao.

Poslodavcima je i dalje bitno radno iskustvo kandidata. U gotovo polovici oglasa (48%) tražilo se radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima, u prosjeku 2 godine i 8 mjeseci.

Zaposlenici sa srednjom stručnom spremom su i dalje najtraženiji profil kandidata – u 55% oglasa poslodavci navode srednju stručnu spremu kao uvjet.

Spomenutim potrebama poslodavaca odgovaraju profili posloprimaca budući da je malo više od polovice korisnika portala MojPosao u svojim profilima kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu.

Što se tiče poznavanja stranih jezika, u najvećem broju oglasa traženo je aktivno poznavanje engleskog jezika (41% oglasa), što je 8% manje nego prošle godine, dok su ostali jezici manje zastupljeni.

Oko tri četvrtine posloprimaca (78%) je u svojim životopisima navelo aktivno poznavanje engleskog jezika, što je isti omjer kao i prošle godine.

U 31% oglasa navedeno je poznavanje rada na računalu kao uvjet za dobivanje posla. U većini oglasa se navedeni uvjet odnosi na poznavanje rada u Wordu (92%) i Excelu (87%).

Tijekom prve polovice 2012. godine poslodavci su objavili 284 oglasa koji su sadržavali oznaku kojom se osobe s invaliditetom potiču na ravnopravno natjecanje za to radno mjesto. U odnosu na isto razdoblje prošle godine ove godine je takvih oglasa 24% više. Najveći broj oglasa objavljen je u kategorijama ‘Prodaja (Trgovina)’ te ‘IT i telekomunikacije’.

Poslodavci su tijekom ove godine objavili i 166 oglasa za radna mjesta izvan Hrvatske, što je 5% manje nego u istom razdoblju prošle godine kada je objavljeno 175 oglasa za inozemstvo. Najviše oglasa za rad u inozemstvu bilo je iz kategorije ‘IT i telekomunikacije’, ‘Strojarstvo i brodogradnja’  te ‘Elektrotehnika’. Obzirom na mjesto rada, najviše su se tražili radnici za poslove u Njemačkoj te Ujedinjenim Arapskim Emiratima.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.