Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Industrija

Korak prema većoj sigurnosti na gradilištu

Građevinski sektor predstavlja industriju s puno opasnosti, imajući na umu da izgradnja sama po sebi uvijek nosi određenu razinu rizika.

Građevinski sektor predstavlja industriju s puno opasnosti, imajući na umu da izgradnja sama po sebi uvijek nosi određenu razinu rizika. Prisutnost raznih građevinskih materijala, kemijskih tvari, rad s velikim opterećenjima i na velikim visinama – između ostalog, dovodi do svakodnevne izloženosti opasnostima na radnom mjestu građevinskih radnika. Neke od najčešćih nesreća koje se događaju kao posljedica ovih rizika su:

  • padovi s velikih visina
  • spoticanje ili padanje na istoj razini
  • zarobljenost uslijed urušavanja ili pada objekata
  • pretrpljeni udarci padajućim ili letećim objektom
  • ozljede uzrokovane rukovanjem teškim strojevima, podizanjem ili nošenjem tereta

Također, važno je napomenuti kako nisu sve ozljede na radnom mjestu posljedice nesreće. Djelatnosti koje obavljaju građevinski radnici, kao i uvjeti njihovog rada, mogu pogoršati ili čak uzrokovati razna stanja i bolesti. Neka od stanja i bolesti koje se najčešće povezuju s radom na gradilištima su gluhoća, kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) i azbestoza.

S obzirom na to sve, procjena i bolje razumijevanje opasnosti kojima su radnici izloženi ključni su za razvoj strategija čije su provedbe nužne kako bi se spriječile nesreće na gradilištima i smanjio rizik za građevinske radnike, čime bi im se omogućilo da se osjećaju sigurno na svom radnom mjestu. Najbolji način za bolje razumijevanje rizika je zauzimanje proaktivnog i sveobuhvatnog pristupa revizijama i izvještavanju, što je odgovornost menadžera zaštite zdravlja i sigurnosti. Ipak, iako je njihova uloga iznimno važna i sigurnost građevinskih radnika uvelike ovisi o njima, posao menadžera zaštite zdravlja i sigurnosti je zahtjevan, često podcijenjen i uključuje pretrpanost hrpom regulatornih dokumenata koji ga, uz borbu sa složenim postupcima, nedostatkom angažmana uprave i dugim radnim vremenom, često čini prilično teškim i punim „prepreka”.

Odgovor na ovaj problem, građevinski sektor može pronaći u digitalnim rješenjima koja mogu olakšati ovo područje poslovanja i osigurati sigurnije radno okruženje. Bojan Petković, regionalni direktor tvrtke PlanRadar, govori o mogućnostima koje inovativna digitalni rješenja mogu ponuditi u području sigurnosti i zdravlja na radu u građevinskom sketoru: „Sigurnost i zdravlje na radu u građevinarstvu može se unaprijediti kroz nekoliko sinkroniziranih procesa. S jedne strane, potrebno je omogućiti lakše bilježenje učestalih problema, automatizacijom ubrzati proces prijavljivanja incidenata, kao i detaljnu analizu prethodnih prijava, kako bi se razvila strategija sprječavanja ponavljanja pogrešaka. S druge strane, na gradilištima diljem svijeta, pa i u regiji, potrebno je dodatno raditi na izgradnji kulture kontinuiranog poboljšanja, omogućavajući radnicima lak pristup i usvajanje zdravstvenih i sigurnosnih informacija te postojećih procjena i izvješća. Inovativna digitalna rješenja, poput PlanRadara, mogu donijeti brojne prednosti u praktičnom svakodnevnom psolovanju, omogućujući svim članovima tima da lako pristupe ili zabilježe sve potrebne informacije, čak i kada nisu na mreži, bilo da se radi o komunikaciji vezanoj uz zdravlje i sigurnost na radu ili stvaranju predložaka i izvješća za buduću analizu.”

Uz pomoć softvera, osobe zadužene za sigurnost i zdravlje na radu mogu svoj posao obavljati učinkovitije i u kraćem vremenskom razdoblju, uz uspostavljanje postupaka, procesa i praksi kojima se smanjuju poznati zdravstveni i sigurnosni rizici na gradilištima, što rezultira manjim brojem nesreća i profesionalnih bolesti s kojima se suočavaju građevinski radnici. Rizična priroda građevinskog sektora zasigurno se ne može potpuno iskorijeniti, ali digitalna rješenja koja mogu olakšati zdravlje i sigurnost na radu nedvojbeno predstavljaju veliki korak prema značajnom poboljšanju uvjeta rada i pružanju potrebne zaštite građevinskoj radnoj snazi.

Pročitajte još:

Poduzeća

PlanRadar, softver za digitalnu dokumentaciju i komunikaciju u građevinskoj industriji kojeg koristi više od 120 000 profesionalaca diljem svijeta, ostvario je ostvario je stabilan...

Ekonomija

Stručnjaci iz tvrtke PlanRadar, vodećom europskom platformom za digitalnu dokumentaciju i komunikaciju u građevinskoj industriji te sektoru nekretnina, identificirali 10 trendova koji su obilježili...

Komentari

Građevinska industrija je tradicionalno dominantno muška industrija, a u Hrvatskoj je građevinarstvo djelatnost s najvišim udjelom muškaraca od 89,4%

Ekonomija

Funkcionalnost kombiniranja s drugim popularnim softverima za planiranje omogućuje korisnicima unos rasporeda iz Primavera P6, Microsoft Projecta ili ASTA Powerprojecta.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.