Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

Kraj Splita ćemo napraviti farmu vjetroelektrana kapaciteta 150MW!

Carmen Becerril predsjednica uprave španjolske grupacije Acciona Energy, vodeće svjetske tvrtka u području obnovljivih izvora energije. Za svog posjeta u Zagrebu razgovarat će predstavnicima Vlade RH o trenutačnoj situaciji u Hrvatskoj u području obnovljivih izvora energije, regulativama EU te planovima i dosadašnjim investicijama tvrtke Acciona Energy i E.H.N. u izgradnju vjetroparkova u Hrvatskoj…

Carmen Becerril predsjednica uprave španjolske grupacije Acciona Energy, vodeće svjetske tvrtka u području obnovljivih izvora energije. Za svog posjeta u Zagrebu razgovarat će predstavnicima Vlade RH o trenutačnoj situaciji u Hrvatskoj u području obnovljivih izvora energije, regulativama EU te planovima i dosadašnjim investicijama tvrtke Acciona Energy i E.H.N. u izgradnju vjetroparkova u Hrvatskoj...

Možete li nam ukratko predstaviti Acciona Energy?

Acciona je na Hrvatskom tržištu prisutna preko deset godina. Naša osnovna djelatnost su obnovljivi izvori energije. Acciona Energy lider je u razvoju vjetroenergije sa 6.270 megavata kroz 217 vjetroparkova u dvanaest zemalja svijeta i djelujemo u tri poslovna sektora – električna energija, industrija i biogoriva. Do sada smo implementirali više od 9.141 megavata snage u području OIE.

Koja je najvažnija prednost obnovljivih izvora energije s ekonomskog gledišta?

Čini se da je svijet na vrlo kompliciranom raskrižju, što se tiče izvora energije. Imamo vrlo nestabilne cijene fosilnih goriva, nakon Fukoshime pojavio se upitnik nad daljnjim širenjem nuklearne energije. Uz sve navedeno imamo globalno zatopljenje kao izazov za svaku državu, svaki kontinent. Zato treba imati na umu sve oblike obnovljivih izvora energije, s naglaskom na vjetroelektrane kao trenutno ekonomski najisplativije. Najvažnija prednost obnovljivih izvora energije je što nakon početnog ulaganja u prvoj godini (koje jest značajno) nema troškova punjenja elektrane. Ostaje vrijeme života postrojenja u kojem ono vraća uloženo. stoga je važno napraviti dobar ekonomski okvir prije ulaganja.

Jeste li zadovoljni s zatupljenošću energije iz obnovljivih izvora u vašoj zemlji? Što je s Europom?

Trenutno imamo pet tisuća megavata OIE instaliranih u Španjolskoj – energija se proizvodi u hidroelektranama, solarnim fotonaponskim sustavima, energiji biomase i solarno termalnih izvora. Na sličan način funkcioniramo u još šest europskih zemalja. U Poljskoj upravo pokrećemo farmu elektrana a nadamo se da će osma zemlja biti Hrvatska.

Zašto je Hrvatska važno tržište za Acciona Energy?

Vrlo nam je važna europska strategija razvoja obnovljivih izvora energije na našem kontinentu i toj smo strategiji predani. Kao mediteranskoj zemlji okrenuti smo tržištu Mediterana. Na tržištu Italije prisutni smo deset godina, također u Grčkoj, Portugalu i naravno Španjolskoj. Zato Hrvatsku gledamo kao zemlju u koju bismo rado uložili naša znanja i tehnologije.

Koji je po vašem mišljenju najvažniji razlog zbog kojeg bi Vlada trebala podržati inicijative poput vaše?

Na razini Europe sve zemlje uvođenje OIE smatraju i političkom odlukom i ciljem kojem teže. Znači nije važna samo naša perspektiva kao kompanije. OIE su odličan način za rješavanje problema koje imamo u energetskom sektoru. Važno je naglasiti i ovo: energetska postrojenja ovog tipa su mala i nalaze se u ruralnim krajevima. Na primjeru Španjolske mogu vam reći da je lokalni efekt, razvoj krajeva u kojima se nalaze OIE, značajan i doprinosi povećanju blagostanja lokalnog stanovništva.

E.H.N. doo u Hrvatskoj posluje već neko vrijeme…

Otvorili smo E.H.N. u 2001. sa sjedištem u Splitu. Od tada radimo na razvijanju projekata u Hrvatskoj, prvenstveno govorim o vjetroelektranama. Plan nam je početi gradnju naše prve farme vjetroelektrana u Hrvatskoj na kraju 2011. godine. Vjerujemo da ćemo do kraja 2012. početi proizvoditi energiju u Hrvatskoj. Na području Splita u prvoj fazi planiramo 30 megavata, a trogodišnjim planiranjem pokušat ćemo doseći 150 megavata. U projekt Jelenak uložit ćemo 45 milijuna eura. Ovo ulaganje smatramo tek prvom fazom.

Končar je jedna od kompanija u Hrvatskoj koja vam može postati konkurencija?

Ako govorimo o proizvodnji vjetroelektrana mi jesmo konkurencija. Ali pretpostavljam da možemo postići kvalitetno partnerstvo u nabavi primjerice i nastaviti jačati našu poziciju u Hrvatskoj.

Acciona Energy lider je u razvoju vjetroenergije sa 6.270 MW kroz 217 vjetroparkova u dvanaest zemalja svijeta i djeluje u tri poslovna sektora: električna energija, industrija i biogoriva. Do sada je ukupno implementirala više od 9.141 MW snage u području obnovljivih izvora energije, od čega je u vlasništvu Accione 7.587 MW. Lider je u području solarnih postrojenja, u Španjolskoj su ih izgradili ukupno osamnaest. Tvrtka dizajnira i proizvodi vlastite 1.5 MW i 3 MW vjetroturbine u tvornicama u Španjolskoj i SAD.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Omiška obilaznica obuhvaća dionicu Dugi Rat – Omiš istok, a na njoj će se nalaziti 7 vijadukata, 4 tunela i most Cetina.

Energetika

Tvrtki Supernova projekti d.o.o. kao nositelju projekta dodijeljena su bespovratna sredstva za projekt povećanja korištenja obnovljivih izvora energije u vlastitim trgovačkim centrima u Hrvatskoj,...

Ekonomija

Ovo je drugo odredište KLM-a u Hrvatskoj prema kojem će zrakoplovna kompanija KLM prometovati i u zimskom redu letenja.

Energetika

Šesta epizoda Koordinacije donosi priču o vjetroparku u Senju, sunčanoj elektrani na otoku Visu te elektrani na biomasu u Grubišnom Polju.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.