Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Krajem lipnja u Osječko-baranjskoj županiji 35.382 nezaposlene osobe

Krajem lipnja u osječkom područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavane (HZZ) evidentirane su 35.382 nezaposlene osobe, što je 1.872 osobe ili 5 posto manje nego u svibnju, ali i 1.310 osoba ili 3,8 posto više nego u lipnju prošle godine.

Krajem lipnja u osječkom područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavane (HZZ) evidentirane su 35.382 nezaposlene osobe, što je 1.872 osobe ili 5 posto manje nego u svibnju, ali i 1.310 osoba ili 3,8 posto više nego u lipnju prošle godine.

Po podacima područnog ureda, nezaposlenost se u prvom polugodištu mjesečno smanjivala prosječno za 1,3 posto, pri čemu je rasla u siječnju i veljači, a smanjivala se od ožujka od lipnja.

U lipnju je smanjenje broja nezaposlenih zabilježeno u svim ispostavama HZZ-a u Osječko-baranjskoj županiji, postotno najviše u Našicama (za 5,1 posto), Valpovu (5,2 posto) i Osijeku (za 6,4 posto).

No, na godišnjoj je razini povećanje nezaposlenosti zabilježeno na čitavom području Osječko-baranjske županije, najizraženije u Belom Manastiru (za 7,2 posto) i Našicama (za 9,7 posto).

U lipnju su se u evidenciju nezaposlenih prijavile 1.822 nove osobe, 15,5 posto više nego u svibnju, a 2 manje nego u lipnju prošle godine.

Najviše novoprijavljenih u evidenciju je došlo izravno iz radnog odnosa (1.178 osoba ili 64,7 posto), a najveći je broj osoba s radnim iskustvom došao je iz prerađivačke industrije, trgovine te poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Iz evidentirane nezaposlenosti u lipnju su otišle ukupno 3.694 osobe, što je 14,6 više nego u svibnju i 18,8 posto više nego u lipnju prošle godine.

Temeljem ugovora o radu u lipnju je zaposleno 2.270 osoba, što je 9,8 posto više nego prethodnog mjeseca i 3,1 posto više nego u lipnju prošle godine. Najviše osoba zaposleno je u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane, trgovini i prerađivačkoj industriji.

Tijekom lipnja poslodavci su osječkom HZZ-u prijavili 656 slobodnih radnih mjesta, što je 237 radnih mjesta manje nego u svibnju i 471 radno mjesto manje nego u lipnju prošle godine. Najveći broj slobodnih radnih mjesta prijavili su poslodavci iz prerađivačke industrije, zdravstvene zaštite i socijalne skrbi te trgovine.

Po podacima područne službe HZZ-a, na kraju lipnja 54,4 posto nezaposlenih čekalo je na zaposlenje duže od godinu dana i nezaposlene osobe su prosječno čekale 15 mjeseci na zaposlenje. Udio dugotrajno nezaposlenih osoba se u odnosu na lipanj prošle godine povećao za 4,4 posto, a prosječno čekanje na zaposlenje za 3 mjeseca.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.