Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Krajem lipnja u Osječko-baranjskoj županiji 35.382 nezaposlene osobe

Krajem lipnja u osječkom područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavane (HZZ) evidentirane su 35.382 nezaposlene osobe, što je 1.872 osobe ili 5 posto manje nego u svibnju, ali i 1.310 osoba ili 3,8 posto više nego u lipnju prošle godine.

Krajem lipnja u osječkom područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavane (HZZ) evidentirane su 35.382 nezaposlene osobe, što je 1.872 osobe ili 5 posto manje nego u svibnju, ali i 1.310 osoba ili 3,8 posto više nego u lipnju prošle godine.

Po podacima područnog ureda, nezaposlenost se u prvom polugodištu mjesečno smanjivala prosječno za 1,3 posto, pri čemu je rasla u siječnju i veljači, a smanjivala se od ožujka od lipnja.

U lipnju je smanjenje broja nezaposlenih zabilježeno u svim ispostavama HZZ-a u Osječko-baranjskoj županiji, postotno najviše u Našicama (za 5,1 posto), Valpovu (5,2 posto) i Osijeku (za 6,4 posto).

No, na godišnjoj je razini povećanje nezaposlenosti zabilježeno na čitavom području Osječko-baranjske županije, najizraženije u Belom Manastiru (za 7,2 posto) i Našicama (za 9,7 posto).

U lipnju su se u evidenciju nezaposlenih prijavile 1.822 nove osobe, 15,5 posto više nego u svibnju, a 2 manje nego u lipnju prošle godine.

Najviše novoprijavljenih u evidenciju je došlo izravno iz radnog odnosa (1.178 osoba ili 64,7 posto), a najveći je broj osoba s radnim iskustvom došao je iz prerađivačke industrije, trgovine te poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Iz evidentirane nezaposlenosti u lipnju su otišle ukupno 3.694 osobe, što je 14,6 više nego u svibnju i 18,8 posto više nego u lipnju prošle godine.

Temeljem ugovora o radu u lipnju je zaposleno 2.270 osoba, što je 9,8 posto više nego prethodnog mjeseca i 3,1 posto više nego u lipnju prošle godine. Najviše osoba zaposleno je u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane, trgovini i prerađivačkoj industriji.

Tijekom lipnja poslodavci su osječkom HZZ-u prijavili 656 slobodnih radnih mjesta, što je 237 radnih mjesta manje nego u svibnju i 471 radno mjesto manje nego u lipnju prošle godine. Najveći broj slobodnih radnih mjesta prijavili su poslodavci iz prerađivačke industrije, zdravstvene zaštite i socijalne skrbi te trgovine.

Po podacima područne službe HZZ-a, na kraju lipnja 54,4 posto nezaposlenih čekalo je na zaposlenje duže od godinu dana i nezaposlene osobe su prosječno čekale 15 mjeseci na zaposlenje. Udio dugotrajno nezaposlenih osoba se u odnosu na lipanj prošle godine povećao za 4,4 posto, a prosječno čekanje na zaposlenje za 3 mjeseca.

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Na istoku Hrvatske je usprkos pandemiji i gospodarskoj krizi ostvaren rast ukupnog broja natječaja za slobodna radna mjesta.

Edukacija

S obzirom da nikada nije prerano razmišljati o karijeri, razmislite o ovih nekoliko pametnih karijernih poteza koji će vam se kasnije zasigurno isplatiti! 1....

Lifestyle

Ne ogovarajte bivšeg poslodavca. Kakva vam je to fotografija na Facebooku? Što od sadržaja 'dijelite'? Koliko vaš CV odgovara istini?

Ekonomija

Upitali smo građane što misle „koja mjera Vlade najviše pomaže normalizaciji situacije u gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta?"

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.