Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Kredit za izgradnju stana – sve što trebate znati

Stambeni krediti su krediti banaka kojima se može financirati kupnja, izgradnja ili adaptacija stambenog prostora.

Stambeni krediti su krediti banaka kojima se može financirati kupnja, izgradnja ili adaptacija stambenog prostora. Pravo su rješenje za sve koji si žele osigurati novi dom, a za to nemaju financijskih mogućnosti.

No, postoji razlika kada je riječ o kreditu za kupnju već postojećeg stana i onog koji tek treba izgraditi. Za izgradnju stambene jedinice možete se odlučiti za jednu od dvije vrste kredita za ovu namjenu – gotovinski ili kredit za gradnju.

U nastavku teksta doznajte sve o ovoj vrsti kredita, razlici između gotovinskog i građevinskog kredita, kao i potrebne dokumente i uvjete koje je potrebno ispuniti za odobrenje.

Gotovinski kredit i kredit za gradnju – koja je razlika?

Osnovna razlika između ove dvije vrste kredita je u tome što je gotovinski kredit nenamjenski, a kredit za izgradnju namjenski kredit, što znači da se posuđeni iznos može koristiti isključivo za namjenu za koju je izdan.

Uvjeti koje banke osiguravaju za izdavanje kredita

Uvjeti za kreditiranje uključuju visinu kamatne stope, ukupan iznos kredita, način isplate novčanog iznosa, kao i potrebno učešće za kredit i osiguranje kredita.

Iznos kredita koji se može odobriti ovisi o nekoliko faktora. Između ostalog, to su vaša mjesečna primanja, rok otplate kredita, kamatna stopa, kao i imate li već određene kredite.

Osiguranje kredita dodatno je jamstvo banci da ćete posuđeni novac vratiti, a provodi se različito ovisno o vrsti kredita. Kod gotovinskih kredita dodatno osiguranje su zadužnice, dok stambeni krediti za izgradnju, osim zadužnice, zahtijevaju i hipoteku.

Zatim, postoji razlika između ova dva kredita u načinu isplate novca. Gotovinski kredit, kao što mu i samo ime kaže, podrazumijeva isplatu novca na ruke – u gotovini. Za razliku od njega, kredit za izgradnju ima isplatu novca po predračunima.

Što je isplata novca po profakturama?

Banka ne isplaćuje novac zajmoprimcu izravno, već se najveći dio novca isplaćuje dobavljačima i prodavačima na temelju predračuna, dok se preostali, manji dio može podići u gotovini.

Stambeni kredit za izgradnju – što je potrebno?

Za početak, uvjeti koje morate ispunjavati da bi vam banka odobrila kredit su da ste kreditno sposobni, da imate najmanje 21 godinu u trenutku podnošenja zahtjeva za kredit i najviše 70 godina u trenutku otplate zadnje rate kredita, da ste stalno zaposleni. Ovo su uvjeti koji su nužni i za podnošenje zahtjeva za klasični stambeni kredit.

Stambeni kredit za izgradnju zahtijeva dugo vrijeme realizacije, a uz osnovnu dokumentaciju koja je potrebna, za prijavu je potrebna i dodatna dokumentacija i ispunjavanje dodatnih uvjeta.

Ovisno o tome jeste li zaposlenik, umirovljenik, vlasnik tvrtke, paušalac ili strani državljanin, dokumenti koji su vam potrebni mogu se razlikovati, no dokumenti koji su potrebni za sve ove kategorije su:

  • Lokacijska dozvola – dobiva se na temelju idejnog rješenja građevinskog projekta i dostavlja općini na čijem se području nalazi parcela.
  • Građevinska dozvola – zahtjev za građevinsku dozvolu podnosi investitor građevine.
  • Predmer i predračun radova – radi ovlašćeno lice koje ima licencu. Ovdje su uključeni predračuni za zemljane, betonske, zidarske, izolaterske, limarske, keramičarske, stolarske, soboslikarske, fasaderske, bravarske i sve završne radove.
  • Zahtjev za početak radova – podnosi investitor tijelu koje mu je izdalo građevinsku dozvolu, a mora sadržavati datum početka i datum završetka svih radova na građevini.
  • Ugovor o izvođenju radova, predračun i račun – potrebna je detaljna specifikacija svih planiranih radova na objektu.

Nakon što banka pregleda svu dostavljenu dokumentaciju, nastavljaju se pregovori, a ukoliko se odluči za odobrenje kredita, precizno se definiraju svi uvjeti kreditiranja.

Ovaj proces zahtijeva određeno vrijeme, kako zbog količine dokumentacije koju je potrebno priložiti, tako i zbog vremena koje svaki od dokumenata zahtijeva za izdavanje, pa ako se odlučite za stambeni kredit za izgradnju, morate se naoružati sa strpljenjem i započeti cijeli proces mnogo ranije.

Koje su prednosti stambenog kredita za izgradnju?

Glavna prednost ove vrste namjenskog kredita je kamatna stopa koju podrazumijeva.

Kamatne stope koje banke zaračunavaju na kredite za izgradnju znatno su niže i povoljnije od kamata svih ostalih vrsta kredita, a budući da se radi o velikom novčanom iznosu, ova pogodnost nije zanemariva i značajno umanjuje ukupnu vrijednost kredita, pa je to najčešći razlog zašto se investitori odlučuju za njega.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio od koristi i da smo vas informirali o svemu što se tiče stambenog kredita za izgradnju, kako biste lakše mogli donijeti odluku je li ova vrsta kredita prikladna za vašu situaciju.


Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.