Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Kupci su i zbog jedne lipe spremni promijeniti dućan

Iako su krajem godine poručivali da još pregovaraju s dobavljačima, trgovci, predvođeni najvećim maloprodajnim lancem Konzumom, jasno su dali do znanja da građani početkom godine neće osjetiti uvođenje PDV-a od 5% na kruh i mlijeko.

Iako su krajem godine poručivali da još pregovaraju s dobavljačima, trgovci, predvođeni najvećim maloprodajnim lancem Konzumom, jasno su dali do znanja da građani početkom godine neće osjetiti uvođenje PDV-a od 5% na kruh i mlijeko.

Nitko od njih nije jasno precizirao dokad.

Kvaka je očito i u tome što je, primjerice, Dukatovo mlijeko s 3,2 posto mliječne masti već u prosincu ‘baždareno’ na cijene više 6,24% u odnosu na studeni. Dragan Munjiza, direktor konzultantske kuće Jakov Viktor, kaže da hrvatsko gospodarstvo ne može izbjeći svjetske trendove koji prate poskupljenja velike većine poljoprivrednih proizvoda, što je naprosto viša sila. Prema predviđanjima svjetskih agencija za hranu, mlijeko, jaja i meso u 2013. rast će najmanje 5 do 15%, a kako je i u svakoj zemlji koja je ulazila u Europsku uniju bilo poskupljenja, što je bila posljedica usklađivanja cijena s okruženjem, Hrvatska ni na to neće biti imuna.

Svjedočimo i novom trendu da se proizvođači i trgovci u dijelu osnovnih proizvoda čak odriču marže kako bi kupce zadržali pod svaku cijenu. Bude li jeftinije u BiH, Sloveniji ili Mađarskoj, tvrdi Munjiza, ponovno možemo očekivati šoping-turizam, piše Večernji list.

”Potrošači su u krizi spremni i zbog jedne lipe promijeniti trgovca ili po ulje i šećer ići u Sloveniju, bez obzira na izgubljeno vrijeme i potrošeni benzin. Zato trgovački lanci moraju cijene osnovnih 50 artikala držati na minimalnoj ili čak negativnoj marži”, kaže Munjiza, koji predviđa da će se zbog svega toga akcije u 2013. intenzivirati, čak i kao trajni oblik ponude, te još više pojačati pritisak na proizvođače i distributere da trgovcima omoguće dodatne rabate ili jeftinije proizvode.

Net.hr/Večernji list

Napisao

Preporučujemo

Računovodstvo i financije

Završni račun je neizostavna stavka koju svaki poslodavac mora imati. Iz njega se vidi koliko je uspješno ili neuspješno poslovala određena tvrtka u navedenoj...

Poduzeća

U Vodotehnici sada možete odabrati artikle snižene od 25% pa sve do 70% bez obzira na način plaćanja.

Financije

Od ulaska Hrvatske u EU, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza, tako da se pri kupnji ne plaća PDV, ali ni pri...

Komentari

Slavonija je jedinstvena destinacija, svima nama u regionalnim turističkim zajednicama jasno je da pojedinačno ne možemo postići puno, stoga je zajednički nastup jedini logičan...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.