Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Libija je gladna svih roba i nudi Hrvatima poslovnu suradnju

Tržište je otvoreno za robe široke potrošnje, robe elektroindustrije, tekstila, tako da je potrebno pronaći prave niše i pokušati biti konkurentan

Tržište je otvoreno za robe široke potrošnje, robe elektroindustrije, tekstila, tako da je potrebno pronaći prave niše i pokušati biti konkurentan

Hrvatske tvrtke su unatoč trenutačnoj situaciji u Libiji i dalje zainteresirane za poslovnu suradnju, prvenstveno u područjima istraživanja nafte, plina i vode, građevinskom sektoru i izvozu svih vrsta roba, istaknuto je na Hrvatsko-libijskom poslovnom forumu održanom danas u organizaciji HGK-Komore Zagreb.

Angažman hrvatskih tvrtki, kako je rečeno, prvenstveno će ovisiti o sigurnosnoj situaciji te gospodarskim prioritetima nove libijske Vlade.

Predsjednik Komore Zagreb Zlatan Froehlich vjeruje da će se gospodarski odnosi dviju zemalja postaviti na one razine na kojima su bili prije, Libija se stabilizira kao ozbiljna država, koja ima svjetske zalihe nafte i plina. Froehlich napominje kako u samoj obnovi Libije ima mjesta za naše građevinske tvrtke i vjeruje da će hrvatska brodograđevna industrija također ponovo raditi za to tržište, jer nema razloga da se dobre veze koje su bile prije ne nastave u budućnosti.

Današnji forum je prvi korak u cilj povezivanja hrvatskih i libijskih gospodarstvenika i jačanja gospodarskih odnosa, a Komora Zagreb će organizirati i posjet delegacije tvrtki Libiji kako bi se dogovorili modeli suradnje, modeli plaćanja, jer Libija je zemlja koja je bila vrlo uređena u tom smislu i Froehlich vjeruje da će se vrlo brzo ti odnosi ponovo uspostaviti.

Libija je gladna svih roba, tržište je otvoreno za robe široke potrošnje, robe elektroindustrije, tekstila, tako da je potrebno pronaći prave niše i pokušati biti konkurentni.

I predsjednik Komore Benghazija Salah El Abidi Mabruk smatra kakao potencijala za suradnju ima, posebice u području graditeljstva, infrastrukture, nafte, drvne industrije, proizvodnje namještaja.

Kazao je kako se situacija u Libiji stabilizira te poziva sve tvrtke koje su radile na tom tržištu da se vrate.

Goran Paladin iz tvrtke Adria-mar kazao je kako su na tržištu Libije prisutni od 2005., a 2006. su dobili posao gradnje patrolnih brodova za Libiju i isporučili su do 2008. šest brodova. Osim toga radili su remont vojnih brodova i to je trajalo od 2006. do 2010.

Uspjeli su, kaže, naplatiti sva potraživanja, poslovni odnos je vrlo korektan, oni se jako trude zadržati sve kontakte koje su imali, steći nove i što se toga tiče zadovoljni su. Nije želio reći da li su dogovorili neki novi posao, već je samo rekao kako optimizam vlada.

Robna razmjena između Hrvatske i Libije u prvih devet mjeseci prošle godine iznosila je 31,3 milijuna američkih dolara, od čega je u Libiju izvezeno robe za 27,9 milijuna dolara, a uvoz je bio 3,3 milijuna dolara.

U sklopu Hrvatsko-libijskog poslovnog foruma potpisan je i ugovor o suradnji Komore Zagreb i Komore Benghazija.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.