Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Linić: Nelikvidnost želimo riješiti do konca prvog tromjesečja 2013.

Taj je zakon važan za rješavanje problema nelikvidnosti i nesolventnosti, a uz ostalo uvodi predstečajnu nagodbu koja zapravo zamjenjuje predstečajni postupak. Nagodba bi trajala 120 dana, mora ju predložiti dužnik s planom restrukturiranja tvrtke i dugova.

Taj je zakon važan za rješavanje problema nelikvidnosti i nesolventnosti, a uz ostalo uvodi predstečajnu nagodbu koja zapravo zamjenjuje predstečajni postupak. Nagodba bi trajala 120 dana, mora ju predložiti dužnik s planom restrukturiranja tvrtke i dugova.

Činimo sve kako bi se problem nelikvidnosti pokušao riješiti u prvih šest mjeseci primjene novog zakona o financijskom poslovanju, dakle, do kraja prvog tromjesečja iduće godine, rekao je danas ministar financija Slavko Linić navodeći najnovije podatke Fine po kojem su neizvršene osnove za plaćanje krajem svibnja porasle na 44,5 milijardi kuna.

Sudjelujući na današnjem okruglom stolu o zakonu o financijskom poslovanju i općem poreznom zakonu, ministar Linić je najavio da će Vlada sa sutrašnje sjednice Hrvatskom saboru uputiti prijedlog zakona o financijskom poslovanju, a nada se da će ga Sabor u prvom čitanju raspraviti do ljetne stanke.

Tada imamo dovoljno vremena za primjedbe i sugestije i pripremu drugog čitanja do kraja rujna. Želimo da se zakon o financijskom poslovanju usvoji do 1. listopada kako bi tada i stupio na snagu, čime bi se dobilo na brzini i efikasnosti u rješavanju neizvršenih osnova za plaćanje do kraja prvog kvartala iduće godine, rekao je Linić na okruglom stolu u organizaciji Hrvatska udruga poslodavaca, tjednika Lider i Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta.

Taj je zakon važan za rješavanje problema nelikvidnosti i nesolventnosti, a uz ostalo uvodi predstečajnu nagodbu koja zapravo zamjenjuje predstečajni postupak. Nagodba bi trajala 120 dana, mora ju predložiti dužnik s planom restrukturiranja tvrtke i dugova, a vodi ju Ministarstvo financija i Fina. Ako se ne dogovore u tom roku onda nikada ni neće i slijedi stečaj s likvidacijom, kazao je Linić.

Utvrđuju se i rokovi plaćanja računa od 60 dana, a za državu 30 dana, kao i za plaćanje PDV-a od 30 dana, a ako uspiju, kako je kazao, posložiti proračun za iduću godinu, možda bi to moglo biti produljeno na 45 dana.

Usvajanje Općeg poreznog zakona u Saboru očekuje se pak do kraja ovog tjedna. Taj zakon uz ostalo uvodi objavu popisa poreznih dužnika, i to ne zato da se nekoga stavi na stup srama nego da se poboljša plaćanje i uvedu ravnopravniji odnosi, kazao je ministar financija.

Uvodi se i institut proboja pravne osobe, što je, po riječima Linića, izazvalo dosta sučeljavanja, ali je potreban jer u zadnjih 20 godina u ovoj državi nitko nije odgovarao niti bio kažnjen što je tvrtku s gubicima i dugovima ostavio te otvorio novu u koju je prenio kapital, zaposlene i nekretnine i nastavio raditi kao da nije naštetio državi i drugim vjerovnicima.

Po OIB-u se to može kompletno kontrolirati i utvrditi tko su te fizičke i pravne osobe, a za one kojima se utvrdi taj proboj slijedi pljenidba osobne imovine dok ne ispuni obveze, naglasio je Linić.

I do sada je takav institut postojao u Zakonu o trgovačkim društvima, ali se nije primjenjivao niti poštovao, što je još jedan dokaz da se u ovoj zemlji ponašamo neodgovorno, kazao je Linić.

Spomenuta dva zakona porezni stručnjaci Hrvoje Zgombić, Vlado Brkanić i Paško Anić ocijenili su dobrom namjerom, ali ne vjeruju u očekivane brze i učinkovite rezultate, jer će se kao i svaki put u praksi pojaviti nepremostive prepreke, poput primjerice velikih troškova za dužnike u predstečajnoj nagodbi ili dokazivanja odgovornosti članova uprava i nadzornih odbora.

Brkanić misli i da se time neće utjerati dugovi niti utajivači poreza, kao i da prvo treba smanjiti još uvijek velike parafiskalne namete, a smatra i da bi bolje rješenje bilo dopuniti i bolje kontrolirati provedbu Zakona o stečaju.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.