Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Luksemburg najbogatiji u EU u 2012.; Hrvatska osjetno ispod prosjeka

Luksemburg je prošle godine bio daleko najbogatija zemlja Europske unije, Bugarska i Rumunjska bile su najsiromašnije a Hrvatska je nešto bolja od njih, pokazuju objavljeni podaci europskog statističkog ureda.

Luksemburg je prošle godine bio daleko najbogatija zemlja Europske unije, Bugarska i Rumunjska bile su najsiromašnije a Hrvatska je nešto bolja od njih, pokazuju objavljeni podaci europskog statističkog ureda.

Luksemburg je tako prošle godine imao BDP po stanovniku, mjereno paritetom kupovne moći, više od dva i pol puta veći od prosjeka u 28-članoj Europskoj uniji, potvrdio je Eurostat lipanjsku procjenu.

Slijedi skupina zemalja koje uvelike zaostaju za Luksemburgom, s BDP-om po stanovniku 20 do 30 posto iznad prosjeka u EU28, a uključuju Austriju, Irsku, Nizozemsku, Švedsku, Dansku, Njemačku i Belgiju.

Finska se izdvaja s BDP-om 15 posto iznad prosjeka EU-a u 2012., koji su pak zastupale zemlje poput Francuske, Velike Britanije i Italije, s rasponom BDP-a od prosjeka do 10 posto iznad prosjeka EU-a.

Blizu su i Španjolska i Cipar, s BDP-om do 10 posto ispod europskog prosjeka.

Malta, Slovenija i Češka kreću se u rasponu od 10 do 20 posto ispod prosjeka EU-a a slijede Slovačka, Portugal, Grčka Litva i Estonija, čiji je BDP po stanovniku mjereno paritetom kupovne moći 2012. bio 20 do 30 posto ispod europskog prosjeka.

Hrvatska se s BDP-om po stanovniku točno 38 posto ispod prosjeka EU-a nalazi u skupini s Poljskom, Mađarskom i Latvijom, čiji se BDP kreće u rasponu od 30 do 40 posto ispod europskog prosjeka.

U lipnju Eurostat je u preliminarnoj procjeni izračunao da je hrvatski BDP po stanovniku u 2012. bio 39 posto ispod prosjeka EU-a.

Prema najnovijoj Eurostatovoj procjeni, hrvatski je BDP po stanovniku u 2012. ponovo najbliži onome Latvije koji je 36 posto ispod prosjeka EU-a.

Slijede Rumunjska i Bugarska, dvije najsiromašnije zemlje EU-a, s BDP-om 50 posto odnosno 53 posto ispod prosjeka EU-a.

Isti poredak na čelu i začelju ljestvice donio je i Eurostatov alternativni pokazatelj stvarne pojedinačne potrošnje po stanovniku, koji po njima bolje odražava stvarni životni standard kućanstava u EU.

Luksemburg je tako ponovo zauzeo vodeću poziciju sa stvarnom pojedinačnom potrošnjom po stanovniku 38 posto iznad europskog prosjeka. Bugarska i Rumunjska ponovo su na začelju s potrošnjom 50 odnosno 51 posto ispod prosjeka EU-a.

Hrvatska je i na toj ljestvici plasirana odmah ispred dvije najsiromašnije zemlje EU-a sa stvarnom pojedinačnom potrošnjom po stanovniku 40 posto ispod europskog prosjeka.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.