Mali prihodi brinu ulagače na Wall Streetu

Mali prihodi brinu ulagače na Wall Streetu

U ponedjeljak su na Wall Streetu burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer poslovna izvješća pokazuju da su zarade kompanija nešto veće nego što se očekivalo, dok su prihodi manji zbog slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava.

Dow Jones indeks ojačao je 0,02 posto, na 13.345 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,04 posto, na 1.433 boda, a Nasdaq indeks 0,38 posto, na 3.016 bodova.

Caterpillar je posljednja u nizu kompanija koja je u trećem tromjesečju ostvarila veću dobit, ali manje prihode nego što se očekivalo. Premda je najveći svjetski proizvođač teške mašinerije smanjio i procjene poslovnih rezultata u cijeloj ovoj godini, zbog slabljenja globalne potražnje, cijena njegove dionice porasla je 1,5 posto.

Dionica rudarskog diva Freeport-McMoRan pojeftinila je, pak, za 1,5 posto, nakon što je izvijestio o oštrom padu dobiti u trećem tromjesečju.

Zarade kompanija uglavnom su veće nego što su analitičari očekivali, no ulagače zabrinjavaju slabi prihodi i smanjenje procjena daljnjeg poslovanja.

Od 123 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalne poslovne rezultate, njih 60 posto premašilo je očekivanja po pitanju dobiti, no 61 posto ostvarilo je manje prihode nego što se procjenjivalo.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu ostvarile 2,4 posto manju zaradu nego u istom razdoblju prošle godine. Pokažu li se procjene točne, bio bi to prvi pad njihove zarade u tri godine.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,22 posto, na 5.882 boda, dok je frankfurtski DAX pao 0,71 posto, na 7.328 bodova, a pariški CAC 0,61 posto, na 3.483 boda.

Podijeli

Odgovori

Top