Mali trikovi uspješnog pregovaranja o plaći

Dobili ste ponudu za posao. Koliko ste spremni daleko ići u pregovaranju oko uvjeta rada? Ili ćete prihvatiti ponuđeno na prvu jer “bolje je imati vrapca u ruci nego goluba na grani”. Kada se osvrnete na ranije poslove, koliko ste zadovoljni prihvaćenim uvjetima rada i naknadom za taj rad? Jeste li od onih koji prihvaćaju posao bez pokušaja pregovaranja jer nemate dovoljno hrabrosti izboriti se za bolje uvjete?

U svijetu novca i moći postoji nekoliko temeljnih pravila kojih se valja pridržavati prilikom pregovaranja oko visine plaće. Ta pravila vrijede za sve jednako, no možda ipak s malim naglaskom na žene obzirom da su, htjeli mi to priznati ili ne, žene za isto radno mjesto manje cijenjene u odnosu na muške kolege.

Pravila kojih se valja pridržavati prilikom pregovaranja

Kao prvo, prestanite se ispričavati za svaku sitnicu! Rečenica poput “žao mi je ili neugodno mi je pitati, ali smatram da zaslužujem povišicu” zaista nema smisla. Imajte na umu da vam isprika prilikom pregovaranja umanjuje vrijednost argumentacije. Umjesto toga objasnite koji obim posla imate, koliko je povećan u odnosu na ranije i predložite visinu povišice.

Ne rušite sami sebi cijenu rada! Ukoliko je mjesečna plaća za vaše radno mjestu 10.000 kuna, ne nudite svoje usluge za 8.000 kuna. Imajte na umu da osoba s kojom pregovarate zasigurno ima mogućnost povećati (i smanjiti) iznos plaće. Osim toga time pokazujete koliko smatrate da sami vrijedite. Pa ako sami sebe ne cijenite…

Ukoliko vam nije dana mogućnost da sami kažete kolika bi vas plaća zadovoljila, svakako ne prihvaćajte prvu ponudu ukoliko vas ona ne zadovoljava. Poslodavac očekuje da ćete se (iz)boriti za plaću, a možda time provjerava vaše pregovaračke sposobnosti. Rečenica poput “cijenim vaš prijedlog, ali proveo sam malo istraživanje koje pokazuje da je visina plaće za moje radno mjesto 10, 20 ili više posto veća”, sasvim je razumna. Naravno, bilo bi dobro da sve to potkrijepite papirom čime ćete dobiti na uvjerljivosti i analitičnosti. No, pri tome morate voditi računa da pregovaranje mora voditi do dogovora. Konačno vaše ne može označiti kraj pregovaranja.

Ukoliko vam je poslodavac ponudio manju plaću od očekivane ili željene postavite pitanje poput “na koji način plaća može biti veća, što trebam učiniti za veću plaću”. Možda možete ponuditi ili pokazati još neku vještinu koja će pomoći u poslu, a koja će zadovoljiti poslodavca. Svakako cijelo vrijeme imajte na umu da vam je cilj postići dogovor a ne prekinuti pregovaranje.

I na kraju, no ne i najmanje bitno, ma kako se atmosfera činila opuštenom nikako ne koristite sleng tijekom pregovaranja. To će vas učiniti neozbiljnim, a o padu autoriteta i dojma stručne osobe da i ne govorimo.

Podijeli

Odgovori

Top