Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Maras: Treba stvoriti preduvjete da se porezno rasterete poduzetnici

Stvaranje konkurentnih uvjeta za poduzetnike prvi su potezi novog Ministarstva poduzetništva i obrta, najavio je ministar Gordan Maras.

Stvaranje konkurentnih uvjeta za poduzetnike prvi su potezi novog Ministarstva poduzetništva i obrta, najavio je ministar Gordan Maras.

“Prvi potezi nakon što se ustroji ministarstvo i počnemo raditi je stvaranje konkurentnih uvjeta za poduzetnike, želimo osloboditi taj veliki potencijal koji postoji”, kazao je Maras u izjavi novinarima tijekom radionice za poduzetnike “Potpora povećanju konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva”.

Treba stvoriti preduvjete da se porezno rasterete mali i srednji poduzetnici, da se kvalitetnije rasporede poticaji koje država daje i koji će se privući iz EU, da se napravi konkurentnije okružje, ali i da se uklone nedostatci – nelikvidnost i neplaćanje. Jer nitko neće ući u posao, ako nije siguran da će moći naplatiti svoju robu ili uslugu, kazao je Maras napominjući kako će se već u prvih mjesec dana vidjeti mnoge mjere.

Kao jednu od važnijih stvari naveo je prilagodbu poduzetnika tržištu EU te napomenuo kako se poduzetnici trebaju što bolje pripremili ulasku na zahtjevno europsko tržište s više od 500 milijuna ljudi.

Kod poreznih rasterećenja ističe kako se mora omogućiti da ulaganje bude što isplativije te će se vjerovatno ići prema nultoj stopi poreza na dobit za svaku reinvestiranu kunu.

Obrtnicima i poduzetnicima koji imaju mali prihod, primjerice godišnje do 230 tisuća kuna, omogućit će se da ne ulaze u sustav PDV-a.

Stvorit će se stimulativnije okružje za one koji imaju ideju i žele se baviti obrtom i poduzetništvom, poručio je ministar koji smatra da će se u tom segmentu rezultati vidjeti vrlo brzo, već u prvoj godini mandata.

Kazao je i kako će biti još mjera, poticaja koji će se planirati i u proračunu za 2012. te da su prilika za poduzetnike i sredstva EU koja se mogu koristiti za podizanje konkurentnosti, nove tehnologije, ulaganje u infrastrukturu, itd.

Ta sredstva EU nisu zanemariva, 2013. će biti i veća i nužno je pripremiti poduzetnike da ih znaju iskoristiti, da razviju projekte, jer želimo da se naš izvoz poveća, da naši poduzetnici i proizvodi budu konkurentni na tom velikom tržištu, kazao je.

Odgovarajući na pitanja vezano za nelikvidnost, najavio je kako će se neplatiše sankcionirati zakonskim odredbama.

Tko ne bude poštovao pravila imat će dvije mogućnosti – ili će biti sankcioniran i na neki način neće to moći raditi ili više neće moći egzistirati na tržištu.

Ne možete nekoga tko nije u stanju izvršavati svoje obveze držati na tržištu da još više generira problem. Tu se reda mora napraviti, a rok koji će dati ova Vlada je vjerovatno do polovice iduće godine da se već vide određeni rezultati na tom polju, kazao je.

Upitan hoće li biti promjena vezano uz cijenu rada koju poduzetnici navode kao glavnu prepreku konkurentnosti, Maras je je rekao kako će promjena i smanjenje doprinosa na bruto plaću biti, dinamika će biti objavljena kada bude prezentiran proračun, jer do tog trenutka traje temeljita snimka stanja uz izradu projekcija za iduće godine.

HINA


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.