Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Marketing i prodaja

Marketing miks – 4P ili 7P?

U novije su vrijeme dodana još 3 elementa. Rezultat je 7P model marketing miksa.

Što je marketing miks? Ukratko rečeno, to je skup pristupa koje neka tvrtka koristi za ostvarenje svojih marketinških ciljeva.

Tradicionalno su se uzimala u obzir 4 elementa u marketingu – proizvod, cijena, distribucija i promocija (engl. product, price, place, promotion) – što je predstavljalo 4P model marketing miksa. Ali u novije su vrijeme dodana još 3 elementa. Rezultat je 7P model marketing miksa. Pogledajmo pobliže taj model.

1. Proizvod (Product)

Proizvod može biti bilo što, materijalno i nematerijalno, što može biti isporučeno na tržištu za kupnju i potrošnju. Osim toga, to je nešto što zadovoljava set potreba ili želja kupaca. Kada tvrtke razvijaju 7P model marketing miksa, u većini slučajeva će razmišljati o proizvodu na 3 razine.

Osnovni proizvod uključuje temeljnu korist proizvoda koji potrošač kupuje. Primjerice, student koji studira poduzetništvo, kupuje znanje, stoga bi oni koji osmišljavaju proizvod trebali dobro definirati njegove benefite.

Očekivani proizvod sastoji se od različitih karakteristika koje čine proizvod. To može biti razina kvalitete, naziv brenda i drugi atributi.

Prošireni proizvod uključuje dodatne korisničke usluge koje se temelje na osnovnom i očekivanom proizvodu, kao što su jamstvo, uputstva za upotrebu proizvoda i postprodajne usluge.

2. Cijena (Price)

Cijena je jedini aspekt 7P modela koji izravno govori o prihodu i zbog toga mu je potrebno posvetiti veliku pažnju. Postoje različite strategije određivanja cijena koje se primjenjuju ovisno o vrsti proizvoda, tržišnom okruženju i karakteristikama kupca. Općenito, za opstanak na tržištu koje se brzo mijenja, proizvod bi cijenom trebao biti prilagođen percepciji ciljne publike.

3. Mjesto (Place)

Mjesto je točka distribucije proizvoda. To je bitan aspekt 7P modela marketing miksa koji definira dostupnost proizvoda na tržištu. Da bi se proizvod isticao, treba biti pozicioniran na najpogodnijem mjestu za ciljanog kupca, neovisno o tome govorimo li o izlogu trgovine ili online prodaji. Prije nego što razvijete strategiju distribucije, potrebno je razmotriti sljedeća pitanja:

  • Kako vaši kupci žele nabaviti proizvod i koji je najbolji način da dođete do njih?
  • Koliko koštaju različiti kanali distribucije?
  • Po čemu se strategija distribucije vaših konkurenata razlikuje od vaše?
  • Kakav je ekološki otisak vaših metoda distribucije?

4. Promocija (Promotion)

Promocija je aspekt 7P modela marketing miksa koji tvrtke koriste kako bi informirale kupce o svojim ponudama. To je kombinacija oglašavanja, izlaganja, digitalnog marketinga i drugih elemenata koji otvaraju put za dijalog s klijentima. Promocija bi trebala informirati ne samo o prednostima proizvoda, već i o njegovim značajkama. Za izradu učinkovite strategije promocije potrebno je odgovoriti na sljedeća pitanja:

  • Koji je najbolji način slanja poruke kupcima?
  • Kada je najbolje vrijeme za implementaciju određene strategije promocije?
  • Koju strategiju promocije koriste vaši konkurenti?

5. Ljudi (People)

Ugled vašeg proizvoda u rukama je vaših ljudi. Zato je važno osposobiti svoje zaposlenike o tome kako komunicirati s kupcima i prilagoditi 7P model marketing miksa u skladu sa željama i potrebama kupaca. Time povećavate vjerojatnost da će oni postati vaši značajni klijenti.

6. Proces (Process)

Proces je jedan od elemenata 7P marketing miksa kojem se pridaje premalo pažnje. Odnosi se na protok aktivnosti koji se događa u interakcijama između tvrtke i njezinih kupaca. Ako se procesu pristupi mudro, on može biti sjajan izvor zadovoljnih kupaca. Razvijte jasne procese za sve vrste interakcija, provjerite odgovaraju li očekivanjima kupaca i dosljedno ih provodite.

7. Fizički dokaz (Physical Evidence)

Posljednji aspekt 7P marketing miksa jest fizički dokaz koji je posebno važan u domeni pružanja usluga. Usluga je, općenito, nematerijalna, što podrazumijeva određeni rizik za kupca. To se može smanjiti davanjem fizičkog dokaza usluge koju isporučujete. Osiguravajuće društvo bi, primjerice, moglo svojim klijentima izdati tiskani evidencijski materijal čime će povećati povjerenje kupaca u ono što kupuje. Fizički dokaz pruža sigurnost da je kod neke usluge svaka komponenta 7P modela marketing miksa u skladu s vrijednostima brenda.

Ukratko, nijedan element marketing miksa ne može se razmatrati izolirano. Za organizacijski uspjeh ključno je razviti integrirani skup marketinških strategija, a u tomu će vam zasigurno pomoći 7P model marketing miksa koji predstavlja sveobuhvatni okvir marketinške strategije.

Ovih 7 odrednica temelj su dobrog poslovanja, a samim time i suvremene marketinške strategije.

Izvor: Marketing-insider

Pročitajte još:

Financije

Prema podacima servisa , u 2021. godini prosječna mjesečna neto plaća (s uključenim dodacima na plaću) u Hrvatskoj je iznosila 7.188 kuna, što je 7%...

Poduzeća

MOL je danas potpisao niz ugovora s Grupom Lotos SA i PKN Orlenom koji pokrivaju prodaju i kupnju nekoliko elemenata portfelja. MOL preuzima 417...

Ljudski resursi

Nadamo se da vam je nešto od ove ponude bilo zanimljivo, a ako nije ostatak bogate ponude oglasa za posao u Hrvatskoj i inozemstvu...

Ekonomija

Generalno pokroviteljstvo Idea Knockouta, najvećeg i najuzbudljivijeg regionalnog natjecanja tehnoloških ideja koji organizira magazin Bug, dio je dugoročne strategije Hrvatskog Telekoma koji se etablira...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.