Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Međunarodna konferencija procesne industrije – “Processteq 2010”

Stručnjaci s područja inžinjeringa i proizvodnje svih vrsta procesnih tehnika, kao i kupci opreme imat će priliku izmjeniti sva svoja iskustva na prvoj međunarodnoj konferenciji o procesnoj tehnici pod imenom PROCESSTEQ koju početkom listopada u hotelu Antunović u Zagrebu organizira mlada i uspješna zagrebačka tvrtka Sinitech.

Stručnjaci s područja inžinjeringa i proizvodnje svih vrsta procesnih tehnika, kao i kupci opreme imat će priliku izmjeniti sva svoja iskustva na prvoj međunarodnoj konferenciji o procesnoj tehnici pod imenom PROCESSTEQ koju početkom listopada u hotelu Antunović u Zagrebu organizira mlada i uspješna zagrebačka tvrtka Sinitech.

Na prvom poslovnom međunarodnom događaju takve vrste u Hrvatskoj, koji će se od šestog do sedmog listopada održati u zagrebačkom hotelu Antunović, organizator će svim zainteresiranim profesionalcima s polja procesne tehnike ponuditi priliku za razgovor o novim trendovima u industriji. Prema riječima Damira Ježeka, dekana Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i jednoga od predavača na nadolazećoj konferenciji, procesna tehnika je sastavni dio prehrambene i fermentativne industrije koja u Hrvatskoj stvara najveću dodanu vrijednost. Stoga je prema njegovu mišljenju ovaj poslovni skup iznimno potreban kako bi se na jednome mjestu susreli svi iz prehrambene i fermentativne industrije i znanosti, te svi koji se bave proizvodnjom i implementacijom procesnih tehnologija.

Akademsko znanje u industriji

– Iz aspekta znanosti i nas u akademskoj zajednici skupovi ovakve vrste u svakom su slučaju poželjni. Naime, u znanosti je u posljednjih nekoliko godina postao trend primjenjivati nova znanja u industriji. Osobno ću na ovoj konferenciji predstaviti novi postupak konzerviranja hrane tehnologijom visokog tlaka koja u potpunosti odbacuje dosadašnju praksu koja se zasnivala na termičkoj obradi – govori Ježek i dodaje kako primjenom takvih tehnologija proizvođači samo na energentima potrebnim za termičku obradu mogu uštedjeti i do 20 posto sredstava.

Primjerice, povrće tijekom njegova konzerviranja mora proći termičku obradu kako bi se uništili svi patogeni mikroorganizmi prije njegova pakiranja u ambalažu. U tom procesu povrće gubi svoje nutritivne i organoleptičke vrijednosti međutim ako se to isto povrće procesira visokim tlakom, dobiva se isti efekt no nutritivne i organoleptičke vrijednosti povrća ostaju netaknute i dobivamo proizvod veće vrijednosti. Osim toga, energetske uštede u procesu proizvodnje su puno veće, što posebno dolazi do izražaja u vremenu krize. Novi trend u proizvodnji i procesiranju hrane, ističe Ježek, je isto tako i primjena tehnologije ultrazvuka u proizvodnji.

Inovativnim tehnologijama do svih tržišta

– Jedna hrvatska tvornica slatkiša ima problem s rezanjem čokolade. Noževi koji režu velike čokoladne ploče na manje komade moraju se zalijevati alkoholom kako se ti noževi ne bi priljepljivali za masu koju izrezuju. Zbog toga ta tvornica ne može dobiti halal standard i izvoziti svoje proizvode na islamska tržišta, no korištenjem ultrazvučnih noževa i nakon što se na taj način izbaci alkohol iz proizvodnog procesa u konačnici se može dobiti halal standard – dodaje Ježek.

Na konferenciji PROCESSTEQ bit će održano i 11 tematskih radionica, okrugli stol i međunarodni dio posvećen rješenjima u procesnoj industriji i njoj povezanim industrijama. Pored transfera znanja i tehnologija svi će sudionici imati priliku posjetiti i izložbeni dio konferencije gdje će organizator tvrtka Sinitech veliki naglasak staviti na spajanje korisnika tehnologija s ponuđačima rješenja i opreme iz prehrambene, fermentativne, kemijske, farmaceutske i duhanske industrije, kao i srodnih djelatnosti koje ih prate. Procesna industrija u Hrvatskoj prema riječima profesora Damira Ježeka u korak prati svjetske trendove, a Prehrambeno – bitehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu u posjedu ima i novu modernu opremu na kojima se izučavaju mladi stručnjaci iz područja prehrambene tehnologije i biotehnologije . Također treba uzeti u obzir i činjenicu, nastavlja on, kako novim tehnologijama u konzerviranju i proizvodnji hrane sve tvrtke u tim djelatnostima ostvaruju veću dodanu vrijednost i postaju konkurentnije na svjetskim tržištima.

„Konferencija će educirati ljude”

– Ideja same procesne industrije jest upoznati širu javnost sa novim tehnologijama. Primjerice, mnogo ljudi kad čuje da se u proizvodnji hrane koriste neke nove tehnologije kao što su visoki tlakovi ili ultrazvuk svi odmah pomisle kako se ovdje radi o štetnim tvarima i nezdravom procesu proizvodnje hrane, no činjenice govore upravo suprotno. Upotrebom novih tehnologija upravo se postiže to da prehrambena industrija proizvodi hranu na nikada zdraviji način. Upravo su konferencije ovoga tipa iznimno potrebne kako bi šira i stručna javnost dobila sliku o novim tehnologijama u procesnoj industriji – zaključuje Ježek.

Na prvoj Hrvatskoj konferenciji o procesnoj industriji, prema riječima organizatora sudjelovat će svi vodeći ljudi iz te industrije, a posebno će do izražaja doći ponuđači određenih riješenja, korisnici usluga procesne industrije i potencijalni kupci opreme, te razni konzultanti, trgovci, inžinjeri, tehničari i pripadnici akademske zajednice koji se bave istraživanjem i razvojem novih tehnologija.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Lifestyle

Vi ste odgovorni za sebe i morate odlučiti kako ćete živjeti, jer ako nećete vi tada će to učiniti netko drugi za vas.

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Lifestyle

Uspješni ljudi znaju iskoristiti svoje vrijeme i ustaju rano. Ne zato što to rade svi uspješni ljudi, nego zato što je to mudro.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.