Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Međunarodni sastanak u Sofiji – Hrvatska traži svoj dio energetskoga kolača

Na energetskom summitu „Prirodni plin za Europu – sigurnost i partnerstvo” u Sofiji sudjeluje 28 zemalja. Na najvišoj razini bit će predstavljene Albanija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Gruzija, Grčka, Crna Gora, Katar, Srbija i Turska.

Na energetskom summitu „Prirodni plin za Europu - sigurnost i partnerstvo" u Sofiji sudjeluje 28 zemalja. Na najvišoj razini bit će predstavljene Albanija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Gruzija, Grčka, Crna Gora, Katar, Srbija i Turska.

Na sastanku će sudjelovati i predstavnici EU i SAD-a, kao i predstavnici velikih nacionalnih tvrtki, među kojima su i ruski “Gazprom”, francuski “Gaz de France”, njemački RWE, azerbajdžanski SOCAR, katarski “Gas” i talijanski ENI, prenosi Hina.

Spriječiti energetske krize u budućnosti

– Taj summit važan je zbog potencijalnih energetskih kriza i nadam se da će s njega biti odaslane pozitivne poruke – izjavio je predsjednik Mesić, koji predvodi hrvatsko izaslanstvo u Bugarskoj.

– Svijet se suočava s nekoliko kriza, pa tako i s energetskom, i zato je važno da dođe do konsenzusa koji očekujemo upravo na tom sastanku, a to znači da se dogovore zemlje koje proizvode i izvoze energente i one koji su potrošači – dodao je Mesić.

Taj summit tematski se veže na sastanak u lipnju 2007. godine kojemu je domaćin bio Zagreb. Zaključak zagrebačkoga summita prije dvije godine bio je da “proizvođači i potrošači energije, kao i tranzitne zemlje, neće rabiti energiju kao sredstvo za postizanje političkih ciljeva”.

LNG terminal na Krku?

Zaključak očito nije donio nikakve konkretne promjene u energetskim prepucavanjima pojedinih zemalja pa su se sada aktualizirali planovi o alternativnim putovima energije za zemlje Europe. U tome kontekstu ovih je dana katarski emir Hamad Bin Kalifa al-Tania razgovarao s predsjednikom i premijerom, predlažući ulaganje u LNG terminal na Krku.

– Hrvatska na summitu neće zauzimati poseban stav, ali za nas je važno da jedan od pravaca dostave energenata ide preko Hrvatske. Taj je pravac kroz Hrvatsku važan zbog naše opskrbe i zbog toga što to znači rentu koja se dobiva za prolazak energenata – izjavio je Mesić.

Visoki dužnosnici zemalja jugoistočne Europe također su istaknuli važnost diversifikacije izvora i distribucijskih smjerova, važnost proširenja mreže naftovoda i plinovoda koji će biti od opće koristi za sve zemlje koje povezuju, a zauzeli su se i za očuvanje okoliša.

Bez prvog čovjeka Rusije

Ruski premijer Vladimir Putin u posljednji je trenutak otkazao sudjelovanje na summitu u Sofiji.

– Ruska strana Putinov posjet Sofiji povezuje s potpisivanjem sporazuma o projektu Južni tok, a o tome još nije postignut dogovor na razini stručnjaka – objasnio je nedolazak ruskog premijera potpredsjednik bugarske vlade i ministar vanjskih poslova Ivail Kalfin.

– Bilo bi dobro da je premijer Putin danas s nama, ali ruski će predstavnici i bez njega iznijeti svoje stavove – zaključio je Mesić.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.