Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr
Kuhinja koja je, između ostalog, upisana u UNESCO-vu Nematerijalnu svjetsku baštinu voli se poigrati nama egzotičnim voćem i povrćem koje jelima daje specifičan okus. Tako se na listi najkorištenijih namirnica često može pronaći i avokado.

Novosti

Meksički guacamole umak

Kuhinja koja je, između ostalog, upisana u UNESCO-vu Nematerijalnu svjetsku baštinu voli se poigrati nama egzotičnim voćem i povrćem koje jelima daje specifičan okus. Tako se na listi najkorištenijih namirnica često može pronaći i avokado.

Meksiko, zemlja koja nam je podarila tekilu, a njezinim specijalitetima poput tortilja, chimichanga, nachosa i šalše nitko ne može odoljeti, u svojoj kuhinji krije još jedan fantastičan pripravak – guacamole umak. Kuhinja koja je, između ostalog, upisana u UNESCO-vu Nematerijalnu svjetsku baštinu voli se poigrati nama egzotičnim voćem i povrćem koje jelima daje specifičan okus. Tako se na listi najkorištenijih namirnica često može pronaći i avokado – voće koje danas stručnjaci drže jednim od najnutritivnijih u prirodi. Zahvaljujući velikom postotku masnoće od čak 30 posto ovaj je plod pogodan za izradu kremastog priloga, a europski su ga mornari nekada koristili i kao maslac.

Ljekovita svojstva avokada brojna su i iznimna. Tako ovo zeleno voće obiluje masnim kiselinama koje pomažu u snižavanju kolesterola, dok zahvaljujući velikom udjelu karotenoida luteina i vitamina E štiti od raka dojke i prostate. Dijetalna vlakna u avokadu u svakodnevnoj prehrani reguliraju probavu i štite probavni sustav, a kuhari diljem svijeta maslinovo su ulje zamijenili upravo avokadovim.
Popularizaciji avokada svakako je pridonio i najpoznatiji guacamole meksički umak koji predstavlja izvrstan dodatak čipsu ili sirovo narezanom povrću koje možete umakati u njega. Donosimo vam recept za ovaj zdravi međuobrok.

Sastojci:
* 1 zreli avokado
* sok od limuna
* 1 češanj češnjaka
* 2 mlada sitno nasjeckana mlada luka
* 1 ljuta papričica

Priprema:
Očistite zreli avokado, nakapajte s limunovim sokom i zgnječite ga do što kremastije teksture, dodajte zgnječeni češnjak, mladi luk, usitnjenu ljutu papričicu i malo maslinovog ulja.
Sve sastojke dobro izmiješajte i ako vam se čini pregusto dodajte malo kiselog vrhnja. Poslužite uz tortilje ili čips, a želite li ipak zdrav obrok ovaj umak idealan je uz svježe povrće. Jednostavno operite i narežite na duguljaste trakice krastavac, papriku, mlade tikvice i poslužite ih uz slastan umak.


Napisao

Novosti

Inspiriran radom španjolskog arhitekta Antonia Guadija i Frank Lloyda Wrighta, Javier Senosiain je obogatio Meksiko još jednim reprezentativnim primjerkom bio arhitekture čija nas ideja...

Izdvojeno

Ako su optužbe istinite, Wal-Mart je prekršio američki zakon koji zabranjuje davanje mita stranim državnim službenicima, kao i Sarbanes-Oxley pravila koja zahtijevaju da se...

Novosti

Meksiko je kupio gotovo 100 tona zlata u polugama, te na taj način napravilo jednu od najvećih investicija u posljednjih 40 godina. Kupnju, koju...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.