Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Menadžeri više nisu zaštićeni na radnim mjestima

U procesu otpuštanja upravljačkog i stručnog kadra je 27 posto kompanija, a 19 posto očekuje da će to učiniti u slijedećem razdoblju.

U procesu otpuštanja upravljačkog i stručnog kadra je 27 posto kompanija, a 19 posto očekuje da će to učiniti u slijedećem razdoblju.

Razina zapošljavanja na stručnim i menadžerskim pozicijama u Hrvatskoj i dalje stagnira u odnosu na prošlu godinu, pokazalo je najnoviji globalni pregled tržišta rada agencije Antal International, donosi Lider.

U Hrvatskoj je 43 posto anketiranih kompanija potvrdilo da trenutno zapošljavaju, a 41 posto planira zapošljavati u sljedeća tri mjeseca. U procesu otpuštanja upravljačkog i stručnog kadra je 27 posto kompanija, a 19 posto očekuje da će to učiniti u slijedećem razdoblju. Usporedbe radi, krajem prošle godine je 38 posto ispitanih kompanija zapošljavalo, a 15 posto smanjivalo broj zaposlenih na toj razini. Trend zapošljavanja na hrvatskom tržištu rada pokazao je primjetan pad od prve polovine 2009. Krajem te godine pad je usporen, dok se u 2010. i 2011. osjećala stagnacija sa naznakama poboljšanja sredinom prošle godine.

Što se tiče tržišta srednje i istočne Europe, Mađarska predviđa nižu razinu zapošljavanja od Hrvatske (trenutnih 38 posto), dok više zapošljavaju naprimjer Poljska (58 posto), Rumunjska (49 posto), Češka (47 posto) i Bugarska (62 posto). Predviđa se da će najdinamičniji sektor u regiji u idućih nekoliko mjeseci biti industrija zajedničkih usluga (shared services). Tvrtke iz ovog sektora planiraju zapošljavati impresivnih 74 posto više menadžera u idućem kvartalu, a samo 5 posto takvih poduzeća će otpuštati svoje zaposlenike. Najmanje aktivni sektori su djelatnosti nekretnina i luksuzne robe. U sljedeća tri mjeseca, samo 30 posto takvih tvrtki očekuje da će zapošljavati stručni i menadžerski kadar.

Na globalnoj razini i uzorku svih kompanija obuhvaćenih istraživanjem, podaci pokazuju da 55 posto kompanija trenutno zapošljava menadžere, u usporedbi sa 56 posto zabilježenih krajem prošle godine. Istovremeno, udio kompanija koje namjeravaju otpuštati zaposlene također je relativno stabilan te iznosi 20 posto. Ovi rezultati potvrđuju zaključak prethodnih pregleda da svjetsko tržište u ovom segmentu ipak postaje stabilnije. Više pročitajte ovdje.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.