Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Merkel ne da Grčkoj iz eurozone, ali traži reformu i štednju

Atena mora ispuniti očekivanja svojih partnera iz Europske unije, kazala je njemačka kancelarkal. Ona očekuje da nakon riječi uslijede i djela.

Atena mora ispuniti očekivanja svojih partnera iz Europske unije, kazala je njemačka kancelarkal. Ona očekuje da nakon riječi uslijede i djela.

Njemačka savezna kancelarka Angela Merkel ponovno je digla glas protiv izlaska Grčke iz eurozone. “Želim da Grčka ostane dijelom eurozone”, kazala je ona nakon razgovora što ih je u petak dobrih sat vremena vodila u Berlinu s grčkim premijerom Antonisom Samarosom.

Ona je istovremeno upozorila Samarasa da održi obećanje da će provoditi politiku reformi i štednje. Atena mora ispuniti očekivanja svojih partnera iz EU-a, kazala je Merkel. Ona očekuje da nakon riječi uslijede i djela. O Samarasovoj želji da se odgodi konsolidiranje grčkog proračuna, njemačka se kancelarka nije konkretno izjašnjavala. Prvo se čeka na izvješće europske “Trojke” o Grčkoj.

Samaras: “Mi smo ponosan narod”

Samaras je izrazio uvjerenje da će Trojka pozitivno ocijeniti grčke napore u provođenju reformi: “Mi smo vrlo ponosan narod i ne volimo biti ovisni o posuđenom novcu”. Ali njegova zemlja, kazao je, sada treba priliku za gospodarski rast i “vrijeme za predah”.

Grci bi htjeli da se tek od 2016. moraju pridržavati pravila sporazuma iz Maastrichta o novim zaduživanjima, po kojem novo zaduživanje ne smije prelaziti tri posto. Trenutačno je je još važnije pitanje, kako je bilo i dogovoreno na međunarodnoj razini, da Atena mora tako jako štedjeti da bi se već 2014. trebala naći na pola puta do oporavka.

Samaras je susret s kancelarkom Merkel opisao kao novi početak. Time je dan “znak za početak novih odnosa”, rekao je on. Naravno da se rješenja ne očekuju odmah s prvim korakom. “Ali mi smo uvjereni da smo dobro započeli”, izjavio je grčki premijer.

Njemački socijaldemokrati uvjerni da će Merkel popustiti

Njemačka Socijaldemokratska stranka (SPD) uvjerena je da će Njemačka udovoljiti grčkoj molbi da joj se odgodi početak uvođenja restriktivne politike štednje. To je bilo jasno vidljivo tijekom susreta kancelarke Merkel s grčkim premijerom, izjavio je zamjenik vođe Kluba zastupnika SPD-a Joachim Poß. Po njegovim riječima, njemačka vlada iza zatvorenih vrata radi na konsenzusu s Atenom.

Merkel jako dobro zna, tvrde socijaldemokrati, da se u svakom slučaju mora izbjeći bankrot ili izlazak Grčke iz eurozone . “No kancelarka se sada mora pobrinuti za jasnoću u vlastiti redovima”, kazao je Poß.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.