Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Burze pod pritiskom grčke krize

burza
pixabay.com

Tečaj eura potonuo je gotovo 2 posto, a oštro su pale i cijene dionica na svim azijskim burzama jer Grčkoj prijeti bankrot i jer je tamošnja vlada uvela kapitalnu kontrolu kako bi spriječila odljev novca iz banaka.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 6,30 sati bio u minusu oko 2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu potonule između 1,1 i 2,4 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 6,30 sati na gubitku 1,4 posto.

Azijske burze jutros su prve pokazale kako ulagači reagiraju na odluku grčke vlade o zatvaranju banaka i uvođenju kapitalne kontrole te rizik od bankrota Grčke.

Banke u Grčkoj bit će zatvorene do 6. srpnja

Azijske ulagače jutros ne uspijevaju umiriti ni dobri gospodarski pokazatelji iz Japana, kao ni odluka kineske središnje banke o smanjenju kamata na jednogodišnje kredite za 0,25 postotnih bodova, na 4,85 posto. Takve odluke obično pozitivno utječu na burze jer potiču gospodarski rast.

I na europskim se burzama danas očekuje sličan scenarij kao i na azijskim.

Grčka kriza mogla bi uzdrmati i Wall Street, najveću svjetsku burzu, koja je dosad uglavnom bila pošteđena od problema u eurozoni.

Terminski indeksi trenutačno pokazuju da bi cijene dionica na Wall Streetu mogle pasti 1,6 posto.

Tečaj eura potonuo je jutros u jednom trenutku 1,9 posto, na samo 1,0955 dolara, najnižu razinu u gotovo mjesec dana. Kasnije se blago oporavio, pa se trenutačno kreće nešto iznad 1,10 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura potonula je više od 3 posto, na 133,80 jena, najnižu razinu u pet tjedana. Japanska valuta, koja se smatra sigurnim utočištem u nesigurna vremena, ojačala je i prema američkoj. Stoga je tečaj dolara jutros pao na 122,10 jena, dok je u petak iznosio 123,85 jena.

Švicarski franak, koji se također smatra sigurnim utočištem u nesigurna vremena, također je jutros ojačao prema euru, pa je cijena zajedničke europske valute skliznula na 1,0260 franaka, najnižu razinu od kraja travnja.

Ipak, analitičari kažu da na valutnim tržištima ne vlada panika.

Hina/HRT


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.