Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Milanović: Banke su lani imale dobit, sad će preuzeti teret odgovornosti

Rast švicarskog franka je situacija u kojoj država mora djelovati, shodno tome Vlada će predložiti Saboru zakonsko rješenje po kojem će se položaj građana koji imaju kredite u švicarskim francima popraviti i neće biti lošiji nego to je bio. Tako je sa sjednice Vlade poručio premijer Zoran Milanović tijekom potpisivanja sporazuma o oprostu dugova najsiromašnjim građanima s blokiranim računima s čelnim ljudima Splita, Rijeke, Osijeka, Zagreba te HEP-a, Hrvatsk pošte i HRT-a.

Što to konkretno znači za dužnike? Iako Milanović ovaj put nije precizirao koje će mjere biti poslane u Sabor, bio je vrlo jasan u poruci bankama: ” Više nema prostora za dugotrajne pregovore jer prijeti opasnost da jedan veliki broj ljudi naprosto u potpunosti izgubi kreditnu sposobnost, a onda će od toga štete imati i oni i banke. Banke su lani imale dobit, sad će preuzeti teret odgovornosti. To pokazuje da prostora za prilagodbu i dalje ima”.

Naravno, nije se dugo čekalo na odgovor banaka. I dok premijer Milanović nije konkretizirao koja rješenja nudi, iz Hrvatske udruge banaka su poručili kako su banke spremne kratkoročno do tri mjeseca, samostalno snositi trošak mjera za olakšavanje otplate kredita u švicarskim francima.

Što se tiče dugoročnog rješenja problema iz HUB-a predlažu da se u tom tromjesečnom periodu pristupi izradi modela konverzije za kredite u švicarskim francima, koje će uzeti u obzir razlike u socijalnoj poziciji dužnika te ravnomjerno rasporediti trošak provedbe dugoročnog rješenja između svih dionika.

I u Udruzi Franak kao najbolje rješenje vide konverziju kredita vezanih uz CHF u kunske kredite. “Mi tražimo da se izvrši konverzija u kunske kredite, a i ekonomski su stručnjaci potvrdili da to ne bi bio nikakav problem”, izjavio je koordinator Udruge Franak Denis Smajo.

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Ako zbog plaćanja duga ne možete podmirivati osnovne životne potrebe, vi imate financijski problem kojeg je potrebno što prije početi rješavati.

Novosti

Pripajanjem Erste Factoringa banci klijentima će biti osigurana još kvalitetnija i efikasnija usluga u segmentu faktoringa, koji i dalje ostaje vrlo bitan segment u...

Financije

Do početka korona krize, rezidencijalno tržište nekretnina bilo je u silovitom usponu.

Financije

Banke, usprkos višku likvidnosti, su i dalje relativno oprezne kod plasmana kredita.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.