Milanović: Uvođenje reda u sustav nije smanjivanje prava i ljudskih sloboda

Milanović: Uvođenje reda u sustav nije smanjivanje prava i ljudskih sloboda

Na završnom predstavljanje Vladinih mjera za poticanje investicija i restrukturiranje gospodarstva “ProInvest”, uvodno je govorio predsjednik Vlade Zoran Milanović. Premijer je objasnio čemu je zapravo poslužio Proinvest.

“Proinvest smo inicirali da bi čuli probleme obrtnika ali i rekli što Vlada radi. Obećavali smo rad i red, obećavali smo pomoć gospodarstvu i to radimo”.

Rekao je da su u četiri godine krize investicije pale za 40 posto, a taj problem je Vlada rješavala uz tri mjere: izravne vanjske investicije, EU fondovi i buđenje tržišta kapitala.

Podsjetio je da će se u Hrvatskoj u sljedećih nekoliko godina pokrenuti veliki projekti, uz napomenu kako se “neće dopustiti da se zbog sitnih populističkih ustupaka u pitanje dovedu projekti”. Prema njegovim riječima u Agenciji za investicije i konkurentnost registrirano je 60 većih projekata ukupne vrijednosti više od šest milijardi eura i to uglavnom u turizmu, energetici i industriji.

“Do kraja godine trebalo bi ih biti realizirano petnaest, uz zapošljavanje 2500 radnika. Jasno je da će se dogoditi projekti poput Plomina C, a ni od Omble nismo odustali – uz brigu za okoliš”.

Uvođenje reda u javne financije, restrukturiranje poduzeća pojasnio je ne kao smanjivanje prava i ljudskih sloboda već uvođenje reda u sustav – “mi ulazimo u uređeni sustav”.

“Nećemo državnim službenicima isplaćivati bonuse, božićnice i nagrade jer ih nismo ni zaradili. Plaća u duhu tržista može biti stečena u tom trenutku, ne može biti trajno stečena”, poručio je premijer i dodao kako postoji alternativa:

“Alternativa je da zadužujemo državu, a to nije u redu”.

“Jedan smo brod, zivimo u istoj drzavi. Novi rezovi bi ugrozili gospodarski rast, rekao je Milanović i poručio političkim konkurentima: “Ne hodamo po rubu, idemo srednjim putem”.

Premijer je odbio prigovore da Vlada politikom fiskalne konsolidacije povećava porezni teret i uvodi porezni teror.

USKORO VIDEO

 

Podijeli

Odgovori

Top