Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Mljekari istočne Slavonije zbog aflatoksina traže elementarnu nepogodu

Seljaci, kojima nije otkupljeno mlijeko, traže nadoknadu štete u stopostotnom iznosu. Prvoga dana prestao je otkup mlijeka sa 180 farmi u istočnoj Hrvatskoj, a danas se mlijeko ne otkupljuje od 500-tinjak pa možda i 600 proizvođača. Unatoč činjenici da nisu obavljene analize

Seljaci, kojima nije otkupljeno mlijeko, traže nadoknadu štete u stopostotnom iznosu. Prvoga dana prestao je otkup mlijeka sa 180 farmi u istočnoj Hrvatskoj, a danas se mlijeko ne otkupljuje od 500-tinjak pa možda i 600 proizvođača. Unatoč činjenici da nisu obavljene analize

Proizvođači mlijeka u istočnoj Hrvatskoj, kojima je pojava aflatoksina u mlijeku i prestanak otkupljivanja mlijeka od velikih prerađivača pričinila veliku štetu, traže da se zbog toga proglasi elementarna nepogoda i da se seljacima, kojima nije otkupljeno mlijeko, šteta nadoknadi u sto postotnom iznosu.

Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo i predsjednik Udruge “Baranjska brazda” Petar Pranjić kažu kako cijene mjere iz akcijskog plana, koji je jučer predstavio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, ali smatraju da nisu dovoljne.

Jakovina je jučer najavio kako će Ministarstvo poljoprivrede djelomično obeštetiti proizvođače kojima mliječna industrija nije otkupila mlijeko, a iz robnih rezervi će dobiti zdrav kukuruz u zamjenu za zaraženu hranu.

Mlijeko koje, zbog pozitivnog uzorka nije otkupljeno, od sutra će se odvoziti u tri bioenergetska postrojenja u Slavoniji, rekao je Jakovina navodeći da su pronađene povećane količine mikotoksina u uzorcima mlijeka na 400 farmi u istočnom dijelu zemlje na kojima se dnevno proizvodi oko 70 tisuća litara mlijeka.

Obećanje da će proizvođači mlijeka biti djelomično obeštećeni nije dovoljno jer su opet pretrpjeli “ogromne gubitke, a da zapravo još uvijek nije jasno što se to događa i u čijem interesu”, kazao je za Hinu Pranjić.

Dodao je kako je prvoga dana prestao otkup mlijeka sa 180 farmi u istočnom Hrvatskoj, a da se danas, prema njegovim informacijama, mlijeko ne otkupljuje od 500-tinjak pa možda i 600 proizvođača. Nelogičnim drži da je otkup prestao s farmi gdje se uopće nisu obavile analize mlijeka.

Pranjić napominje kako seljaci neće dozvoliti da “netko namjerno, bio to uvozni lobi ili bilo tko drugi, uništi hrvatski stočni fond te da će se ozbiljno i organizirano tome suprotstaviti”.

Laslo navodi i kako se “na terenu događalo da su primjerice Dukatovi prerađivači obustavili otkup, a od proizvođača tražili da kupe određene lijekove u visini od 1500 kuna, a da prije toga nisu obavili analizu mlijeka”.

“Zbog svih nejasnoća i nedovoljnih informacija tražimo da se proglasi stanje elementarne nepogode te da se seljacima, kojima nije otkupljeno mlijeko, u sto postotnom iznosu nadoknadi šteta”, rekao je Laslo.

Smatra kako je “ministar Jakovina osobno odgovoran jer je znao da je zbog suše i ostaloga, što je pogodilo prošlu godine slavonsko selo, kukuruz neadekvatan za ishranu stoke te je morao na vrijeme tražiti analize i proizvođačima mlijeka pomoći da osiguraju adekvatnu prehranu krava”.

Laslo je naveo kako su svi proizvođači mlijeka u dnevnom kontaktu te istaknuo kako će se sutra u Novoj Gradiški održati sastanak seljačkih udruga iz cijele Hrvatske na kojem će se raspravljati o “iznimno teškoj problematicu u agraru”.

Podsjeća kako su još prije dva tjedna tražili da ih prime premijer Zoran Milanović i ministri Linić i Jakovina, ali za sada od toga ništa, te je istaknuo kako od zahtjeva da ih prime neće odustati.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.