Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Mobilne tehnologije smanjuju jaz između javnog i privatnog sektora

Istraživanje konzultantske kuće Deloitte pokazuje da bi značajnije korištenje mobilnih tehnologija javnom sektoru omogućilo napredak uz manje troškove, što bi u konačnici moglo rezultirati poboljšanjima učinkovitosti

Istraživanje konzultantske kuće Deloitte pokazuje da bi značajnije korištenje mobilnih tehnologija javnom sektoru omogućilo napredak uz manje troškove, što bi u konačnici moglo rezultirati poboljšanjima učinkovitosti

Korištenje mobilnih tehnologija moglo bi doprinijeti smanjivanju jaza u produktivnosti između privatnog i javnog sektora, jer bi značajnije korištenje mobilnih tehnologija javnom sektoru omogućilo napredak uz manje troškove, što bi u konačnici moglo rezultirati poboljšanjima učinkovitosti, pokazuje istraživanje konzultantske kuće Deloitte.

Prema podacima iz danas objavljenog Deloitteovog istraživanja “Javni sektor kreće naprijed: podizanje produktivnosti korištenjem mobilnih tehnologija”, u Europi je produktivnost privatnog sektora gotovo tri puta nadjačala javni sektor u razdoblju od 1990. do 2000. godine.

Istodobno, prema istraživanju Organizacije za ekonomski napredak i suradnju (OECD), prosječni troškovi javnog sektora u 34 zemlje narasli su s 20,9 na 23,3 posto BDP-a.

Brzo usvajanje mobilnih tehnologija za privatni je sektor značilo velike pomake u učinkovitosti i produktivnosti, a i javni bi sektor mogao iskoristiti napredak na području mobilnih tehnologija i na temelju njega napraviti značajne pomake. Također, javni bi sektor mogao otići i korak dalje te u suradnji s građanima pristupiti redizajnu svojih poslovnih modela i građanima omogućio aktivno sudjelovanje u radu, navode iz Deloittea.

Kao primjere navode mobilne aplikacije u zdravstvu, aplikaciju “Choose Well” u Velikoj Britaniji koja građanima pruža informacije o širokoj lepezi medicinskih usluga, kao i sličnu aplikaciju u Australiji putem koje građani trenutno dobivaju informacije o najbližim bolnicama, broju pacijenata na listi čekanja, broju kreveta i procijenjenom vremenu čekanja pregleda, itd.

Kao primjer za povećanje produktivnosti iz Deloittea navode da je istraživanje pokazalo kako bi u SAD-u pristup mobilnim podacima mogao policijskim službenicima smanjiti radno vrijeme za 30 minuta i tako bi se moglo uštediti više od 50 milijuna sati, odnosno 1,3 milijarde dolara.

Velik broj aktualnih problema u javnom sektoru mogao bi biti riješen kada bi državne institucije, gradovi i lokalna uprava poslovne procese promatrale sa stajališta korisnika te ih poduprle i s korisnicima se povezale putem naprednih mobilnih tehnologija. Također, na taj bi način mogle stvoriti i interakciju s korisnicima kakva se do sada smatrala nemogućom. Mobilne tehnologije potencijalno mogu utjecati na smanjenje troškova, povećanje produktivnosti i pomoći javnom sektoru da prevlada trenutna ograničenja. Uzevši u obzir ICT kompetencije u Hrvatskoj to ne bi trebalo biti preteška zadaća kada bi se javni sektor odlučio za navedeni iskorak, komentirao je rezultate istraživanja viši menadžer u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja Ivica Perica.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.