Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Mobilne tehnologije smanjuju jaz između javnog i privatnog sektora

Istraživanje konzultantske kuće Deloitte pokazuje da bi značajnije korištenje mobilnih tehnologija javnom sektoru omogućilo napredak uz manje troškove, što bi u konačnici moglo rezultirati poboljšanjima učinkovitosti

Istraživanje konzultantske kuće Deloitte pokazuje da bi značajnije korištenje mobilnih tehnologija javnom sektoru omogućilo napredak uz manje troškove, što bi u konačnici moglo rezultirati poboljšanjima učinkovitosti

Korištenje mobilnih tehnologija moglo bi doprinijeti smanjivanju jaza u produktivnosti između privatnog i javnog sektora, jer bi značajnije korištenje mobilnih tehnologija javnom sektoru omogućilo napredak uz manje troškove, što bi u konačnici moglo rezultirati poboljšanjima učinkovitosti, pokazuje istraživanje konzultantske kuće Deloitte.

Prema podacima iz danas objavljenog Deloitteovog istraživanja “Javni sektor kreće naprijed: podizanje produktivnosti korištenjem mobilnih tehnologija”, u Europi je produktivnost privatnog sektora gotovo tri puta nadjačala javni sektor u razdoblju od 1990. do 2000. godine.

Istodobno, prema istraživanju Organizacije za ekonomski napredak i suradnju (OECD), prosječni troškovi javnog sektora u 34 zemlje narasli su s 20,9 na 23,3 posto BDP-a.

Brzo usvajanje mobilnih tehnologija za privatni je sektor značilo velike pomake u učinkovitosti i produktivnosti, a i javni bi sektor mogao iskoristiti napredak na području mobilnih tehnologija i na temelju njega napraviti značajne pomake. Također, javni bi sektor mogao otići i korak dalje te u suradnji s građanima pristupiti redizajnu svojih poslovnih modela i građanima omogućio aktivno sudjelovanje u radu, navode iz Deloittea.

Kao primjere navode mobilne aplikacije u zdravstvu, aplikaciju “Choose Well” u Velikoj Britaniji koja građanima pruža informacije o širokoj lepezi medicinskih usluga, kao i sličnu aplikaciju u Australiji putem koje građani trenutno dobivaju informacije o najbližim bolnicama, broju pacijenata na listi čekanja, broju kreveta i procijenjenom vremenu čekanja pregleda, itd.

Kao primjer za povećanje produktivnosti iz Deloittea navode da je istraživanje pokazalo kako bi u SAD-u pristup mobilnim podacima mogao policijskim službenicima smanjiti radno vrijeme za 30 minuta i tako bi se moglo uštediti više od 50 milijuna sati, odnosno 1,3 milijarde dolara.

Velik broj aktualnih problema u javnom sektoru mogao bi biti riješen kada bi državne institucije, gradovi i lokalna uprava poslovne procese promatrale sa stajališta korisnika te ih poduprle i s korisnicima se povezale putem naprednih mobilnih tehnologija. Također, na taj bi način mogle stvoriti i interakciju s korisnicima kakva se do sada smatrala nemogućom. Mobilne tehnologije potencijalno mogu utjecati na smanjenje troškova, povećanje produktivnosti i pomoći javnom sektoru da prevlada trenutna ograničenja. Uzevši u obzir ICT kompetencije u Hrvatskoj to ne bi trebalo biti preteška zadaća kada bi se javni sektor odlučio za navedeni iskorak, komentirao je rezultate istraživanja viši menadžer u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja Ivica Perica.

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Bilo da se radi o kupovini na Internetu ili u fizičkoj prodavaonici, danas sve možete finalizirati koristeći vaš pametni telefon.

Lifestyle

Rutine kojima se bavite vikendom mogu utjecati na vašu uspješnost i produktivnost u tjednu koji je pred vama.

Lifestyle

Zahtjevi za efikasnošću na poslu stvorili su pogrešne predstave o tome što zaista znači produktivan radni dan, zbog čega mnogo ljudi misli da je...

Marketing i prodaja

Tijekom dva vrlo produktivna sata Mousell je polaznike podučila brojnim zanimljivim i efikasnim metodama organizacije, a najvažniji zaključci radionice nalaze se u nastavku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.