Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

MOBITELI i ZRAČENJE: ovo je popis modela prema razinama štetnosti!

Korisnike mobitela, među koje ovih dana spadaju gotovo svi, nesumnjivo je zabrinula vijest da je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasificirala mobitele kao “vjerojatno kancerogene za ljude”. Telefoni sami po sebi nisu nužno štetni. Zračenje mobitela koje ljudsko tijelo apsorbira je ono što brine neke liječnike, no kada je u pitanju stupanj zračenja, svi telefoni nisu jednaki, navodi u srijedu CNN, donoseći u svom izvješću popis dostupnih modela kod glavnih mobilnih operatera u SAD-u, koji emitiraju najviše i najniže razine radiofrekvencijske energije

Korisnike mobitela, među koje ovih dana spadaju gotovo svi, nesumnjivo je zabrinula vijest da je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasificirala mobitele kao "vjerojatno kancerogene za ljude". Telefoni sami po sebi nisu nužno štetni. Zračenje mobitela koje ljudsko tijelo apsorbira je ono što brine neke liječnike, no kada je u pitanju stupanj zračenja, svi telefoni nisu jednaki, navodi u srijedu CNN, donoseći u svom izvješću popis dostupnih modela kod glavnih mobilnih operatera u SAD-u, koji emitiraju najviše i najniže razine radiofrekvencijske energije

Neki od tih modela dostupni su i na hrvatskom tržištu.

Za rangiranje mobitela po količini zračenja kao mjerilo se koristi “specifična stopa apsorpcije” ili SAR, kojom se mjeri stopa radiofrekvencijske energije koje ljudsko tijelo dobiva iz telefona. Što je broj manji, to je niža izloženost zračenju.

Da bi mobitel dobio ovjeru američke Savezne komisije za komunikacije (FCC) i mogao krenuti u prodaju na američkom tržištu, njegova najviša razina SAR-a smije biti 1,6 watta po kilogramu.

No, to su približni podaci. Izloženost zračenju ovisi o tome kako se koristi telefon, o mobilnom operateru i specifičnim uvjetima mreže. Primjerice, kada je veza slaba, mobilni telefon treba poslati više zračenja do staničnog tornja.

Na temelju raspoloživih podataka proizvođača, popis mobitela po količini zračenja sačinila je Radna skupina za okoliš (Environmental Working Group), američka lobistička udruga koja se zalaže za javno zdravlje i okoliš.

Najniža razina zračenja:

1. LG Quantum: 0,35 W po kilogramu

2. Casio EXILIM: 0,53 W / kg

3. Pantech Breeze II: 0,55 W / kg

4. Sanyo Katana II: 0,55 W / kg

5. Samsung Fascinate: 0,57 W / kg

6. Samsung Mesmerize: 0,57 W / kg

7. Samsung SGH-a197: 0,59 W / kg

8. Samsung Contour: 0,60 W / kg

9. Samsung Gravity T (T-Mobile): 0,62 W / kg

10. Motorola i890 / Samsung SGH-T249: 0,63 W / kg

Najviša razina zračenja:

1. Motorola Bravo: 1,59 W / kg

2. Motorola Droid 2: 1,58 W / kg

3. Palm Pixi : 1,56 W / kg

4. Motorola Boost: 1,55 W / kg

5. Blackberry Bold: 1,55 W / kg

6. Motorola i335: 1,55 W / kg

7. HTC Magic: 1,55 W / kg

8. Motorola W385: 1,54 W / kg

9. Motorola i290: 1,54 W / kg

10. Motorola DEFY / Nokia Quantico / Motorola Charm: 1,53 W / kg

Neki od najtraženijih mobitela su u sredini ljestvice. SAR razina Apple iPhone 4 je 1,17 W/kg. Razina izloženosti zračenju kod desetak BlackBerry modela jako varira, navodi CNN.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.