Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Mol: trgovanje dionicom Ine nepošteno i neprijateljsko, Hanfa mora djelovati

Jučerašnje i današnje transakcije dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi netransparentno su, nepošteno, nejasno i neprijateljsko djelovanje, suprotno otvorenoj MOL-ovoj ponudi malim dioničarima, rekao je glasnogovornik MOL-a Domokos Szollar na današnjoj konferenciji za novinare. On ističe kako se ne zna tko su kupci i tko iza njih stoji te da je riječ o špekulantskom djelovanju u kojem su cijene mogle biti koordinirane i manipulirane.

Jučerašnje i današnje transakcije dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi netransparentno su, nepošteno, nejasno i neprijateljsko djelovanje, suprotno otvorenoj MOL-ovoj ponudi malim dioničarima, rekao je glasnogovornik MOL-a Domokos Szollar na današnjoj konferenciji za novinare. On ističe kako se ne zna tko su kupci i tko iza njih stoji te da je riječ o špekulantskom djelovanju u kojem su cijene mogle biti koordinirane i manipulirane.

Szollar je rekao kako u pogledu jučerašnjeg trgovanja dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi ima znakova prikrivenih, spekulativnih i manipulativnih djelovanja koja bi se mogla tumačiti kao nezakonita.

Na pitanje koji su to znakovi, odgovorio je kako se ne zna tko su kupci i tko iza njih stoji te da je riječ o špekulantskom djelovanju u kojem su cijene mogle biti koordinirane i manipulirane.

“Hanfa to treba istražiti”

– Manipulacija cijenama dionica u Hrvatskoj je nelegalna, a Hanfa je institucija koja to treba istražiti – rekao je Szollar.

Na pitanje je li MOL uputio prigovor Hanfi zbog jučerašnjeg trgovanja dionicama Ine, rekao je da MOL nije ulagao prigovore i žalbe te da ima povjerenja u Hanfu.

To nije protuponuda MOL-ovoj ponudi nego tajna špekulacija i manipulacija koja nije u interesu osiguranja stabilne energetske budućnosti Hrvatske, rekao je Szollar te najavio da MOL, bez obzira na rezultat tih transakcija, neće poslovati s onim tko ih provodi i tko iza njih stoji.

– Nećemo poslovati s prikrivenim, potajnim špekulantima i manipulatorima niti ćemo se s njima natjecati – rekao je Szollar.

MOL-ova ponuda bolja, nije u pitanju samo 30 kuna?

Ocijenio je da je MOL-ova ponuda od 2.800 kuna bolja od 2.830 po koliko se trguje na Burzi jer nije u pitanju samo 30 kuna nego i odgovornost malih dioničara kojima bi trebalo biti važno u čijim će rukama biti Ina.

Na novinarsku opasku da se u tisku govori o tome da iz jučerašnje kupnje stoje mirovinski fondovi i da onda MOL neće surađivati s njima, ako su oni kupci, Szollar je rekao kako je i sam to čitao, ali da bi ga začudilo da fondovi stoje iza kupnje, jer po međunarodnim regulama moraju paziti gdje ulažu sredstva za mirovine građana.

Koji su naredni potezi MOL-a?

Na novinarsko podsjećanje da je Vlada prošli tjedan objavila kako će prihvatiti i neformalne sporazume sa svim investitorima čiji se ciljevi i namjere podudaraju s njezinim u smislu zaštite vlasništva, ulaganja i upravljanja u energetskom sektoru, te da je moguće da je Vlada sudjelovala u jučerašnjih transakcijama pa MOL više neće surađivati s njom, Szollar je odgovorio da se slaže s namjerom Vlade da zaštiti energetsku sigurnost Hrvatske i da MOL-ova ponuda ide u tom smjeru jer je otvorena, poštena i transparentna.

– Sumnjam da bi nepoznati investitor mogao pridonijeti tom cilju – dodao je, uz ocjenu da MOL ima odlične odnose s Vladom.

Upitan koji su naredni potezi MOL-a, osobito nakon jučeršanjih neslužbenih signala iz Hanfe da neće reagirati, rekao je da će to pokazati vrijeme.

Istaknuo je kako smatra da je MOL-ova ponuda za otkup slobodno izlistanih dionica Ine kojom nudi 2.800 kuna po dionici dobra za one koji žele Inu ostaviti u dobrim rukama.

– MOL igra otvoreno, a to se ne bi moglo reći za druge, u svjetlu jučerašnjeg trgovanja na burzi koje je kontradiktorno MOL-ovom načinu – kaže glasnogovornik MOL-a.

Plinski biznis – čeka se Vladin odgovor

Na pitanje je li MOL izvijestio hrvatsku Vladu o ponudi otkupa dionica od malih dioničara, odgovorio je da je MOL o tome informirao Vladu te da ne želi komentirati tvrdnje da se to nije dogodilo.

Dodao je da se dioničarski ugovor Vlade i MOL-a neće mijenjati čak i u slučaju da MOL stekne većinski udio u Ini.

Upitan kako teku pregovori Vlade i MOL-a o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine odgovorio je da su Vlada i MOL zatvorili sva otvorena pitanja te da se čeka Vladin odgovor.

Napomenuo je i to da MOL-ova ponuda malim dioničarima i pregovori o plinskom biznisu slučajno vremenski podudaraju, jer je MOL odluku o ponudi donio još u rujnu.

Szollar je izvijestio da je jučer službeno počeo teći rok MOL-ove ponude malim dioničarima te da će MOL narednih dana kontaktirati svih 30 tisuća malih dioničara kojima će dati sve informacije o svojoj ponudi.

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Narodne obveznice imaju i brojne nedostatke koje je potrebno uzeti u obzir prije ulaganja.

Financije

Ulaganje u obveznice, zbog isplate uloženog iznosa po dospijeću, smatra se konzervativnijim oblikom ulaganja.

Financije

Ali u što investirati? Koje sve opcije stoje pred vama i kako odabrati najbolju i najsigurniju?

Poduzeća

Maraska d.d. proizvodi bezalkoholna pića i jaka alkoholna pića, a među njima su najpoznatiji sokovi Amarena i likeri Maraschino, Pelinkovac, Orahovac, Travarica, Šljivovica te...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.