Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Moody’s doskočio i metropoli: Zagrebu negativna prognoza za kreditni rejting

U Moody’su ističu da bi unatoč planiranim projekcijama konzervativnijeg proračuna pogoršanje makroekonomskih uvjeta u Hrvatskoj moglo nepovoljno utjecati na prihode grada Zagreba i time otežati njegovo ispunjenje ciljeva fiskalne konsolidacije.

U Moody'su ističu da bi unatoč planiranim projekcijama konzervativnijeg proračuna pogoršanje makroekonomskih uvjeta u Hrvatskoj moglo nepovoljno utjecati na prihode grada Zagreba i time otežati njegovo ispunjenje ciljeva fiskalne konsolidacije.

Agencija za dodjelu kreditnih rejtinga Moody’s izmijenila je prognozu za kreditni rejting Zagrebu iz stabilne u negativnu, uz zadržavanje postojećeg rejtinga, u skladu s prošlotjednom izmjenom prognoze za kreditni rejting Hrvatske, priopćeno je iz te agencije.

“Potez agencije vezan za Grad Zagreb odražava tijesne financijske i operativne veze između tijela središnje i lokalne uprave u Hrvatskoj. Zagreb u velikoj mjeri ovisi o međuvladinim prihodima u vidu poreza i transfera središnje države koji su u 2011. godini činili oko 70 posto operativnih prihoda”, kazao je pomoćnik potpredsjednika i glavni analitičar agencije Gjorgji Josifov.

U Moody’su ističu da bi unatoč planiranim projekcijama konzervativnijeg proračuna pogoršanje makroekonomskih uvjeta u Hrvatskoj moglo nepovoljno utjecati na prihode grada Zagreba i time otežati njegovo ispunjenje ciljeva fiskalne konsolidacije.

Odluka o sniženju prognoze za Grad Zagreb nadovezala se tako na sličnu odluku Moody’sa od 31. svibnja kojom je potvrđen postojeći kreditni rejting Hrvatske, ali je prognoza izmijenjena iz stabilne u negativnu, navodi se u priopćenju Moody’sa od ponedjeljka.

U agenciji također napominju da će eventualno pogoršanje kreditnog rejtinga Hrvatske odrediti i odgovarajuće sniženje rejtinga Zagreba. Dodatni pritisci na sniženje rejtinga Gradu Zagrebu mogli bi biti izazvani pogoršanjem operativnih rezultata prijestolnice, kao i rastom ukupne izloženosti dugu, dodaju u agenciji.

S druge bi strane stabilizacija odnosno pozitivne promjene u pogledu kreditnog rejtinga RH mogle bi odrediti povećanje rejtinga gradu Zagrebu, i to pod uvjetom da se značajno poboljša stanje u gradskom proračunu i likvidnost i održivo smanji izloženost neto izravnom i neizravnom dugu, navodi se u priopćenju agencije Moody’s.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.