Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Moody’s ostavio negativne izglede za rejting austrijskih banaka

Zadržavanje takvih izgleda znači da je vjerojatnije da bi u idućih 12 do 18 mjeseci kreditni rejting 20 tamošnjih banaka mogao biti smanjen nego povećan

Zadržavanje takvih izgleda znači da je vjerojatnije da bi u idućih 12 do 18 mjeseci kreditni rejting 20 tamošnjih banaka mogao biti smanjen nego povećan

Izgledi za rejting austrijskih banaka ostaju ‘negativni’ zbog slabog gospodarskog okruženja, njihovog ograničenog kapaciteta za pokrivanje potencijalnih gubitaka i rasta troškova loših dugova u istočnoj Europi, uključujući Mađarsku, Rumunjsku, Sloveniju i Hrvatsku, priopćila je u petak rejting agencija Moody’s.

Negativne izglede za austrijske banke Moody’s drži još od 2009. godine, a daljnje zadržavanje takvih izgleda znači da je vjerojatnije da bi u idućih 12 do 18 mjeseci kreditni rejting 20 tamošnjih banaka mogao biti smanjen nego povećan.

Osim negativnog utjecaja recesije u eurozoni na Austriju, Moody’s je zabrinut i zbog izloženosti austrijskih banaka u istočnoj i središnjoj Europi.

Tri vodeće austrijske banke – Erste Group, Raiffeisen Bank International (RBI) i UniCredit Bank Austria – suočene su s najvećim izazovima, jer su najviše izložene ponovnom slabljenju gospodarstava u zemljama kao što su Mađarska, Rumunjska, Hrvatska i Slovenija, poručio je Moody’s.

Erste Group i Bank Austria imaju kod Moody’sa rejting A3, s negativnim izgledima, dok RBI ima rejting A2, sa stabilnim izgledima.

“Naš stres test pokazuje da većina austrijskih banaka ima ograničene resurse za suočavanje s mogućim značajnim gubicima u središnjoj i istočnoj europskoj regiji, kao i mogućim gubicima na kreditima austrijskim kompanijama”, stoji u Moody’sovoj analizi „Izgledi bankarskog sustava: Austrija“.

I dok rizik od gubitaka na području istočne Europe raste, kapitalni su omjeri austrijskih banaka ispod europskog prosjeka, što znači da se te banke bore da ostanu iznad regulatornih ograničenja u slučaju ‘vrlo nepovoljnog’ stres testa, poručio je Moody’s.

“Kapital većine banaka mogao bi biti ozbiljno ugrožen zbog gubitaka po kreditima u slučaju vrlo nepovoljnog scenarija, pa bi tada te banke ispunjavale tek minimalne regulatorne kapitalne zahtjeve”, poručio je Moody’s, dodavši kako visoki troškovi loših dugova ograničavaju sposobnost banaka da povećaju kapitalnu zaštitu kroz zadržavanje dobiti.

Moody’s očekuje da će problem s lošim kreditima rasti i u ovoj godini, posebice zbog austrijskih tvrtki, ali i kreditnih plasmana u Mađarskoj, Rumunjskoj i Sloveniji.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.