Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Turizam

Motivacijskim pričama i prilikama za razvoj do stručnog kadra u hotelijerstvu

Projekt „Upoznajte naše priče“ fokusiran je na promociju zanimanja u turizmu kroz aktivno uključenje učenika i studenata u sami projekt te edukaciju članica Udruge Stories hotela koju sačinjavaju neki od najpoznatijih i najkvalitetnijih hrvatskih hotela.

U Briig Boutique Hotelu u Splitu predstavljeni su dosadašnji rezultati projekta „Upoznajte naše priče – promocijom zanimanja i stručnim usavršavanjem do stručnog kadra i održivog turizma u jedinstvenim luksuznim hotelima“, koji provodi Udruga jedinstvenih hrvatskih hotela Stories uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta, te podršku pridruženih partnera na projektu – Hrvatske gospodarske komore, Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Turističko-ugostiteljske škole Split te Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta.

Projekt „Upoznajte naše priče“ fokusiran je na promociju zanimanja u turizmu kroz aktivno uključenje učenika i studenata u sami projekt te edukaciju članica Udruge Stories hotela koju sačinjavaju neki od najpoznatijih i najkvalitetnijih hrvatskih hotela. Kroz intenzivnu komunikaciju s obrazovnim institucijama u sklopu projekta učenike i studente motiviralo se da se prijave, te je nakon dostave motivacijskih pisama izabrano 16 učenika završnih razreda osnovnih škola, 37 učenika srednjih turističko ugostiteljskih škola, te 7 studenata poslovnih škola i fakulteta sa smjerom turizma.

– U tijeku su individualni obilasci različitih Stories hotela u sklopu kojih učenici osnovnih i srednjih škola imaju priliku upoznati različita hotelska odjeljenja i zanimanja te dobiti savjete za start karijere u turizmu izravno od djelatnika. Izabrani srednjoškolci sudjelovali su već na satu otvorenih vrata koji je organiziran u sklopu edukacije „Personalizirana usluga i upselling u malim luksuznim hotelima“ koja se 22. i 23.2.2023. održala u hotelu Lone u Rovinju za jednu grupu Stories hotela. 24. i 25.2.2023. ista edukacija održava se za preostali dio hotela i izabranih studenata u Briig Boutique Hotelu u Splitu – izjavila je Antonia Urlić, direktorica Udruge jedinstvenih hrvatskih hotela Stories.

– Drago nam je da je naš projekt „Upoznajte naše priče“ kojeg je Ministarstvo turizma i sporta prepoznalo kao jedan od projekata koji će doprinijeti promociji zanimanja u turizmu izazvalo ovakav interes i da su nam se javili učenici i studenti iz svih krajeva Hrvatske koji svoju karijeru vide upravo u hotelijerstvu. Hoteli grupacije Stories zapošljavaju oko 1000 radnika i ključ visoko personalizirane usluge koju hoteli naše grupacije pružaju je upravo u svakom pojedincu. Zadovoljstvo je što našim pričama možemo motivirati i inspirirati mlade za razvoj karijere u turizmu – izjavio je Nenad Nizić, predsjednik grupacije Stories hotela i vlasnik hotela Vestibul Palace Split.

Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije u Ministarstvu turizma i sporta naglasio je kako Ministarstvo turizma i sporta poduzima niz mjera i aktivnosti u svrhu promocije turističkih zanimanja, motiviranja mladih za razvoj karijere u turizmu. Dugogodišnjom suradnjom sa strukovnim udrugama, poslodavcima i strukovnim školama Ministarstvo stvara potrebne preduvjete. Jedan od alata je i javni natječaj namijenjen strukovnim udrugama kojim Ministarstvo želi utjecati na osiguranje dostatnog, kvalificiranog i kompetentnog kadra s ciljem razvoja održivog, pristupačnog turizma razvijanjem svijesti ciljanih skupina o mogućnostima razvoja karijere u turizmu. Namjena sredstava iz ovog javnog natječaja je sufinanciranju projekata koji doprinose motiviranju  razvoja karijere u turizmu, intenziviranju suradnje i interakcije između strukovnih škola i poslodavaca te jačanju atraktivnosti turističkih zanimanja. Jedino sinergijom svih dionika moguće je napraviti potrebne iskorake u postizanju postavljenih ciljeva. Natječajem je, za ostvarenje ovog cilja, izdvojeno ukupno nešto manje od 380.000 EUR za 19 projekata. Projekt „Upoznajte naše priče“ zoran je primjer  sinergijskog djelovanja u skladu s ciljem Javnog natječaja Ministarstva. – zaključio je Štefičar. Istaknuto je kako je projekt potaknuo dodatne suradnje s obrazovnim institucijama koje su se aktivno uključile u projekt, a koje će doprinijeti privlačenju visoko motivirane i visoko obrazovane radne snage.

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu, kao najznačajnija institucija u visokom obrazovanju u polju ekonomije i turizma na području Dalmacije, iznimnu važnost polaže na suradnju s poslovnim sektorom te smo se i rado odazvali pozivu Udruge Stories hotela. Kroz ovu suradnju će naši studenti dodatno podići svoja praktična znanja i vještine dok su novi hoteli iz udruge Stories ušli u našu bazu od preko 130 tvrtki i institucija u kojima naši studenti mogu obavljati stručnu praksu. Na Ekonomskom fakultetu nudimo sveučilišne i stručne studije turističkog usmjerenja te obrazujemo visoko kvalitetne kadrove koji se često zapošljavaju već tijekom studija te ih nalazimo na odgovornim pozicijama u turističkim tvrtkama i institucijama u regiji, zemlji i inozemstvu. I naši studenti studija Ekonomija i Poslovna ekonomija, koja posjeduje i respektabilnu međunarodnu EFMD akreditaciju, za svoj karijerni put često odabiru propulzivni turistički sektor– naglasila je prof. dr. sc. Smiljana. Pivčević, prodekanica za nastavu Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Svjesni smo da se budućnost obrazovanja u strukovnim školama, uz moderne metode poučavanja, mora što više temeljiti na empirijskom učenju. Stoga nam je ovo prilika da kao partneri u Projektu sudjelujemo u stvaranju jedne bolje budućnosti obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva, a našim učenicima prilika da svoja znanja temeljena na iskustvu stječu od najboljih– naglasila je Andrea Bilandžić, voditelj promidžbe RCK FIT Split, Turističko-ugostiteljske škole Split.

Uz nazočne obrazovne institucije gđa. Urlić je istaknula i nekoliko škola koje su se posebno istaknule u prijavama te iz kojih je u projekt uključen veći broj učenika:

-Izuzetno zadovoljstvo je sudjelovati u projektu „Upoznajte naše priče“ kojeg provodi Udruga Stories hotela, u kojoj je naša škola prepoznala i s kojom dijeli zajedničke ciljeve, a to su: promocija zanimanja u turizmu i njihovo približavanje tržištu rada, te promicanje održivosti i autentičnosti u turizmu. Projekt potiče suradnju i povezivanje strukovnih škola i poslodavaca što doprinosi većoj  motivaciji učenika, budućih kadrova u turizmu, te pridonosi razvoju strukovnog obrazovanja u RH. Učenici na primjerima dobre prakse poslodavaca iz skupine Stories hotela, učeći od najboljih, stječu nova znanja iz područja razvoja karijere, prilagodbe tržištu rada i aktualnim trendovima u turizmu.– Ivana Kralj, nastavnica ekonomske skupine predmeta Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače

-Djelatnike Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli, kao Regionalnog centra kompetentnosti u području turizma i ugostiteljstva, na sudjelovanje u natječaju „Upoznajte naše priče“ motivirala je prilika da se učenici na zanimljiv i poticajan način približe svome zanimanju i profesionalnoj budućnosti. Projekt je pružio priliku da učenici iskažu svoje impresije i razmišljanja o budućem zanimanju te se izravno informiraju o turističkoj djelatnosti u eminentnim hotelima i tako oblikuju svoje uže interese u struci. Natječaj predstavlja podršku strukovnom obrazovanju, a Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu usmjerena je na pružanje mogućnosti učenicima za sudjelovanje u inovativnim projektima, kao i natjecanjima u Hrvatskoj i svijetu, stjecanje međunarodnih certifikata iz poznavanja stranih jezika, stručne edukacije, sve uz uspješnu suradnju lokalne zajednice i škole. Djelatnici Škole zahvaljuju voditeljima i sudionicima projekta, a inspirativni tekstovi učenika – budućih djelatnika u turizmu upućuju na uspješan nastavak suradnje s Udrugom jedinstvenih hrvatskih hotela – STORIES  – Vedrana Brajković, profesorica engleskog jezika i Željka Kondić Dabo, stručna suradnica knjižničarka iz Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli.


Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.