Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Može li Hrvatska naučiti iz finskog primjera izlaska iz gospodarske krize?

Esko Aho, finski premijer od 1991. do 1995. godine, bivši izvršni direktor Nokie i zagovornik ideje “Inovativna Europa” gostovat će na četvrtom po redu Nacionalnom forumu, prigodnog naziva “Može se”, u organizaciji Udruge Nacionalni forum

Esko Aho, finski premijer od 1991. do 1995. godine, bivši izvršni direktor Nokie i zagovornik ideje "Inovativna Europa" gostovat će na četvrtom po redu Nacionalnom forumu, prigodnog naziva "Može se", u organizaciji Udruge Nacionalni forum

Predavanje ovog uglednog europskog političara i vrhunskog menadžera, čovjeka koji je izvukao Finsku iz najveće krize u njezinoj povijesti, održat će se  27. svibnja 2013. godine u 17.30 sati, u Hypo Expo XXI, Slavonska avenija 6 u Zagrebu. Događaj će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

Može li se Hrvatska uspoređivati s Finskom?

Krajem osamdesetih vlada Eska Aha suočila se s najvećom gospodarskom krizom u povijesti Finske, a iz koje se uspjela izvući u svega nekoliko godina zahvaljujući odlučnoj politici tadašnjeg premijera. Ono što joj je prethodilo bio je ekonomski boom osamdesetih godina, a koji je bio i uzrok krizi, nešto slično onome što se na globalnoj razini događalo prije aktualne svjetske ekonomske krize. Naime, rast ekonomije potaknuo je banke da lakše otpuštaju velike količine novca preko kredita, finske tvrtke i građani su se počeli masovno zaduživati, posebno u inozemstvu, baloni na tržištu nekretnina i kapitala su se počeli napuhavati da bi početkom 90ih puknuli. Zahvaljujući odlučnoj politici tadašnjeg finskog premijera, zemlja se u kratkom roku uspjela izvući iz ekonomske krize i stvoriti temelje za rast.

Budući da se Hrvatska susreće s mnogobrojnim sličnim izazovima koje je Finska uspješno riješila, od visoke nezaposlenosti i nedostatka kvalitetnih investicija do svojevrsne društvene krize, Nacionalni forum će u Zagrebu ugostiti najzaslužnijeg čovjeka za takav iskorak Finske, a danas jednog od vodećih europskih političara i menadžera Eska Aha koji će svima okupljenima predstaviti uspješan gospodarsko-ekonomski finski model i svoju odlučnu politiku koju je sam i proveo u djelo te će ponuditi rješenja za razvoj i rast hrvatskog gospodarstva kao i vlastite poglede na trenutnu svjetsku gospodarsku krizu.

Uz navedene teme, Esko Aho će se u predavanju dotaknuti ideje stvaranja inovativne Europe, odnosno predstavit će strategiju sastavljenu za Europsku komisiju naziva  “Aho Report on Creating an Innovative Europe”. Još 2006. godine, Esko Aho je sastavio ovaj dokument čiji je fokus stvaranje inovativnog društva, odnosno društva znanja. Cjelokupna strategija sastoji se od četiri glavna dijela. To su međunarodna dimenzija inovacija koja  obuhvaća e-zdravstvo, farmaciju, energiju, okoliš, transport i logistiku, osiguranje te digitalne sadržaje, a zatim slijede usmjerenost inovacija na korisnike i potražnju, podržavanje inovativnih pojedinaca i zajednica te opsežni menadžment za promjene.

Kao što i sam slogan Foruma kaže – „Može se“ Udruga Nacionalni forum stvorila je platformu za razvoj i ideja i projekata kojima želi dokazati kako i Hrvatska može. Udruga nacionalni forum je svojevrstan think tank, tijelo koje okuplja stručnjake koji posjeduju know how s različitih područja djelovanja.

Tko je čovjek koji je izvukao Finsku iz krize?

Esko Aho 1991. godine izabran je za premijera Finske u dobi od samo 36 godina te je time postao najmlađi premijer u njezinoj povijesti. Tijekom političkog mandata predsjedao je znanstvenim i tehnološkim Vijećem Finske te je također zaslužan za ulazak Finske u Europsku uniju.

Od 2004. godine postaje predsjednikom Sitre, finskog inovacijskog fonda na čijem je čelu bio do 2008. godine. Tijekom tog perioda, vodio je skupinu stručnjaka koja izrađuje smjernice za jačanje europskih istraživačkih i inovativnih dostignuća, a što je rezultiralo stvaranjem izvještaja za Europsku komisiju naziva „Creating an Innovative Europe“, poznatijeg kao „Aho report“.

U lipnju 2010. god. Esko Aho postaje član Osnivačkog Vijeća Skolokovo centra za inovacije – znanstveni i tehnološki centar za razvoj i komercijalizaciju naprednih tehnologija, a čiji su članovi neki od najuspješnijih i najpoznatijih svjetskih menadžera, poput Petera Löschera (predsjednik i glavni izvršni direktor u Siemens AG) , Erica E. Schmidta (predsjednik i glavni izvršni direktor u Google Inc), Martina Bouyguesa (supredsjedatelj francuske industrijske grupe Bouygues), Ratana Tataa (predsjednik Tata Sons), Johna Chambersa T. (predsjednik i glavni izvršni direktor na Cisco Systems, Inc). Godine 2012. Esko Aho imenovan je višim znanstvenim suradnikom Mossavar-Rahmani Center for Business and Government (M-RCBG) na John F. Kennedy School of Government pri Sveučilištu.

Jednako tako u periodu od 2009. do 2012. godine Aho je izvršni potpredsjednik korporativnih poslova Nokia Corporation, odgovoran za vođenje Uprave i odjela Odnosa s javnošću, a čija je glavna zadaća bila praćenje aktualnih trendova svjetske poslovne politike te planiranje aktivnosti usmjerenih ka održivom razvoju i društvenoj odgovornosti. Esko Aho je trenutno član Upravnog odbora Terveystalo, najveće finske zdravstvene uslužne tvrtke te član Club de Madrid, nezavisne organizacije posvećene jačanju demokracije, a čiji članovi su nekadašnji predsjednici i premijeri.

Napisao

Pročitajte još:

Marketing i prodaja

Glavni razlog zašto web trgovine nude popuste svojim kupcima definitivno je manevarski prostor koji imaju oko određivanja cijena, u odnosu na trgovine u šoping...

Poduzeća

U utorak, 24. siječnja 2023. godine potpisan je novi Kolektivni ugovor za sve zaposlenike tvrtke Knauf Insulation Novi Marof.

Ekonomija

Stanje internetske trgovine u modnom sektoru potrebno je promatrati u kontekstu cjelokupne geopolitičke situacije koja je utjecala na sve industrije i različite poslovne aspekte.

Edukacija

Cilj okruglog stola je educiranje cjelokupne hrvatske poslovne zajednice o mogućnostima koje intelektualno vlasništvo nudi poduzećima temeljenim na znanju i inovacijama te u kreativnim...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.