Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Mrsić vaučerima rješava sezonce u poljoprivredi

Prvi radni dan u ispravu sezonskog radnika biti će zalijepljen vaučer, što će po završetku poslova ljudima omogućiti da si upišu radni staž. Sezonski radnici će biti zaštićeni, jer će ta isprava služiti kao jedan oblik ugovora o radu.

Prvi radni dan u ispravu sezonskog radnika biti će zalijepljen vaučer, što će po završetku poslova ljudima omogućiti da si upišu radni staž. Sezonski radnici će biti zaštićeni, jer će ta isprava služiti kao jedan oblik ugovora o radu.

Ministar rada i mirovinskog sustava Miradno Mrsić je u Koprivnici, komentirajući najavljeno poskupljenje struje, kazao kako jednostavno drugačije ne ide, kako će to biti udar na standard građana, ali i da će socijalno najugroženiji biti zaštićeni.

“U ovom trenutku hrvatsko gospodarstvo stoji, a sve što radimo, radimo kako bi se ono pokrenulo. Kada do toga dođe, doći će i do porasta broja radnih mjesta i u konačnici do pada nezaposlenosti. Vlada je u proračunu osigurala sredstva koja se tiču socijalnih mjera. Uz sva smanjenja koja smo radili u proračunu, dio koji se odnosi na socijalna davanja, umirovljenike i nezaposlene je povećan. Dakle, predvidjeli smo sredstava koja bi ublažila taj udar.”

Konkretne mjere za ublažavanje tog udara na socijalno najugroženije, dodao je, spadaju u resor potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić.

Na upit kako će biti riješen problem privremenog i povremenog zapošljavanja u poljoprivredi, Mrsić je najavio kako će tijekom travnja u saborsku proceduru prijedlog zakona koji se odnosi na sezonski rad u poljoprivredi, a išlo bi se na sistem vaučera.

“Tim bi zakonom bilo obuhvaćeno više od sto tisuća ljudi, a njime bi se trebala legalizirati i omogućiti pokretljivost te radne snage. Idemo sa sistemom vaučera, koje će kupiti poslodavci, a u kojima će biti sadržana davanja za prvi i drugi mirovinski stup. Prvi radni dan u ispravu sezonskog radnika biti će zalijepljen vaučer, što će po završetku poslova ljudima omogućiti da si upišu radni staž. Sezonski radnici će biti zaštićeni, jer će ta isprava služiti kao jedan oblik ugovora o radu, s time da će moći jedan dan raditi kod jednog, a drugi kod drugog poslodavca”, kazao je Mrsić dodajući da će to i poslodavcima omogućiti da jednostavnije obavljaju poljoprivredne radove.

Ministar se nada kako bi takav zakon mogao stupiti na snagu već početkom svibnja.

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Portal za zapošljavanje donosi 10 poslovnih prilika za prijavu njihovom mogućnosti brze prijave! Sretno!

Ljudski resursi

Nekome je davanje feedbacka urođeno, netko može imati izvjesne izazove oko toga.

Ljudski resursi

S ciljem opuštenijeg ulaska u radni tjedan, sve više radnika ponedjeljkom odrađuje samo ono što se baš mora, ne ulažući dodatni angažman (tzv. 'minimum...

Turizam

ProWein je još jednom pokazao da je vodeći međunarodni sajam u sektoru vina i alkoholnih pića.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.