Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Muke po Motoroli – crni dani američkog diva

Jedno od najvećih imena u industriji mobilnih aparata stoji u posljednje vrijeme na klimavim nogama. Zlatne osamdesete godine, koje se i danas serviraju studentima ekonomije kao školski primjer uvođenja teorija kvalitete u kompaniju, Six Sigme kao kvalitativnog skoka kompanije u smanjivanju pogrešaka pri proizvodnji i tadašnje bilijunske uštede Billa Smitha iz sadašnje perspektive čine se nostalgičnom pričom prije spavanja…

Jedno od najvećih imena u industriji mobilnih aparata stoji u posljednje vrijeme na klimavim nogama. Zlatne osamdesete godine, koje se i danas serviraju studentima ekonomije kao školski primjer uvođenja teorija kvalitete u kompaniju, Six Sigme kao kvalitativnog skoka kompanije u smanjivanju pogrešaka pri proizvodnji i tadašnje bilijunske uštede Billa Smitha iz sadašnje perspektive čine se nostalgičnom pričom prije spavanja...

Motorola 2009. godinu počinje novim otpuštanjima. Četiri tisuće radnika tražit će novi posao, a smanjivanje radne snage radi ušteda najviše će pogoditi dio kompanije koji proizvodi mobilne telefone. Procjene govore o čak 17.000 otpuštenih radnika od 2007. godine do danas. Nakon crnog listopada i otpuštenih 3.000 ljudi krajem 2008. godine dionice padaju cijeli posljednji kvartal recesijske godine. Dio opravdanja leži u tome što i ostale kompanije trpe gubitke, ponajprije zbog povećanja prodaje mobitela niže cijene. Svjetski lider Nokia također je imala lošije posljednje tromjesečje 2008. godine. Revitalizacija kompanije, koja se u lošim ekonomskim uvjetima čini još težom misijom, Motoroline čelnike tjera na zaokrete u poslovanju.

Platforma Android

Motorola je radi što jasnijeg diferenciranja i kvalitetnije ponude svojih proizvoda odustala od Symbiana, softvera koji je proslavio Nokijinu seriju N i zauzima više od 40 posto tržišta programa za smartphone. Odlučila se za Googleov novi proizvod – operacijski sustav Android, koji je od premijere u listopadu 2008. godine oduševio programere i ostale techno freakove zbog jednostavnosti i velikih mogućnosti personalizacije. Android bi korisnicima trebao omogućiti skidanje aplikacija jednako kao na Mac ili PC.

Borba za Daleki istok

U želji da ojača prisutnost na najvećem tržištu na svijetu, Kini, vodstvo kompanije ugovorilo je strateško partnerstvo s kineskim Shaanxi BC & TV intermediary Co., s kojim se pozicionira kao provajder digitalnog signala u Kini.

Motorola je odmah iza Nokije i zauzima 23,3 posto kineskog tržišta mobilne telefonije. Borba je na tom tržištu otvorena i ako se Motorola ne iskaže kvalitativnim iskorakom u odnosu na konkurenciju (a to se pogotovo donosi na segment smartphonea, koji je svim kompanijama u padu zbog recesije), otpuštanja u odjelu mobilnih telefona postat će žalosna svakodnevica američke korporacije.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.