‘Na najavu otkaza kolektivnog ugovora odgovorit ćemo “istom mjerom” ‘ [VIDEO]

‘Na najavu otkaza kolektivnog ugovora odgovorit ćemo “istom mjerom” ‘ [VIDEO]

“Pregovori prije otkaza kolektivnog ugovora možda su i počeli prije šest mjeseci, ali efektivno su trajali kao četvrtina vaterpolo utakmice, najduže osam minuta. Nije bilo vremena iznositi argumente, očito je ministar to htio riješiti dopisnim putem”, rekao je v. d. predsjednika SHU Vladimir Milošević na konferenciji za novinare.

[infopunkt 7542 2]

Pritom su, kaže, svega četiri puta bili u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, a dvaput su se sreli s ministrom Jovanovićem koji im je u par minuta priopćio da od 134 članaka 90 “ide van” iz KU-a.

Milošević tvrdi da na njihove prijedloge Vlada nije odgovorila već je 6. prosinca najavila pokretanje procedure otkaza KU-a, pa ih sada očekuje mirenje.

[infopunkt 7542 3]

Na upit novinara hoće li stupiti u štrajk ako dođe do otkaza KU-a, Milošević je odgovorio kako je sve moguće jer sve teže mogu izdržati to što ih Vlada “korak po korak gura prema ponoru” i pomalo oduzima prava učiteljima. “Vrijeme je da se okrenemo i pogledamo licem u lice”, dodao je.

[infopunkt 7542 5]

Milošević je podsjetio da su ulaganja u znanost i obrazovanje u EU 5,5 posto BDP-a, a u Hrvatskoj tri posto BDP-a, s tim da će dogodine biti i manja. Školstvo je na ljestvici djelatnosti na zadnjem, 19. mjestu, a prosječna plaća u sustavu obrazovanja je 4.940 kuna, iako su 80 posto zaposlenih s višom i visokom stručnom spremom.

Najavio je da će SHU podići kaznenu prijavu protiv ministra Jovanovića zbog neisplate uvećanja plaće i naknade troškova za prijevoz zaposlenima u osnovnoškolskim ustanovama.

Glavna tajnica SHU-a Izabela Kin rekla je da Jovanović nema opravdanja za neisplatu uvećanja i naknada za prijevoz jer je to trebao isplanirati. Riječ je o 16 do 17 milijuna kuna za 28.000 članova sindikata, dodala je.

[infopunkt 7542 6]

Sindikat je pokrenuo potpisivanje peticije da se učitelji proglase službenim osobama, poput policajaca ili vojnika, kako bi ih se bolje zaštitilo od prijetnji roditelja i sačekivanja ispred škole, o čemu svakodnevno primaju pritužbe učitelja.

[infopunkt 7542 7]

To je, dodala je Kin, jedan od mogućih razloga zašto je prosjek ocjena uvijek jako dobar, a nemoguće je da ima toliko puno odličnih učenika.

[infopunkt 7542 8]

Milošević je rekao nekoliko riječi i o planiranim daljnjim akcijama.

[infopunkt 7542 9]

Podijeli

Odgovori

Top