Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Na zatvorenom dijelu sjednice smjenjen predsjednik ARZ-a i Uprave HŽ Carga [VIDEO]

Vlada je danas na zatvorenom dijelu sjednice smijenila predsjednika Uprave Autoceste Rijeka-Zagreb Željka Denonu i predsjednika Uprave HŽ Carga Ivana Leškovića.

Vlada je danas na zatvorenom dijelu sjednice smijenila predsjednika Uprave Autoceste Rijeka-Zagreb Željka Denonu i predsjednika Uprave HŽ Carga Ivana Leškovića.

Predsjednika Uprave Autoceste Rijeka-Zagreb Željka Denonu i predsjednika Uprave HŽ Carga Ivana Leškovića smijenili su zbog nepoštivanja rokova o spajanju održavanja naplate u tvrtki HAC ONC, odnosno nedovoljne brzine restrukturiranja HŽ Carga, izjavio je danas ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

“Smijenjen je direktor ARZ zbog nepoštivanja rokova o spajanju održavanja i naplate u tvrtki HAC ONC, gdje sam unaprijed rekao da neće biti nikakvih popusta, i ukoliko se ne poštuju rokovi i prolazna vremena, ljudi više ne mogu ostati direktori tih javnih poduzeća. A u HŽ Cargu nisam zadovoljan brzinom restrukturiranja tvrtke gdje su najlošiji rezultati, ako pratimo tri željezničke tvrtke”, rekao je Hajdaš Dončić novinarima nakon sjednice Vlade.

[infopunkt 7385 1]

Po njegovim riječima, HŽ Infrastruktura je napravila “povijesno najveći iskorak ne samo na smanjenju broja zaposlenih, nego i na optimalizaciji procesa i investicijama”, nakon toga i HŽ Putnički dok je HŽ Cargo “nažalost bio na zadnjem mjestu”.

Vlada je danas na zatvorenom dijelu sjednice Nadzornom odboru ARZ-a predlažila opoziv Željka Denone, dosadašnjeg predsjednika Uprave, te imenovanje Josipa Šale novim predsjednikom, a Skupštini HŽ Carga predložila je opoziv dosadašnjeg predsjednika i članova Uprave Ivana Leškovića te Vlade Hanžeka i Zlatka Martića. Za novog predsjednika Uprave HŽ Carga predložila je Danijela Krakića.

Napominjući da je HŽ Cargo u postupku privatizacije, Hajdaš Dončić je ustvrdio kako sadašnja Uprava sve to nije uspijevala “hendlati” te je stoga donesen zaključak o smjeni Uprave i postavljanju jednočlane Uprave “u smislu sanacijskog vijeća koje će brzim i oštrim rezovima omogućiti da Cargo preživi, da ne ode u stečaj”.

“Znamo svi koji je problem Carga. Nažalost, on je jednostavan, a to je 1200 do 1500 radnika više. Cargo ostvaruje mjesečno oko 30 milijuna kuna prihoda, a trošak mu je 60 milijuna kuna”, rekao je ministar.

Mogući stečaj kao, nažalost, izglednu opciju pokušavamo spriječiti i mislim da ćemo imati potporu većinskih sindikata unutar tvrtke, kazao je Hajdaš Dončić i dodao da radnici HŽ Carga neće dobiti klasični otkaz.

“To nisu klasični otkazi, postoji željezničarski fond, fond solidarnosti, gdje većina zaposlenika može otići i smanjuje se bruto plaća na 4 tisuće kuna i onda postupno, kako HŽ Cargo profunkcionira, ti se radnici mogu pozivati zbog povećanja posla ili za isplatu otpremnine. To je jedino rješenje, drugih nema”, ustvrdio je.

Smjena čelništva u HŽ Cargu i ARZ-u, kaže ministar, neće odgoditi privatizaciju, odnosno koncesioniranje tih tvrtki.

[infopunkt 7385 2]

[infopunkt 7385 3]

Napisao

Preporučujemo

Računovodstvo i financije

Završni račun je neizostavna stavka koju svaki poslodavac mora imati. Iz njega se vidi koliko je uspješno ili neuspješno poslovala određena tvrtka u navedenoj...

Poduzeća

U Vodotehnici sada možete odabrati artikle snižene od 25% pa sve do 70% bez obzira na način plaćanja.

Financije

Od ulaska Hrvatske u EU, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza, tako da se pri kupnji ne plaća PDV, ali ni pri...

Komentari

Slavonija je jedinstvena destinacija, svima nama u regionalnim turističkim zajednicama jasno je da pojedinačno ne možemo postići puno, stoga je zajednički nastup jedini logičan...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.