Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Na zatvorenom dijelu sjednice smjenjen predsjednik ARZ-a i Uprave HŽ Carga [VIDEO]

Vlada je danas na zatvorenom dijelu sjednice smijenila predsjednika Uprave Autoceste Rijeka-Zagreb Željka Denonu i predsjednika Uprave HŽ Carga Ivana Leškovića.

Vlada je danas na zatvorenom dijelu sjednice smijenila predsjednika Uprave Autoceste Rijeka-Zagreb Željka Denonu i predsjednika Uprave HŽ Carga Ivana Leškovića.

Predsjednika Uprave Autoceste Rijeka-Zagreb Željka Denonu i predsjednika Uprave HŽ Carga Ivana Leškovića smijenili su zbog nepoštivanja rokova o spajanju održavanja naplate u tvrtki HAC ONC, odnosno nedovoljne brzine restrukturiranja HŽ Carga, izjavio je danas ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

“Smijenjen je direktor ARZ zbog nepoštivanja rokova o spajanju održavanja i naplate u tvrtki HAC ONC, gdje sam unaprijed rekao da neće biti nikakvih popusta, i ukoliko se ne poštuju rokovi i prolazna vremena, ljudi više ne mogu ostati direktori tih javnih poduzeća. A u HŽ Cargu nisam zadovoljan brzinom restrukturiranja tvrtke gdje su najlošiji rezultati, ako pratimo tri željezničke tvrtke”, rekao je Hajdaš Dončić novinarima nakon sjednice Vlade.

[infopunkt 7385 1]

Po njegovim riječima, HŽ Infrastruktura je napravila “povijesno najveći iskorak ne samo na smanjenju broja zaposlenih, nego i na optimalizaciji procesa i investicijama”, nakon toga i HŽ Putnički dok je HŽ Cargo “nažalost bio na zadnjem mjestu”.

Vlada je danas na zatvorenom dijelu sjednice Nadzornom odboru ARZ-a predlažila opoziv Željka Denone, dosadašnjeg predsjednika Uprave, te imenovanje Josipa Šale novim predsjednikom, a Skupštini HŽ Carga predložila je opoziv dosadašnjeg predsjednika i članova Uprave Ivana Leškovića te Vlade Hanžeka i Zlatka Martića. Za novog predsjednika Uprave HŽ Carga predložila je Danijela Krakića.

Napominjući da je HŽ Cargo u postupku privatizacije, Hajdaš Dončić je ustvrdio kako sadašnja Uprava sve to nije uspijevala “hendlati” te je stoga donesen zaključak o smjeni Uprave i postavljanju jednočlane Uprave “u smislu sanacijskog vijeća koje će brzim i oštrim rezovima omogućiti da Cargo preživi, da ne ode u stečaj”.

“Znamo svi koji je problem Carga. Nažalost, on je jednostavan, a to je 1200 do 1500 radnika više. Cargo ostvaruje mjesečno oko 30 milijuna kuna prihoda, a trošak mu je 60 milijuna kuna”, rekao je ministar.

Mogući stečaj kao, nažalost, izglednu opciju pokušavamo spriječiti i mislim da ćemo imati potporu većinskih sindikata unutar tvrtke, kazao je Hajdaš Dončić i dodao da radnici HŽ Carga neće dobiti klasični otkaz.

“To nisu klasični otkazi, postoji željezničarski fond, fond solidarnosti, gdje većina zaposlenika može otići i smanjuje se bruto plaća na 4 tisuće kuna i onda postupno, kako HŽ Cargo profunkcionira, ti se radnici mogu pozivati zbog povećanja posla ili za isplatu otpremnine. To je jedino rješenje, drugih nema”, ustvrdio je.

Smjena čelništva u HŽ Cargu i ARZ-u, kaže ministar, neće odgoditi privatizaciju, odnosno koncesioniranje tih tvrtki.

[infopunkt 7385 2]

[infopunkt 7385 3]

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Globalna konzultantsko-revizorska tvrtka EY provela je opsežnu analizu europskog gospodarstva tijekom prvog tromjesečja 2023. i dala svoja predviđanja za ekonomska kretanja u tekućoj godini

Ljudski resursi

U posljednje tri godine čak 45% radnika samoinicijativno je promijenilo je posao, potvrdilo je istraživanje.

Poduzeća

Unaprjeđenje materijalnih prava radnika kontinuirani je proces kojem Plava Laguna uvijek pristupa na sustavan i transparentan način.

Financije

Prema podacima servisa MojaPlaća, u prvom kvartalu 2023. godine prosječna mjesečna neto plaća (s uključenim dodacima na plaću) u Hrvatskoj je iznosila 1.096 euro, što je 6% više...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.