Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Nacionalni projekt SEPA stvara jedinstveni sustav platnog prometa

Krajnji rok za migraciju na SEPA platne instrumente u državama članicama na euro području određen je 1. veljače 2014., a za države članice izvan euro područja 31. listopada 2016.

Krajnji rok za migraciju na SEPA platne instrumente u državama članicama na euro području određen je 1. veljače 2014., a za države članice izvan euro područja 31. listopada 2016.

Europski gospodarski prostor nastanjuje više od 500 milijuna stanovnika i godišnje se provede više od 71,5 milijardi platnih transakcija. Dio tog prostora od 1. srpnja 2013. jest i Republika Hrvatska. Sudjelovanje u Europskoj uniji i gospodarskom prostoru vođeno je idejom postizanja gospodarskih prednosti koje takve asocijacije nose. Jedno od osnovnih načela pritom je ostvarenje ideje unutarnjeg tržišta, a nužan preduvjet za to jest stvaranje jedinstvenog tržišta platnog prometa na tom prostoru. U tu svrhu pokrenuta je inicijativa SEPA s ciljem uspostave jedinstvenog sustava platnog prometa.

SEPA, jedinstveno područje plaćanja u eurima (eng. Single Euro Payments Area), jest područje na kojem potrošači, poslovni subjekti i tijela javne vlasti mogu izvršavati i primati plaćanja u eurima pod jednakim osnovnim uvjetima, pravima i obvezama, neovisno o njihovoj lokaciji.

SEPA područje obuhvaća 33 države:

– 17 država članica Europskog gospodarskog područja i Europske unije u kojima je službena valuta euro: Austrija, Belgija, Cipar, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Irska, Italija, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Slovenija, Slovačka, Španjolska
– 11 država članica Europskog gospodarskog područja i Europske unije u kojima službena valuta nije euro: Bugarska, Češka, Danska, Hrvatska, Letonija, Litva, Madžarska, Poljska, Rumunjska, Švedska, Ujedinjeno kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske
– 3 države Europskog gospodarskog područja koje nisu članice Europske unije: Island, Lihtenštajn, Norveška
– 2 države koje nisu članice Europskog gospodarskog područja: Monako, Švicarska.

Krajnji rok za migraciju na SEPA platne instrumente u državama članicama na euro području određen je 1. veljače 2014., a za države članice izvan euro područja 31. listopada 2016.

Propisani rokovi odnose se na SEPA kreditni transfer i SEPA izravno terećenje. Budući da SEPA standardi za kartična plaćanja još nisu definirani, u trenutnoj fazi bilo bi preuranjeno uvoditi krajnji rok za kartična plaćanja. Nakon što migracija na SEPA-u bude dovršena, više neće biti razlike između domaćih i prekograničnih plaćanja u eurima: sva takva plaćanja biti će domaća plaćanja.

Pristupanjem Europskoj uniji krajnji rok migracije obvezujući je i za Republiku Hrvatsku. U tu svrhu, na inicijativu Nacionalnog odbora za platni promet, pokrenut je nacionalni projekt SEPA. Glavno upravljačko tijelo projekta jest Nacionalni odbor za platni promet (NOPP) u čijem radu sudjeluje Hrvatska narodna banka, Ministarstvo financija, Hrvatska gospodarska komora (Sektor za bankarstvo i druge financijske institucije) i Hrvatska udruga banaka.

Na temelju zaključka NOPP-a donesene su odluke o osnivanju Hrvatskog SEPA foruma (HSF) i Hrvatskog Odbora za SEPA koordinaciju (HOSK) kao radnih tijela NOPP-a. Sudionici HOSK-a su Hrvatska udruga banaka (čiji predstavnik predsjeda Odborom), Hrvatska narodna banka, Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo financija, Financijska agencija i Hrvatska udruga poslodavaca.

HSF-om predsjedava Hrvatska gospodarska komora, a sudionici su HGK, Ministarstvo financija, Hrvatska narodna banka, Hrvatska udruga banaka i Financijska agencija te će se uključiti HUP, HOK i udruge za zaštitu potrošača. Zadaci HSF-a usmjereni su prema korisnicima platnih usluga odnosno strani potražnje (mali i srednji poduzetnici, velika trgovačka društva, javni sektor, IT kompanije, obrtnici, potrošači) . Prema predloženom Planu rada HSF-a njegove aktivnosti su promocija SEPA platnih usluga, informiranost javnosti, edukacija korisnika, koordinacija aktivnosti sa županijskim komorama, sektorima i centrima HGK, HOSK-om, NOPP-om i drugim uključenim stranama.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.